Boldog harmadik születésnapot, Telex!

2023. október 2. – 15:19

Boldog harmadik születésnapot, Telex!
Fotó: Ancsin Gábor / Képszerkesztőség / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az, hogy az olvasóink segítségével elindulhatott a Telex, és azóta is kitartó támogatásuknak hála ma a harmadik születésnapunkat ünnepelhetjük, katartikus élmény. Eredményekben gazdag, kalandos három éven vagyunk túl, és az időnként nehezített körülmények ellenére természetesen hosszú távra tervezünk.

Indulásunk óta közel 70 ezren támogattak minket, és sok ezer olvasónk rendszeres havi támogatással fejezi ki felénk bizalmát. Ezek nélkül a Telex nem tudna ilyen mennyiségű és minőségű anyagot készíteni és ingyenesen elérhetővé tenni havi két és fél milliós olvasóközönségének. Még egyszer köszönjük!

Az elmúlt három évünkből rengeteg mindenre lehetünk büszkék, most csak a legutóbbi születésnapunk óta eltelt időszakból szeretnék néhány dolgot kiemelni, majd írni pár gondolatot a terveinkről. Ezenkívül pedig egy nagyon friss veszélyre is szeretném felhívni a figyelmeteket.

Az egyik jóleső visszajelzést azok a szakmai elismerések jelentik, amiket kollégáink kaptak a közelmúltban. Nyilas Gergely és Huszti István – akik több alkalommal is a helyszínről tudósítottak az ukrajnai háborúból – nyerték a Magyar Sajtódíjat. Huszti emellett a háború viszontagságait bemutató sorozatával nagydíjat nyert a 41. Magyar Sajtófotó Pályázaton, sőt, ő nyerte a képriport kategória mindhárom díját is.

De nem ő az egyetlen fotós kollégánk, akinek a munkáját elismerték. Bődey Jánost művészet kategóriában díjazták, harmadik lett a háborús felkészülésről szóló csendéleteivel, míg Melegh Noémi Napsugár társadalomábrázolás kategóriában lett második a roma közösség peremén élő hajléktalan párról szóló anyagával, továbbá a Hemző-díjat is megnyerte. Pintér Luca és Ajpek Orsi riportja a két azonos nemű, örökbe fogadó szülőről, Istvánról és Tamásról pedig a European Press Prize shorlistjére került.

Mindezek mellett Akadémiai Újságírói Díjat kapott Bolcsó Dániel kollégánk, aki a Magyar Tudományos Akadémia éves közgyűlésének első napján vette át az elismerést. Sőt, Bolcsó a három dobogós egyikeként versenyben van az év európai tudományos újságírói díjáért, amit október végén osztanak ki. A 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF) pedig egy alkalmazott animációnak járó különdíjat, valamint egy diákzsűri által odaítélt különdíjat is kapott Fillér Máté az Évtizedes közgazdasági tabukat dönt meg a koronavírus című Telexikonért.

A másik dolog, amire szintén nagyon büszkék vagyunk, hogy a korábban indított gyakornoki programunk elképesztően eredményes volt, és az azon keresztül hozzánk csatlakozott fiatal kollégáink mára a lap szerves részévé váltak, kitűnő anyagokkal gazdagítják a Telexet. Többek között a fent említett díjak egyikét is egy ilyen fiatal kolléga kapta.

Emellett szépen gyarapodik a címlapunk, egyre többféle tartalommal találkozhat nálunk az olvasó, és célunk a további tartalmi bővülés. A közéleti, politikai, gazdasági tematikát is kiemeltebben kezeljük, amihez új embereket is igazolunk, de több videós interjú is jön a közeljövőben, és a vidéki tudósítói hálózatunkat is bővítjük.

A tavaly elindított hírlevelek mellé hamarosan újabbakkal jelentkezünk, elindultak a podcastjaink, és a jövőben többféle tematikájú adást is tervezünk indítani. Megjelent a harmadik tárcakötetünk, folyamatosan bővül a webshopunk, megújult az applikációnk, és a tavaly elindult oktatóközpontunk, a Telex Akadémia is folytatja munkáját: már húsz diákworkshopon és több tanárképzésen vagyunk túl, és szeptembertől újra fogadjuk a programra jelentkező diákcsoportokat. Újabb Telexikonok, Komplexek és tényellenőrző cikkeink készültek, valamit a Telex Englishsel is nagy terveink vannak; sőt, ősztől havi rendszerességgel fogunk támogatói találkozókat tartani különböző tematikák alapján meghívott vendégekkel.

Azt, hogy a Telex egy szabad, autonóm szerkesztőségként tud működni, amely semmilyen politikai vagy gazdasági hatalomtól nem függ, és kizárólag szakmai szempontok alapján dönti el, mi és hogyan kerül az újságba, jelentős részben olvasóink, támogatóink teszik lehetővé.

A szabad és kreatív műhelyek, mint amilyen a Telex is, sosem voltak a mindenkori hatalom kedvencei, és ennek az egyik legegyszerűbb oka az, hogy nem tudják befolyásolni az ott előállított tartalmat. A munkánkat azonban egészen biztosan meg tudják nehezíteni, és erre most egyértelműen ki is fejezték a szándékukat: törvénnyel akarják megakadályozni, hogy a munkánk finanszírozásához nemzetközi forrásokhoz is juthassunk, olyan forrásokhoz, amelyek segítettek nekünk a Telex Akadémia elindulásában, a podcaststúdióban, illetve néhány nagyobb tényfeltáró cikk vagy háborús riportsorozat létrejöttében. Legalábbis a napokban ennyit lengettek be, ki tudja, mi minden kerül majd a törvényjavaslatba.

Hogy már most érdemes komolyan venni a jelzést, nem kérdés. Végignéztük, ahogy végleg eltüntetnek egy hatvanéves lapot, ahogy felszámolják szinte a teljes vidéki nyilvánosságot, ahogy szexrabszolgát csinálnak az Origóból, és persze ott a saját történetünk is, amikor egy szabad, a saját szakmai sztenderdjei szerint működő közösséget arra kényszerítettek, hogy felmondjon az Indexnél, hogy aztán abból a lapból is kormányzati üzenőfalat csináljanak. De láttuk, ahogy elüldöznek egy egyetemet egy külön az intézményre szabott törvénnyel, ahogy azt is, ahogy megcsonkítják az MTA-t, kormányzati befolyás alá hajtva annak kutatói hálózatát. Az SZFE-ről nem is beszélve.

Hosszan sorolhatnánk ezeket a lépéseket, de mindegyikben közös, hogy a hatalom végigcsinálta azt, amit eltervezett. Ezért nem lehet szó nélkül hagyni a mostani tervüket. Ha valamikor, hát most most igazán fontos, hogy mellénk álljanak az olvasóink, hogy ne kerülhessenek veszélybe a közösen elért eredményeink, hogy a jövőben is eljuthassanak bárkihez a különböző anyagaink, a valódi hírek.

Ami egészen biztos: a jövőben is egy releváns, érdekes, színes, szabad újságot akarunk csinálni, amiben továbbra is számítunk az olvasóinkra, támogatóinkra, akiknek nem lehet elégszer megköszönni, hogy velünk vannak!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!