A vállalatok helyben is megszervezhetik a munkavállalók oltását

2021. május 12. – 09:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több nagyvállalat, köztük a Mercedes, a Suzuki és a Mol is céges oltópontot alakított már ki munkavállalóik számára, erre azonban bármely vállalkozásnak lehetősége van, és ennek hangsúlyozására oltókampányt indít a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara – írja a Magyar Nemzet az MKIK elnökére, Parragh Lászlóra hivatkozva.

A kamara azért is támogatja ezt a gazdasági társaságoknál, mert mind a munkáltatók, mind a munkavállalók érdeke, hogy mielőbb újraindítsák a gazdaságot, stabilizálódhasson a kereslet. A céges oltásszervezés valószínűleg a nagyobb vállalatoknak jelenthet érdemi előrelépést, ez körülbelül száz-kétszáz céget érinthet.

A munkahelyi vakcinálás előnye egyfelől a dolgozók szervezett, munkavégzéshez igazodó oltása, másfelől a magyarországi átoltottság jelentős felgyorsítása – emelte ki Parragh a lapnak.

Azoknak a cégeknek, amelyek igényelni szeretnék a lehetőséget, a helyi kormányhivatalhoz kell fordulniuk. A kormányhivatal kapcsolatba lép ezután az illetékes szervekkel. A vakcinamennyiség szállításával, tárolásával járó logisztikai feladatokat nem a cégeknek kell megszervezniük. Parragh megjegyezte: nemcsak a vállalati központokban kell megteremteni az oltópontokat, hanem vidéki kirendeltségeken, telephelyeken is.

Ott, ahol állandó üzemorvosi jelenlét vagy üzemorvosi rendelő van, egyszerűbb a szervezés, de lehetőséget kell biztosítani ott is, ahol a fentiek közül semmi sem adott. Ebben az esetben a kormányhivatal segít ezt megszervezni.

Parragh László beszélt arról is, hogy az átoltottság növekedésével egyre fontosabb azok meggyőzése, akik nem szeretnének oltatni, a védettségi igazolványról pedig azt mondta: a közeljövőben akár indokolttá válhat, hogy adott esetben a munkáltatók különbséget tegyenek az oltott és oltatlan munkavállalók között, mivel az oltás felvétele esélyt biztosít arra egy újabb járványhullám elkerülésére, ami súlyos gazdasági és társadalmi károkat okozna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!