Rengeteg új tartalom, új kollégák, új struktúra

2023. október 31. – 13:29

Rengeteg új tartalom, új kollégák, új struktúra

Másolás

Vágólapra másolva

Rendszeresen beszámolunk arról, hogy miket csináltunk a támogatásoknak is köszönhetően. Itt a legfrissebb Telexhíradó.

Kedves Olvasóink, Támogatóink!

A Telex jelentős részben az olvasók támogatásából él, ezért először is arra kérünk: ha teheted, támogass minket minden hónapban, és ha fontosnak tartod a munkánkat, kérd meg erre ismerőseidet is! Ezek nélkül a támogatások nélkül a Telex nem tudna ilyen mennyiségű és minőségű anyagot készíteni és ingyen elérhetővé tenni havi két és fél milliós olvasóközönségének. Rengeteg nagyszerű, az ország tájékoztatása szempontjából kulcsfontosságú dolgot azért tudunk megtenni, mert támogattok minket.

Köszönjük!

Nagyon sok minden történt velünk megint, és ezekről most be is számolunk. Itt a legfrissebb Telexhíradó:

3 évesek lettünk

Eredményekben gazdag, kalandos három éven vagyunk túl, és az időnként nehezített körülmények ellenére természetesen hosszú távra tervezünk. Indulásunk óta közel 70 ezren támogattak minket, és sok ezer olvasónk rendszeres havi támogatással fejezi ki felénk bizalmát.

Német Tamás főszerkesztő a születésnapi cikkében a legutóbbi születésnapunk óta eltelt időszakból emelt ki említésre méltó történéseket az életünkből, és azt írta: „ami egészen biztos: a jövőben is egy releváns, érdekes, színes, szabad újságot akarunk csinálni, amiben továbbra is számítunk az olvasóinkra, támogatóinkra, akiknek nem lehet elégszer megköszönni, hogy velünk vannak!”

Fotó: Fotó: Ancsin Gábor / Copyright 2023 Ancsin Gábor / Képszerkesztőség Kft.
Fotó: Fotó: Ancsin Gábor / Copyright 2023 Ancsin Gábor / Képszerkesztőség Kft.

A Telex a telexeseké

Egy hosszú, bonyolult, és a magyar sajtópiacon ekkora méretben egyedülálló történet végére értünk azzal, hogy minden kollégánk tulajdonos, részvényes lett a Telexet kiadó vállalatban.

Közbeszéd

A Telex nemcsak egy újság, hanem egy közösség is, melynek aktív támogatóink is fontos részei. Októbertől ez a közösség már nem csak a Telex oldalain vagy alkalmi rendezvényeinken találkozhat majd egymással. Havonta jelentkező élő támogatói eseménysorozatot indítottunk, Telex Közbeszéd címmel.

A sorozat célja, hogy közönség előtt indítsunk párbeszédet fontos, aktuális közéleti témákról, minél több különböző nézőpontot bemutatva, egy asztalhoz ültetve olyan szakértőket és véleményvezéreket, akik ritkán láthatóak közös színpadon. Olyan témákat emelünk majd be a Telex Közbeszédbe, melyek jelentősen befolyásolják az életünket, de kevés szó esik róluk, vagy épp ellenkezőleg: olyan ügyeket vizsgálunk meg új oldalról, melyek régóta foglalkoztatják a közvéleményt.

Az első Közbeszéden arról volt szó, hogy miért nem állunk szóba egymással. A következő az oktatással foglalkozik majd. Az eseményekre rendszeres támogatóink kapnak meghívót, a beszélgetéseket felvesszük, és bár a Telex Közbeszédről és a kerekasztal-beszélgetések, viták legfontosabb állításairól beszámolunk majd az újságban is, a beszélgetések hanganyagát csak rendszeres támogatóinknak fogjuk elküldeni.

És ha már telexes rendezvények: az őszi évadban is folytatódott a Telex filmklub Klág Dáviddal a Toldi moziban, a következő vetítésünkre itt lehet jegyet venni. Az Elfogy a levegő című filmet vetítjük majd, utána Klág Dávid a rendezővel beszélget.

Most jövök

Októbertől új műsorunk indult, a Most jövök Fábián Tamással, ahol a Telex videós újságírója médiáról, kultúráról és politikáról faggatja a vendégeit.

Az első Most jövökben Kepes András volt a vendégünk, a másodikban Sebestyén Balázs. A Most jövök kéthetente keddenként fog megjelenni. A műsort a Telexen, a YouTube-csatornánkon és a podcastfelületeinken lehet követni.

