Egyedülálló történet végére ért a Telex

2023. október 20. – 13:27

Egyedülálló történet végére ért a Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar médiapiacon egyedülálló folyamat végére érünk/értünk a napokban: dolgozóink tulajdonosok lettek a Telexet kiadó vállalatban, a Van Másik Zrt.-ben, kollégáink többségénél már jóváírták a részvényeket is.

Ez az induláskor tett ígéretünk volt, és persze az azóta eltelt idő soknak tűnhet, az egész folyamatot nézve mindannyian elégedettek lehetünk azzal, hogy mára megvalósult ez a program. A magyar sajtóban ekkora méretben, ebben a formában nincs hasonlóra példa, néhol volt rá ígéret, de sose történt semmi. Hadd meséljek erről a folyamatról kicsit bővebben.

A Telex indulásakor azt ígértük a kollégáinknak, a támogatóinknak, olvasóinknak és magunknak is, hogy a Telexnek a telexesek lesznek a tulajdonosai. Ennek sok oka volt, de a legfontosabb talán az volt, hogy garantálni akartuk magunknak és az olvasóinknak: soha többé nem fordulhat elő, hogy a fejünk felett, külső érdekek alapján szülessenek olyan döntések, amik a munkánkat, függetlenségünket, életünket befolyásolják. Olyan megoldást akartunk kialakítani, amely kizárja, hogy oligarchák vagy politikai haszonlesők tulajdonába kerülhessen a lap. Ennek a legjobb garanciája, ha mi vagyunk a magunk urai.

Olyan konstrukciót kellett találni, amiben a cég működése is biztosított, de a szerkesztőségnek is van befolyása, beleszólása a legfontosabb szakmai ügyekbe.

Az indulás után azonban nem ez volt a legfontosabb dolgunk. Azon dolgoztunk, hogy legyen egy jól működő lapunk, legyen szerkesztőségi rendszerünk, legyen applikációnk, tudjunk fizetéseket adni, legyen irodánk, legyenek telefonjaink, számítógépeink, legyen minél több kiváló kollégánk és általuk minél jobb cikkeink, legyenek tudósítóink vidéken is, legyen minél több olvasónk, és legyen megbízható a működésünk.

Amikor ezek aránylag stabil alapon álltak, ráfordultunk a tulajdonosztásra, és egyből egy jogi akadályba ütköztünk: klasszikus dolgozói részvényként csak a cég 15%-át lehetett volna kiosztani, az összes többi opció pedig elég komoly adóteherrel, jogi csűrés-csavarással, bizonytalansággal és adminisztrációval járt volna. Miközben ezen dolgoztunk, jött a hír, hogy egy törvénymódosítás eltörli az említett 15%-os korlátozást, így visszakanyarodhattunk a startvonalra, mert ez jelentette a legegyszerűbb megoldást. Viszont lényegében újra kellett mindent tervezni, miközben az induláskor meghatározott működési, újságkészítési prioritásokra is ügyelni kellett.

Végül az összes dolgozó jelentős támogatásával (93%) sikerült tavaly nyáron leütnünk a most befejeződött folyamat alapjait.

Ennek eredményeképp az addig egyszemélyes, Kárpáti Márton alapító tulajdonában álló cég zrt.-vé alakult. Több lépésben a részvények 75%-a dolgozói részvény lett, a szerkesztőség kérésének megfelelően a dolgozók között egyenlő arányban elosztva. A dolgozói részvénynek az a különlegessége, hogy kizárólag a Telex munkavállalója kaphatja, külső szereplő sosem. Ez a részvényfajta biztosítja azt, hogy a Telex mindig, azaz ötven-száz év múlva is a telexeseké legyen. Ahhoz tehát, hogy valaki Telex-részvényt szerezzen, a Telexnél kell dolgoznia.

