Mától önálló kiadványként is működik a Telex After

2023. október 12. – 09:29

Mától önálló kiadványként is működik a Telex After
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Telex, hiszen a 2020-as indulásunk után először új kiadvány bevezetése mellett döntöttünk. Olvasóinktól és támogatóinktól gyakran érkezik hozzánk visszajelzés, hogy több szórakoztató tartalmat szeretnének úgy, hogy közben mindenről számoljunk be részletesen, ami itthon és a világon történik. Ezt a folyamatot kezdtük el annak idején, amikor elindítottuk az új tematikus podcastjainkat, köztük a könnyűzenével foglalkozó Telex Aftert is.

Az After eredetileg a lakásom nappalijából indult a pandémia közepén. Felmondtunk az előző munkahelyünkön, én pedig még a Telex indulása előtt kaptam egy lehetőséget, hogy egy másik cég segítségével tudjam azt folytatni, amit a korábbi munkaadómnál már nem tudtam. Az első videó 2021 januárjának első hetében jelent meg, azóta túl vagyunk több mint 140 adáson, és útközben a műsor átkerült a Telexre, az After Sajó Dáviddal-ból pedig szimplán csak Telex After lett. Már akkor nagy terveim voltak a műsorral és a koncepcióval, ami mostanra ért be rendesen:

mától a Telex After nemcsak egy beszélgetős műsor, hanem egy önálló rovat a Telex szerkesztőségében és az első önálló kiadvány is az újságban.

A magyar médiapiac lassan másfél évtizede tartó totális lezüllesztésének egyik szomorú velejárója, hogy az egyre nehezebben működő, kormánytól független médiacégeknek elfogyott a pénzük és kapacitásuk, hogy részletesen foglalkozzanak az olyan szórakoztató és popkulturális tartalmakkal, amelyekkel nemcsak kattintásvadász bulvárhíreket lehet eladni. Miközben soha nem volt annyira népszerű a magyar popzene, mint most, vagy hogy a Fidesz által leuralt magyar filmgyártás csak idén két nívós nemzetközi díjat is bezsebelt bármiféle állami segítség nélkül, a kulturális újságírás a korábbi évekhez képest is hátrébb sorolódott a legtöbb számottevő hírportál fontossági sorrendjében. Pedig rengetegen vannak Magyarországon, akik a napi közéleti és politikai hírek mellett szeretnének kikapcsolódni, érdekes dolgokról olvasni és új zenéket, sorozatokat vagy videójátékokat megismerni.

Viszont ma már teljesen másként fogyasztunk bizonyos típusú médiatartalmakat, mint akár csak öt évvel ezelőtt, ezért a Telex After amolyan hibrid rovatként működik tovább. Hogy ez mit jelent egyáltalán? Azt, hogy

nem a formátum határozza meg a tartalmat, hanem a tartalom formátumot.

Senkinek sem kell magyarázni, hogy egyre többen tájékozódnak cikkek helyett YouTube-on, Instagramon vagy TikTokon, és hogy bizonyos médiaműfajokat egyre többen szeretnek nem cikkes formában fogyasztani. A Telex After éppen ezért nemcsak egy szimpla szórakozásrovat vagy popkulturális blog, hanem igyekszik minél több felületen értékes tartalmakat gyártani a követőinknek. Így például minden héten tematikus Spotify-playlisteket készítünk, amelyekből naponta csepegtetünk dalokat az Instagram-profilunkon. Pár héttel ezelőtt pedig elindult a Telex After zárt Facebook-csoportja is, ahol mindennap koncerteket, albumokat, sorozatokat és videójátékokat ajánlunk, illetve a Telex szerzőivel lehet kibeszélni a legaktuálisabb témákat.

A Telex Afternek egyértelműen az a célja, hogy kulturálisan meghatározó felület legyen, ahol megfelelő fókuszt kap a hazai és nemzetközi szórakoztatóipar és popkultúra.

Természetesen az új kiadvány alapját képző After Podcast is folytatódik, sőt, október 18-tól elindul az After+, egy új szórakoztatóipari podcast, amelynek friss epizódjai minden szerda délelőtt jelennek meg. Ebben a Telex munkatársai és különböző meghívott szakértők kommentálják a hét legfrissebb popkulturális történéseit, filmes híreit, zenei megjelenéseit és minden olyan eseményt, amelyekről érdemes részletesen beszélni.

Az indulásra összeállt a Telex After állandó csapata is:

  • Bakos Barna vágóként és technikai emberként,
  • Bicsérdi-Fülöp Ádám szerkesztő-újságíróként,
  • Antal Bálint és Kersner Máté junior újságíróként,
  • Szente Katica pedig a műsorok szerkesztőjeként és adásrendezőjeként

dolgozik az új felállásban. A kiadvánnyal létrejött rovatot pedig én, Sajó Dávid vezetem majd a műsorok és cikkek készítése és szerkesztése mellett.

Nagyon szépen köszönjük, hogy ennyien követitek a Telex After műsorát, amelynek köszönhetően egyáltalán eljuthattunk oda, hogy a jövőben önálló telexes kiadványként folytassuk. Olvassatok és kövessetek minket, és ha ez sem elég, csatlakozzatok hozzánk a Facebookon, hogy ott folytathassuk azt, amit három évvel ezelőtt elkezdtünk a Telexen!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!