Új könyv

Megjelent a Telextárcák harmadik antológiája. A Telex webshopjában már megvásárolható a Pontban este hatkor és más találkozások című kötet, amely 28 kortárs magyar író 31 novelláját tartalmazza. A kötetbe nagyrészt a Telextárcák rovatban tavaly és idén megjelent írásokból válogattunk, de – a korábbi antológiákhoz hasonlóan – most is közlünk eddig még sehol nem publikált novellákat.

Telex After

Új kiadványt indítottunk, a kifejezetten a popkulturális témákat feldolgozó Telex Aftert. Ezen a néven eddig Sajó Dávid kollégánk készített podcasteket, ez bővült, fejlődött most tovább. Olvasóinktól és támogatóinktól gyakran érkezett hozzánk visszajelzés, hogy több szórakoztató tartalmat szeretnének amellett, hogy közben mindenről beszámolunk részletesen, ami itthon és a világon történik.

A Telex After nemcsak egy szimpla szórakozásrovat vagy popkulturális blog, hanem igyekszik minél több felületen értékes tartalmakat gyártani a követőinknek. Így például minden héten tematikus Spotify-playlisteket készítünk, amelyekből naponta csepegtetünk dalokat az Instagram-profilunkon. És elindult a Telex After zárt Facebook-csoportja is, ahol mindennap koncerteket, albumokat, sorozatokat és videójátékokat ajánlunk, illetve a Telex szerzőivel lehet kibeszélni a legaktuálisabb témákat. A Telex After koncepciójával a Prague Civil Society Centre pályázatán indultunk és nyertünk, részben ebből fizetjük 10 hónapig a stáb fizetését.

Lesz afteres buli is, lehet jönni!

Új kollégák

Az Afterbe új kollégák is érkeztek, a csapat most így néz ki: Bakos Barna a telexes podcastek indulása óta vezényli az adások technikai részét, Bicsérdi-Fülöp Ádám szerkesztő-újságíróként a Kreatívtól érkezett hozzánk, Antal Bálint és Kersner Máté junior újságíróként csatlakozott, Szente Katica pedig a műsorok szerkesztőjeként és adásrendezőjeként dolgozik nálunk.

De rajtuk kívül máshova is igazoltunk embereket:

Király András belpolitikai és külpolitikai szerkesztőnek és szerzőnek érkezett a 444-től, ugyanonnan jött Csurgó Dénes is, aki az újonnan létrejövő gazdasági rovatunkban lesz újságíró-szerkesztő, de emellett podcastes terveink is vannak vele. Podcastszerkesztőnek érkezett hozzánk Pataki Gábor, a gazdaság rovatba Krász Zsombor, a politika rovatba Nádor András érkezett gyakornoknak.

A pénzügyi csapatunkat asszisztensi munkakörben erősíti Varga Katalin, a kontrollingot pedig a Portfoliótól igazolt Drabik Julianna látja el október óta, Tordai Norbert pedig hirdetésmenedzserként segíti a munkánkat. Még korábban érkezett Holló Ági HR manageri pozícióba, legfrissebb igazolásunk pedig Schin Ádám, aki business analystként dolgozik majd nálunk.

Díjakat kaptunk

Halász Júlia, a Telex videórovatának tagja Hégető Honorka-díjat kapott a Drágám, a kölykök már megint beszóltak a Fidesznek című videójáért. Az idén nyáron megjelent anyagban Pankotai Lili, Nagy Blanka és Sas Bíborka szülei szólalnak meg: azt mesélik el, hogyan élték meg, hogy a kormánymédia össztűz alá vette a gyerekeiket, miután a három lány részt vett különböző oktatási tüntetéseken.

Az Év Európai Tudományos Újságírója díj második helyezését szerezte meg a Telex újságírója, Bolcsó Dániel. Az Európai Tudományos Újságíró Szövetség (European Federation for Science Journalism) három cikket díjazott kollégánk közelmúltbeli munkái közül: egy írást a favipiravir körül kialakult vitáról, egy cikket a Covid–19 betegség kezelésére alkalmazott plazmaterápiával kapcsolatos kételyekről, valamint a Herbapirin nevű, tudományosan megalapozatlan és jogilag is problémás módon hirdetett étrend-kiegészítőről szóló cikket.

Kollégánk, Vincze Barbara és interjúalanya, Bräutigam Gábor, a Kispál és a Borz zenekar első dobosa nyerték el az Ébredések Alapítvány Antistigma-díját a júniusban megjelent Amikor idejöttem segítséget kérni, akkor az életem volt a tét című interjúval. Az indoklás szerint Vincze Barbara „remek cikke érzékenyíti a társadalmat az addiktológiai problémákkal kapcsolatban”, illetve „pontosan adja vissza Bräutigam Gábor megpróbáltatásait, nehézségeit a nagyközönség számára”.

