A WHO szerint aggodalomra ad okot az indiai variáns

2021. május 11. – 08:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „globális aggodalomra okot adó változatnak” minősítette az Indiában tavaly év végén azonosított koronavírus-mutációt, írja a BBC.

A szervezet szerint az előzetes vizsgálatok azt mutatják, hogy a B.1.617 jelű mutáció könnyebben terjed, mint más változatok, és további vizsgálatokat igényel. A variáns már több mint 30 országban megjelent. Eddig mindössze a brit, a dél-afrikai és a brazil mutáns kapta meg a „globális aggodalomra okot adó változat” jelölést.

Azt jelenleg is vizsgálják, hogy a B.1.617-es variáns felelős-e azért, hogy az utóbbi hetekben kilőtt a koronavírus-megbetegedések és halálozások száma Indiában. Csak hétfőn 366 161 új fertőzöttet és 3754 új halottat regisztráltak az 1,3 milliárd lakosú országban. Szakértők szerint azonban a valós számok még ennél is jóval magasabbak lehetnek.

Goa államban például több mint ötvenszázalékos a fertőzöttségi arány a múltheti adatok szerint. Sok helyen már annyi a halott, hogy sokukat az utcákon emelt máglyákon égetik el, a krematóriumok ugyanis nem bírják a terhelést.

Hétfőn legalább negyven holttestet sodort partra a Gangesz Észak-Indiában, melyek azért kerülhettek a folyóba, mert nem volt elég kapacitás az elhamvasztásukra, vagy azért, mert a családjuknak nem volt elég pénzük a hamvasztás kifizetésére.

Indiában néhány hét alatt lett igazán tragikus a koronavírus-járvány második hulláma, mostanra pedig az ország kórházai és egészségügyi rendszere az összeomlás szélére sodródtak. Ellátásra szoruló betegek tömegesen kényszerülnek a kórházakon kívülre, a helyzetet pedig az országban uralkodó súlyos oxigénhiány is súlyosbítja. Az egyre súlyosabb indiai járványhelyzetről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!