Az észak-koreai állami média szerint árván maradt gyerekek önként vállalkoztak, hogy bányában dolgozzanak

2021. május 29. – 15:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az észak-koreai állami média nagy ünnepélyesen arról számolt be, hogy árván maradt gyerekek önként vállalkoztak arra, hogy állami bányákban, gyárakban és ültetvényeken dolgozzanak, írja a BBC. A bemutatott képeken tizenéves fiatalok láthatók.

A KCNA állami hírügynökség szombaton 700 olyan gyerekről írt, akik gyárakban, ültetvényeken és erdőkben dolgoznak majd, míg csütörtökön sok olyanról, akik szénbányába kerültek, hogy „visszaadják legalább az egymilliomod részét annak a szeretetnek, amit a párt feléjük mutatott” az állami intézményekben.

Emberi jogi szervezetek régóta azzal vádolják az észak-koreai rezsimet, hogy kényszermunkát végeztet gyerekekkel. Az amerikai külügyminisztérium egyik 2020-as jelentése szerint egyes esetekben 16-17 éves fiatalokat soroztak be, hogy 10 évig dolgoztassák őket. Februárban pedig a BBC arról számolt be, hogy dél-koreai hadifoglyokat is évtizedeken át dolgoztattak a szénbányákban.

Kim Dzsongun észak-koreai diktátor áprilisban arról beszélt, hogy a lakosoknak nehéz időszakra kell felkészülniük, és látszólag az 1990-es évek súlyos éhínségéhez hasonlította a helyzetet. Több beszámoló is arról szólt, hogy az elmúlt hetekben „önkéntesek”, köztük egyetemisták és katonák jelentkeztek országszerte kétkezi munkákra, építkezésekre.

Április elején súlyos gyógyszerhiányról, hozzáférhetetlen létszükségleti cikkekről és az elviselhetetlenhez közeli körülményekről számoltak be orosz diplomáciai források Észak-Koreából. Korábban Kína volt Phenjan fő kereskedelmi partnere, a koronavírus megjelenése után azonban a rezsim a korábbiaknál is jobban elzárkózott a világtól.

Az ENSZ szerint a járvány miatt bevezetett drasztikus intézkedések még inkább felerősítették az emberi jogi visszaéléseket és a lakosok nehéz gazdasági helyzetét, írja a Reuters.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!