Az Antistigma-díjat olyan újságírók, írók, alkotók, szakemberek, közéleti szereplők és érintettek nyerhetik el, akik korrekten és meggyőző erővel lépnek fel a mentális problémával küzdők kirekesztése, diszkriminációja ellen.

A 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF) pedig egy alkalmazott animációnak járó különdíjat, valamint egy diákzsűri által odaítélt különdíjat is kapott Fillér Máté az Évtizedes közgazdasági tabukat dönt meg a koronavírus című Telexikonért.

Új rovatok

Novembertől megújult rovatstruktúrában működünk, annak érdekében, hogy minden témát, minden területet a súlyának megfelelően tudjuk lefedni, kezelni.

Az eddig az összes politikai-közéleti-gazdasági témával foglalkozó nagy rovatunkat több részre osztjuk fel. A belföld rovat mellett így létrejön az önálló külpolitikai rovat, ahol rutinos külpolitikai csapatunk az eddigi alapossággal mutatja majd be a világban zajló történéseket, politikai-társadalmi jelenségeket, és segít megérteni az életünket befolyásoló komplex folyamatok hátterét. A jövőre tartott EP-választás és az amerikai elnökválasztás részletes elemzései mellett minél több helyszíni riporttal akarunk teljes képet adni olvasóinknak, legyen szó akár egy fontos európai szavazásról vagy az orosz–ukrán háborúról.

Új emberek érkezésével a gazdaság rovat is önállósul, hogy az eddigieknél is célzottabban és alaposabban tudjuk majd coverolni a Telexen a gazdasági tartalmakat. Mind az emberek pénztárcáját érintő, hétköznapi gazdasági témákban, mind a jelenségeket magyarázó agyalós cikkekben, mind az értesülésalapú, hátterezős anyagokban tervezünk fejlődni.

Létrejön a tech-tudomány rovatunk, amivel a célunk, hogy a járványok, az áltudományos tévhitek, a mesterséges intelligencia vagy épp a hekkertámadások korában a kellő mélységben és alapossággal tudjunk beszámolni ezekről a mindannyiunk életére kiható jelenségekről, és az ország legjobb szakújságírói segítsenek eligazodni az olvasónak az egyre fokozódó zajban.

Élet néven új önálló rovat alakul, amely az életmód tematika mellett a kultúra és a gasztro tartalmi egységeket is összefogja majd. Mélyinterjúk, szocioriportok, a nők helyzetéről szóló nagyobb elemzések és vélemények mellett cikkeink segítenek döntéseket hozni a mindennapokban, megbízható útmutatásunkkal arról, mit érdemes nézni, hallgatni, olvasni, gasztrocikkeink pedig továbbra is a receptektől az átfogó iparági elemzésekig terjednek majd.

Arról pedig már fentebb beszámoltunk, hogy külön rovatként, sőt kiadványként indult nálunk a Telex After, amelynek célja, hogy kulturálisan meghatározó felület legyen, ahol megfelelő fókuszt kap a hazai és nemzetközi szórakoztatóipar és popkultúra.

De nem csak a rovatstruktúrában történt változás. A június óta a Telexet főszerkesztőként vezető Német Tamás munkáját három új főszerkesztő-helyettes segíti a jövőben. Mindhárman alapítók, mindhármukkal az indexes idők óta együtt dolgozunk: Szalma Baksi Ferenc, Lengyel-Szabó Péter és Koroknai Gergely.

Bővülő autós tartalom

Gyors, de alapvető változásokon megy keresztül a közlekedéskultúra, ezért a Telex kiemelten fontosnak tartja, hogy hiteles, kritikus, pontos és közérthető cikkekben, illetve videókban mutassa be ezeket az érdekes folyamatokat. Olvasóinkat pedig növekvő mértékben érdeklik járműmegosztó szolgáltatások nyújtotta lehetőségek, az autóipar újdonságai, az elektromobilitás, a vezetéstámogató rendszerek fejlődése, az autóvásárlás és fenntartás kérdései, valamint a közlekedésbiztonság. A felsorolt témakörökben megjelenő cikkek és hírek előállításában a Telex új partnere, az autóMAGAZIN szerkesztősége is aktívan közreműködik, így a hétköznapokon friss autós hírekkel, hétvégén pedig hosszabb cikkekkel találkozhatnak az olvasóink.

Nem győzzük eleget hangsúlyozni: az olvasók támogatása nélkül ezek nem jöhettek volna létre. Ráadásul most a szabadon működő szerkesztőségek, újságírók megregulázására készül a kormány, így még fontosabb, hogy minél több támogató álljon mögöttünk. Ha teheted, támogasd te is a munkánkat.

A korábbi Telexhíradók itt olvashatók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!