Nem tanultunk a múlt hibáiból, ezért lehetett világjárvány a koronavírusból, állapította meg egy vizsgálat

2021. május 12. – 21:44

Másolás

Vágólapra másolva

Megelőzhető lett volna, hogy az új típusú koronavírus világjárványt okozzon, ha a világ hamarabb kapcsolt volna. Ez a fő megállapítása annak a független szakértői vizsgálatnak, ami az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felkéréséből készült – írja a Guardian.

A The Independent Panel nevű szervezetet a volt új-zélandi elnök, Helen Clark, valamint a Nobel-békedíjas, volt libériai elnök, Ellen Johnson Sirleaf vezetik. A vizsgálat során arra jutottak, hogy nem egy gyenge láncszem vezetett a globális járványhoz, hanem minden láncszemmel voltak problémák.

Röviden:

 • lassú és gyenge volt az értesítési rendszer,
 • nem voltak egységesek az előkészületek, és nem is voltak megfelelően finanszírozva,
 • a WHO nem tudott elég erősen fellépni.

„Voltak, akik addig nem is cselekedtek, amíg nem kezdtek el megtelni a sürgősségi ágyak. De ekkor már túl késő volt figyelmeztetni a világjárvány hatásaira” – mondta Clark.

„Meg lehetett volna előzni azt a helyzetet, amiben ma vagyunk. Egy új kórokozó, a Sars CoV-2 megjelenése katasztrofális világjárványhoz vezetett, ami már több mint 3,2 millió embert ölt meg világszerte, és továbbra is világszerte veszélyezteti az embereket. A felkészülésben és reakcióban mutatott rengeteg hiba, hiányosság, tétovázás miatt. Ez részben amiatt történt, mert nem tudtunk tanulni a múltból” – tette hozzá Sirleaf.

A koronavírus-járvány globális megfékezésére három javaslatot fogalmazott meg a vizsgálat.

 • A tehetősebb országok mostantól 2021 szeptemberéig biztosítsanak összesen egymilliárd adag vakcinát a világ 92 legszegényebb országának.
 • A legnagyobb vakcinagyártók és -fejlesztők dolgozzanak össze egymással, hogy a szabadalmak megosztásával megteremtsék a szabad gyártás lehetőségét.
 • A G7 országai gyűljenek össze, és biztosítsák a járvány globális legyőzéséhez szükséges 19 milliárd dollár 60 százalékát.

Arra is tettek megállapításokat, hogy mit kellene tenni azért, hogy a jövőben ne tudjon ennyire könnyen világjárvány kialakulni. A lista a teljesség igénye nélkül:

 • Létre kell hozni egy, az egészségügyi veszélyeket figyelő nemzetközi tanácsot.
 • Egy új, teljes átláthatóságon alapuló nemzetközi megfigyelőrendszert kell létrehozni.
 • Már most meg kell kezdeni a nemzeti szintű felkészülést.
 • Több hatalmat és jobb finanszírozást kell biztosítani a WHO-nak.
 • Nemzetközi finanszírozási tervet kell létrehozni világjárványok esetére.

A teljes jelentést itt lehet elérni.

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!