Nagy hatékonysággal véd a Pfizer vakcinája a koronavírus indiai variánsa ellen

2021. május 12. – 12:03

frissítve

Nagy hatékonysággal véd a Pfizer vakcinája a koronavírus indiai variánsa ellen
Egy egészségügyi dolgozó beadja a Pfizer– Egy egészségügyi dolgozó beadja a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcina egyik adagját egy Nagano prefektúrában élő idős nőnek – Fotó: Kazuhiro NOGI / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett oltóanyaga hatékony védelmet nyújt a koronavírus Japánban eddig kimutatott variánsai ellen, állapítja meg a Jokohamai Egyetem szerdán közzétett tanulmánya.

Az MTI azt írja, hogy a japán kutatásban 105, a vakcina mindkét adagjával beoltott, a víruson korábban át nem esett embernél vizsgálták hét vírusvariáns elleni antitestek jelenlétét. A kutatásban részt vevők

  • 90-94 százalékánál lehetett kimutatni antitesteket a Covid–19 brit, dél-afrikai és brazil mutánsa,
  • 97 százalékuknál az indiai variáns ellen,
  • a vírus Japánban a járvány kezdetétől kimutatható variánsa ellen pedig 99 százalékuknál indult meg az antitestek termelése.

A világszinten már 44 országban kimutatott indiai variáns elleni védelem világviszonylatban is fontos kérdés, ugyanis azt néhány napja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „globális aggodalomra okot adó változatnak” minősítette.

Japánban, ahol a járvány negyedik hullámára készülnek, egyelőre csak a Pfizer–BioNTech oltóanyagát hagyták jóvá, az oltási kampány pedig egyelőre lassan halad. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az ország lakosságának kétharmada nem akarja, hogy Japán megrendezze a tavalyról elhalasztott, a tervek szerint július 23. és augusztus 8. között lebonyolítandó tokiói olimpiát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!