82 beteg meghalt, 1416 új fertőzöttet regisztráltak

2021. május 13. – 08:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 1416 (az előző naphoz képest +511)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 82 (az előző naphoz képest –14)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 2782 (az előző naphoz képest –192)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 354 (az előző naphoz képest –7)
  • Napi mintavételek száma: 27818 (az előző naphoz képest +12 506)
  • Az első dózissal oltottak száma: 4 420 767 (az előző naphoz képest +28 873)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 2 584 879 (a tegnap közölt adatokhoz képest 14 ezerrel kevesebb második oltást mutatott a csütörtöki tájékoztatás, de kérdésünkre kiderült, hogy szerdán véletlenül elírták a számokat – erről itt olvashat bővebben)

A hivatalos statisztikában most is feltüntették a gyógyultak és az aktív fertőzöttek számát a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlapon.

Más ütemben oltják ezentúl a kismamákat, mint korábban – ezt Müller Cecília országos tisztifőorvos jelentette be az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. A változtatás után már nemcsak szülés után (legkorábban két héttel a gyermek/ek születése után) lehet beadni a második dózist a Pfizer vagy a Moderna vakcinájából (ezeket alkalmazzák a várandósoknál), hanem a 36. hét előtt is. Az első dózist a 12. hét, vagyis az első trimeszter utolsó hete után adják be a kismamáknak.

Szerda estig tudtak időpontot foglalni oltásra azok a 16–18 évesek, akik előző hét végéig regisztráltak: az érintetteteket csütörtöktől kezdik oltani. Fontos, hogy 18 év alattiaknak a szülő által is aláírt hozzájáruló nyilatkozatot is magukkal kell vinniük, különben nem kaphatják meg a vakcinát. Emellett tajkártya és személyi igazolvány is kelleni fog.

A 18 év alattiakat egyébként Pfizer-vakcinával oltják majd, ami azt jelenti, hogy számukra probléma- és karanténmentes lehet majd az utazás Németországba, ott ugyanis egyelőre nem ismerik el a beutazásnál a koronavírus elleni oltást, ha nem európai uniós engedéllyel rendelkező vakcináról van szó. A szövetségi egészségügyi miniszter szerdai nyilatkozata szerint meglehet, hogy az országban a Szputnyik V oltóanyagot is beállítják az oltási kampányba, de csak akkor, ha az orosz fejlesztő megszerzi az EU-s forgalmazási engedélyt.

Magyarországon a lakosság jelentős részét oltották az EMA által még nem engedélyezett vakcinákkal, a kormány ezért úgy döntött, hogy kétoldalú megállapodásokat köt annak érdekében, hogy a Szputnyikkal és Sinopharmmal oltottak is korlátozás nélkül utazhassanak az EU-ban. Horvátországba sem elég önmagában a magyar védettségi igazolvány, Menczer Tamás államtitkár beszámolója szerint ugyanis a tapasztalatok azt mutatják, hogy az oltási papírt is kérik a hatóságok.

A világ országaiban közben egyre terjed az indiai vírusváltozat, amit a WHO globális aggodalomra okot adó variánsnak nevezett. A WHO szerint az előzetes vizsgálatok azt mutatják, hogy az indiai variáns könnyebben terjed, mint más változatok, és további vizsgálatokat igényel. Eddig mindössze a brit, a dél-afrikai és a brazil mutáns kapta meg a „globális aggodalomra okot adó változat” jelölést.

A B.1. 617 változat már legalább 44 országban is jelen van, köztük Szlovéniában is. Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta kedden, hogy az indiai mutáns ugyan még nem jelent meg Magyarországon, ám a kórokozó nem ismer határokat. Az Európai Bizottság egységes beutazási korlátozásra kéri a tagállamokat India esetében, a halasztható utazásoknál azért, hogy megfékezzék a kórokozó terjedését – írta a Reuters. A Pfizer vakcinája egyébként nagy hatékonysággal véd az indiai variáns ellen is.

Magyarországon az oltási tempó mérséklődött, olyannyira, hogy lassan indokolt lenne új oltási tervet készíteni. A miniszterelnök korábban azt mondta, hogy május végére, 6-7 millió oltás körül leszünk kinn a vízből. ám egyelőre ez még távol van. Az oltást mindenesetre szorgalmazza, aki csak tudja, már a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is bejelentette, hogy bármely vállalatnak segítséget nyújtanak abban, hogy a központjában vagy a telephelyein oltást szervezzen a munkavállalóinak – ennek részleteiről ebben a cikkünkben írtunk.

Fontos még, hogy csütörtöktől újra lehet halasztható műtéteket végezni a magyar egészségügyben, ám lényeges információ, hogy az Emmi tájékoztatása szerint ennek feltétele az oltás felvétele. Aki nem rendelkezik oltással, „saját költségére kérhet PCR-tesztet, és gyorstesztet. A PCR-tesztek érvényességi ideje nem változott: 48 óra. Kivételes esetekben az egyedi elbírálás nem kizárt, de nem általános érvényű” – írták a Telex megkeresésére. Később kiderült, hogy elengedik a PCR-teszt költségét annak, aki önhibáján kívül, pl. egészségi állapota miatt nem tudta felvenni az oltást. A döntést több szakértő is aggályosnak nevezte.

Mindenesetre egy, a WHO felkérésére készült független szakértői vizsgálat arra jutott:

megelőzhető lett volna, hogy az új típusú koronavírus világjárványt okozzon, ha a világ hamarabb kapcsolt volna.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!