Vincze Barbara, a Telex újságírója nyerte az Antistigma-díjat

2023. október 25. – 11:51

Vincze Barbara, a Telex újságírója nyerte az Antistigma-díjat
Kollégánk, Vincze Barbara és Bräutigam Gábor az oklevelekkel – Fotó: Petke Zsolt

Másolás

Vágólapra másolva

Kollégánk, Vincze Barbara és interjúalanya, Bräutigam Gábor, a Kispál és a Borz zenekar első dobosa nyerték el az Ébredések Alapítvány Antistigma-díját a júniusban megjelent Amikor idejöttem segítséget kérni, akkor az életem volt a tét című interjúval. Az indoklás szerint Vincze Barbara „remek cikke érzékenyíti a társadalmas az addiktológiai problémákkal kapcsolatban”, illetve „pontosan adja vissza Bräutigam Gábor megpróbáltatásait, nehézségeit a nagyközönség számára”.

Az Antistigma-díjat olyan újságírók, írók, alkotók, szakemberek, közéleti szereplők és érintettek nyerhetik el, akik korrekten és meggyőző erővel lépnek fel a mentális problémával küzdők kirekesztése, diszkriminációja ellen.

Bräutigam Gábor az ország egyik legfontosabb zenekarában dobolt, a Kispál-koncerteken a fellegekben járt, miközben az alkohol egyre mélyebbre húzta. Az utolsó pillanatban, amikor már sem élni, sem meghalni nem tudott, segítséget kért és kapitulált. 14 hónapot töltött elvonón, ma már maga is függőknek segít. A függőséget nem kezeli tabuként, épp ellenkezőleg: nagyon sok mondanivalója van róla.

Vincze Barbara Bräutigam Gáborral az interjúban alkoholfüggőségről, az abból kivezető rehabilitációról, túlélésről, új identitásról is beszélgetett.

Az elismerést a XXVIII. Közösségi Pszichiátriai, Addiktológiai és Mentálihigiénés Konferencián adta át az Ébredések Alapítvány október 25-én, Budapesten. Vincze és Bräutigam mellett a szervezet második 2023-as átadóján szintén díjazták Anka Kristófot Sorkizártak című első könyvéért, amiben a paranoid skizofréniával való életéről írt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!