Müller Cecília: A kórokozó nem ismer határokat, de egyelőre még nincs itt az indiai mutáns

2021. május 11. – 12:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Müller Cecília szerint javuló tendenciát mutatnak a Covid-számok, és immár tényleg az egyénen múlik az oltás, mert vakcina van elég. A tisztifőorvos szerint most az alvásra, a testmozgásra, az élménygyűjtésre is érdemes hangsúlyt fektetni.

Május 11-én is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az operatív törzs. Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 493 új fertőzöttről tudnak (az összes aktív fertőzött: 180 285 fő), de a gyógyultak száma már jóval magasabb, 583 802 fő. Sajnos még mindig sok szövődményes beteget ápolnak, 3282 fő van kórházban, közülük 379-en vannak gépen.

Az oltásról

Müller Cecília elmondta, hogy Magyarországnak lehetősége van széles körben oltást alkalmaznia, gyakorlatilag ma már csak az egyéneken múlik, hogy élnek-e a védőoltással,


„hat vakcinával oltunk, ma is érkezett egy 200 ezres Szputnyik 2 szállítmány, illetve 334 620 Pfizer-vakcina”.


A tisztifőorvos köszönetet mondott az Orosz Föderációnak, hogy a 2 millió adag orosz vakcinával egymillió ember biztonságát szolgálták. Mint mondta, korlátozott számban még lehet időpontot foglalni a Szputnyikra, amely hatásos és biztonságos vakcina, de a szerződés kifújt, utána már orosz vakcina nem lesz elérhető.

Viva fiatalság!

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Müller Cecília rendkívül büszke a fiatalokra, illetve természetesen a szüleikre, akik biztatták őket a vakcinára, mert a 193 ezer fős 16–18 közötti korosztályból minden jel szerint 90 ezer főt be lehet oltani.


„fiatalos lendülettel, nem sokat spekuláltak, gyorsan reagáltak”.

Világszinten is csak az oltás lehet a megoldás, mert a vírus nem válogat, ez a valaha volt legnagyobb oltási kampány, nemzetközi adatok szerint 174 országban már 1,29 milliárd adagot beadtak volt olyan nap, amikor több mint 20 millió adagot adtak be. Az unióban napi 3 milliót adtak be, és ezzel az EU kezd felzárkózni Magyarországhoz (nálunk a lakosság 44 százaléka kapta már meg az első oltást, az unióban 30 százalék).

Kapjuk vissza az életünket!

Müller Cecília szerint hamarosan visszakaphatjuk a megszokott mindennapjainkat, ehhez elsősorban az oltás szükséges, de figyeljünk oda magunkra is, töltekezzünk élményekkel, felelősen fogyasszunk híreket és mindenekelőtt együnk egészségesen és aludjunk sokat, mert sok volt a feszültség, mindenkire ráfér a relaxáció.

Az indiai mutáns kapcsán elhangzott, hogy bár a kórokozók nem ismernek határokat, nem zárható ki, hogy nálunk is megjelenik az indiai variáns, de Magyarországon még nem azonosítottak ilyen beteget.

Intézkedések

Az elmúlt 24 órában a maszkviselés szabályait 444 esetben sértették meg honfitársaink, összesen már 67 984 esetben kellett intézkedni. A kijárási tilalmat, gyülekezési szabályokat csak 64-en (összesen 68 068 esetben) sértették meg.

Csökkent a házi karanténban tartózkodók száma is, 20 197-en vannak ilyenben, az elmúlt 24 órában 2002 új karantént kellett elrendelni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!