A japánok kétharmada nem akarja az olimpiát

2021. május 10. – 20:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a koronavírus-járvány miatt a japánok kétharmada nem szeretné, ha idén nyáron megrendeznék a tavalyról elhalasztott tokiói olimpiát, ez több lap felméréséből is látszik:

  • a Jomiuri Sinbun napilap kutatása szerint a válaszadók 59 százaléka szeretné, hogy töröljék az ötkarikás játékokat, 39 százalékuk viszont úgy vélekedett, hogy idén meg kellene tartani – a lap nem kérdezte a válaszadókat a halasztás lehetőségéről,
  • a TBS News felmérésében a válaszadók 65 százaléka mondta, hogy töröljék, vagy ismét halasszák el az olimpiát.
  • Eközben már több mint 300 ezren írták alá azt a múlt héten indított petíciót, ami az idei olimpia eltörléséről szól.
  • Februárban a japán cégek több mint fele, 56%-a vélte úgy, hogy a kedvezőtlen járványügyi helyzet miatt az idén nyárra tervezett tokiói olimpiát el kell halasztani, vagy törölni kell.

Ennek oka részben az, hogy továbbra is rendkívül alacsony a lakosság beoltottságának aránya, és hogy a múlt héten hosszabbították meg május végéig a rendkívüli állapotot Tokióban és három másik prefektúrában. Az már korábban eldőlt, hogy sem külföldi nézők, sem külföldi önkéntesek nem utazhatnak az olimpiára, de ezek az intézkedések sem enyhítették a játékok megrendezése miatti aggodalmat országszerte.

Az ellenzéki parlamenti képviselők hétfőn órákig faggatták Szuga Josihide miniszterelnököt, aki kijelentette: soha nem állította, hogy az olimpia megrendezése az első helyen áll a fontossági sorrendjében. „Számomra a japán lakosság életének és egészségének védelme a prioritás. Először meg kell akadályoznunk a vírus terjedését” – mondta, hozzátéve, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) mondja ki a végső szót az olimpia megtartásáról, a kormány feladata az, hogy lépéseket tegyen a biztonságos rendezés érdekében.

John Coates, a NOB koordinációs testületének elnöke szombaton kijelentette, hogy az olimpiarendezés-ellenes közhangulat aggodalomra ad okot. A teniszező Oszaka Naomi vasárnap úgy fogalmazott, egész életében arra várt, hogy részt vegyen hazájában az olimpián, de a tokiói rendezés kockázatait alaposan meg kell vitatni.

Az olimpia július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!