Már 44 országban jelen van a koronavírus indiai variánsa a WHO szerint

2021. május 12. – 11:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A világ 44 országában azonosították eddig a koronavírus Indiában felfedezett, B.1.617 elnevezésű változatát – közölte szerdán az MTI szerint a WHO. Ezt a vírusvariáns India után a legnagyobb számban Nagy-Britanniában mutatták ki.

A rendelkezésre álló információk szerint az indiai változat fertőzőbb, mint a korábban ismert variánsok. A kutatások első eredménye szerint az emberi immunrendszer kevésbé képes reagálni erre a mutációra, amelyet a WHO aggasztónak nevezett a napokban.

Az új változat az egyik olyan ok, amely megmagyarázza a járvány felgyorsulását Indiában, ahol a Reuters szerint a koronavírus halálos áldozatainak száma szerdára meghaladta a negyedmilliót. Az indiai egészségügyi minisztérium adatai szerint a koronavírusos halálesetek száma szerdán 4205-tel emelkedett, míg az előző 24 órában regisztrált új fertőzötteké 348 421 volt. Indiában így a koronavírus-fertőzöttek száma már meghaladta a 23 milliót. A szakértők ugyanakkor úgy vélik, hogy a tényleges számok ezeknek az adatoknak az ötszörösei is lehetnek.

Hétfőn legalább negyven holttestet sodort partra a Gangesz Észak-Indiában, melyek azért kerülhettek a folyóba, mert nem volt elég kapacitás az elhamvasztásukra, vagy azért, mert a családjuknak nem volt elég pénzük a hamvasztás kifizetésére.

Indiában néhány hét alatt lett igazán tragikus a koronavírus-járvány második hulláma, mostanra pedig az ország egészségügyi rendszere és kórházai az összeomlás szélére sodródtak. Ellátásra szoruló betegek tömegesen kényszerülnek a kórházakon kívülre, a helyzetet pedig az országban uralkodó súlyos oxigénhiány is súlyosbítja. Az egyre súlyosabb indiai járványhelyzetről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!