Menekülnek a diplomaták Észak-Koreából, se étel, se orvosság

2021. április 1. – 17:52

frissítve

Menekülnek a diplomaták Észak-Koreából, se étel, se orvosság

Másolás

Vágólapra másolva

Lényegében a teljes diplomáciai kar elhagyta az észak-koreai fővárost orosz források szerint, Phenjanban a járvány miatt brutális lezárások, gyógyszer-, élelmiszerhiány és éhínség van, miközben hivatalosan egyetlen koronavírusos eset sincs.

Súlyos gyógyszerhiányról, hozzáférhetetlen létszükségleti cikkekről és az elviselhetetlenhez közeli körülményekről számolnak be orosz diplomáciai források Észak-Koreából. A phenjani orosz követség munkatársai egy nyilvánosságra került levélben arról írnak, hogy a Phenjanban állomásozó külföldi diplomaták tömegével menekülnek el.

Szinte senki nem tudja elviselni a soha nem látott totális korlátozásokat, az alapvető cikkekből, többek között orvosságokból való súlyos hiányt, azt, hogy semmilyen lehetőség nincs az egészségügyi kezelésre

– írják a levélben, melyről a Guardian számol be.

Észak-Koreában mindössze 290 külföldi diplomata dolgozik normálisabb időkben is, a legnagyobb az orosz jelenlét. Mostanra azonban szinte mindenkit evakuáltak a küldő országok, múlt héten az ENSZ is bejelentette, hogy nem maradt külföldi állampolgárságú emberük a világtól elzárkózó országban.

Februárban az orosz diplomatáknak és családtagjaiknak hajtányon, kézi hajtású vasúti kiskocsin kellett a csomagjaikkal együtt elhagyniuk Észak-Koreát a járvány miatt, mert a határ előtti utolsó kilométereken nem volt más közlekedési mód. Észak-Korea teljesen lezárta határait a járvány miatt. Hivatalosan egyetlen fertőzést sem ismernek el az országon belül, de közben Kim Dzsongun rezsimje a járványügyi intézkedésekkel a korábbiaknál is totálisabb módon kontrollálja a mindennapokat, a kevés átjutó beszámoló szerint úgy, mint a kilencvenes évekbeli nagy éhínségek idején.

Emberi jogi szervezetek szerint súlyos hiány van alapvető élelmiszerekből, de higiéniás szerekből és gyógyszerből is. Korábban Kína volt Phenjan fő kereskedelmi partnere, a koronavírus megjelenése után azonban felfüggesztették a két ország közötti kereskedelmet, mert attól tartottak, hogy az árukkal a vírus is megérkezik. Megfigyelők szerint azonban a vírus így is megjelent a hadseregben és észak-koreai határvárosokban is, melyeket karantén alá is helyeztek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!