Díjat nyert Reisz Gábor filmje a velencei fesztiválon

2023. szeptember 9. – 20:09

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyarázat mindenre című magyar film nyerte Velencében az Orizzonti (Horizontok) szekcióban a „Legjobb film” díját – közölte a forgalmazó, a Cirko Film. A díjat a rendező, Reisz Gábor vette át a fesztivál záróceremóniáján, a Lidón.

Beszéde végén egy mondatban magyarul köszönte meg stábjának a munkát, és hozzátette: a magyar közönség október ötödikétől láthatja a filmet a mozikban, és szeretné, ha „elkezdenénk beszélgetni, amíg van kivel”.

A Magyarázat mindenre egy 18 éves fiú botrányba torkolló érettségi vizsgájának történetén keresztül fest reális képet egy kettészakadt országról. A gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülnie, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba.
„Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes.” – szól a film hivatalos szinopszisa.

Jorgosz Lantimosz görög filmrendező Poor Things című filmje nyerte el szombat este a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán-díját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!