Nem kell kifizetnie a műtét előtti tesztet annak, aki önhibáján kívül nem tudta beoltatni magát

2021. május 10. – 08:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Május 13-tól újraindulnak a halasztható műtétek, illetve rehabilitációs ellátások a magyar egészségügyben, ezt Kásler Miklós jelentette be múlt héten azzal, hogy a beteg felvételének feltétele az érvényes védettségi igazolvány, ennek hiányában az, hogy a páciens „a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR-teszt eredménnyel és a műtét napján végzett negatív antigéngyorsteszttel” rendelkezzen.

A Telex kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma a hétvégén azt írta:

„Az elektív (vagyis halasztható) műtétek esetében a Védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek – az oltás beadása az EESZT ből is ellenőrizhető – nem szükséges a PCR teszt. Aki nem oltatja be magát, az saját költségére kérhet PCR tesztet, és gyorstesztet. A PCR tesztek érvényességi ideje nem változott: 48 óra. Kivételes esetekben az egyedi elbírálás nem kizárt, de nem általános érvényű.”

Az RTL Klub Híradójának hozzátették, hogy annak a tesztjét a kórház finanszírozza, aki önhibáján kívül, pl. egészségi állapota miatt nem tudta felvenni az oltást.

Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász szerint azért aggályos a szabályozás, mert az oltást elutasítóknak is jár az egészségügyi ellátás. Ráadásul meglátása szerint az elmúlt egy évben sokat romlott az emberek egészségi állapota, hiszen számos műtét, beavatkozás maradt el a vírus miatt. „És ne várjuk meg, amíg az emberek a sürgősségi osztályon kötnek ki” – hangsúlyozta.

A Népszava cikke szerint még hetekbe telik, mire teljesen kinyit az egészségügy, a helyzetet pedig jól mutatják a várólisták. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nyilvános várólista-felületén diagnosztikus szívkatéterezésre mintegy 1100, csípőprotézisre körülbelül 6000, gerincműtétekre 1400-1500 beteg várakozik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!