A részvények fennmaradó 25%-a törzs-, illetve elsőbbségi részvényként Dull Szabolcs, Kárpáti András, Pusztay András és Kárpáti Márton között oszlik el, ők a cég vezetői is. Ebből adódóan nagyobb a felelősségük, nagyobb beleszólásuk van a cég működésébe, és a szavazati joguk is nagyobb.

Fotó: Ancsin Gábor / Képszerkesztőség / Telex
Fotó: Ancsin Gábor / Képszerkesztőség / Telex

Ugyanakkor a Telex nemcsak a mindenkori telexeseké lett, hanem a mindenkori szerkesztőségnek komoly beleszólási joga, befolyása van a legfontosabb kérdésekbe:

  • A mindenkori főszerkesztő és a szerkesztőséget képviselő testület részt vesz a társaság irányításában, szavazati joguk van a cég irányító testületében.
  • Külső befektető bevonásához a szerkesztőség választott testületének a hozzájárulása kell, vagyis ha a szerkesztőség nem támogatja, nem szerezhet senki, semmiféle külső szereplő tulajdont a cégben, és senki nem vehet fel hitelt a részvényeire. Ez nagyon komoly biztosíték arra, hogy a Telex szerkesztősége nélkül nem kerülhet a Telexbe külső szereplő tulajdonosként.
  • A szerkesztőség javaslattételi és hozzájárulási jogot kapott a főszerkesztő kinevezésére, eltávolítására: a mindenkori főszerkesztő kinevezését vagy eltávolítását a szerkesztőség választott bizottságának is jóvá kell hagynia, azaz senki nem távolíthatja el erőszakkal a főszerkesztőt.

Fontos továbbá:

  • A Telex-részvények nem adhatók el, ha bármelyik részvényes távozik a cégtől, a részvényeit a zrt., illetve a telexesek szerezhetik meg.
  • A részvényeket azok kaphatták most meg, akik tavaly május 1-jén a cég dolgozói voltak, és azóta is a Telexben dolgoznak. Ez most a cégvezető törzsrészvényeseken kívül 72 részvényest jelent.
  • A fluktuáció miatt a dolgozói részvénypakkot 4 évente újraosztjuk, így az is tulajdonossá válhat majd, aki tavaly május 1. után érkezett vagy időközben érkezik a céghez.
  • A részvénytulajdon nyereség és közgyűlési jóváhagyás esetén osztalék felvételére is jogosít, de a támogatásokból befolyó összegekből osztalékot nem fizet a cég. (Belátható időn belül másból sem.)

Bár a már említett törvénymódosítás után a dolgozói részvényprogram egyértelműen a legegyszerűbb út volt, ezzel is sok tennivaló akadt. A mindennapi teendőkön, az újságcsináláson túl mindenkinek értékpapírszámlát kellett nyitnia, mindenféle adatot kellett több körben is összebányászni, ellenőrizni és egyeztetni, sok hatósági, bírósági, felügyeleti jóváhagyást kellett megvárni, mire a folyamat végére értünk. Aki nem csinált még ilyet, annak elmondjuk: ez sokkal szigorúbb, bonyolultabb, mint egy egyszerű számlanyitás és egy átutalás, ráadásul bankonként eltér, mikor, mire, hogyan van szükség. Szóval nem volt könnyű.

Mi többségében alapvetően újságírók vagyunk, ehhez értünk, a részvények, értékpapírszámlák, KELER-számok korábban nem voltak a mindennapjaink részei. Ezért ezt az egészet a nulláról kellett végigjárnunk, megismernünk, végigcsinálnunk, a dolgot pedig nem könnyítette, hogy közben voltak, vannak kételkedőink, ellendrukkereink is. És közben az újság egyéb ügyeivel is kellett foglalkoznunk. Ezért tartott ez ennyi ideig.

Annyit szeretnék még erről az egyedülálló konstrukcióról mondani: megérte, hihetetlenül büszkék vagyunk rá, és lehet utánunk csinálni!

A folyamatban a Csővári Legal nagyszerű csapata segített minket, nélkülük sehol sem tartanánk még. Köszönjük!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!