Müller Cecília: Úgy tűnik, a terasznyitás nem okozott többletfertőzést

2021. május 12. – 12:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Eljárást indítottak egy 15 fős, norvég házigazda által szervezett nemzetközi házibuli miatt, mert a résztvevők megszegték a kijárási tilalmat. Már Budapesten és környékén is csökken a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, ami alapján Müller Cecília szerint kijelenthető: úgy tűnik, a terasznyitás nem okozott többletfertőzést. Összefoglaló az operatív törzs tájékoztatójáról.

Kiss Róbert rendőr alezredes a következő hatósági számokat sorolta:

  • Az elmúlt 24 órában 477 személlyel szemben intézkedtek, mert nem viseltek maszkot, eddig összesen 68 449 összes rendőri intézkedés történt maszktalankodás miatt.
  • Az elmúlt 24 órában egy üzletet zártak be a szabályok megsértése miatt, összesen eddig 1269 rendőri intézkedés történt kereskedelmi üzlethelyiségekben, 355 esetben megállapították a tulajdonos felelősségét.
  • Az elmúlt 24 órában két ember szegte meg a vendéglátóhelyen tartózkodás szabályait, az intézkedés nem maradt el.
  • Az elmúlt napon 104 személy sértette meg a kijárási tilalmat. A legjelentősebb ügy egy 15 fős házibuli (zenés rendezvény) volt az V. kerületben, amit egy norvég házigazda tartott amerikai, brit, izraeli és norvég vendégeinek. Mindenki ellen eljárás indult.
  • 20 ezer alá, 18 872-re csökkent az elrendelt hatósági házi karanténok száma.

Kiss Róberttől Müller Cecília vette át a szót. Közölte:

  • 4,9 millióan regisztráltak oltásra, a regisztráltak 80 százaléka legalább az első oltást meg is kapta, és mintegy 2,5 millióan már a másodikat is.
  • Folyamatosan érkeznek az oltóanyagok, ma 64 800 Moderna-, holnap 67 200 AstraZeneca-vakcina érkezik.
  • Az oltóbuszok a borsodi kistelepüléseket járják, eddig 81 településen fordultak meg, 18 000 főt oltottak be, főleg Janssennel.
  • Kedvezően alakulnak a járványadatok, elsősorban a védőoltásoknak köszönhetően, de a védelmi intézkedések betartása is fontos.
  • A kórházban ápoltak száma 3000 alá csökkent (2974 fő), közülük 361-en vannak lélegeztetőgépen.
  • Az elmúlt napon 96 fő hunyt el, többségében idős, krónikus betegségben szenvedő beteg.

Müller Cecília elmondása szerint szerda estig a 16–18 évesek is foglalhatnak oltási időpontot. Közülük, akik regisztráltak a koronavírus-honlapon, azoknak a 90 százaléka már időpontot is foglalt. Müller Cecília felhívta a késlekedő 10 százalék figyelmét, hogy ezt szintén tegyék meg.

A tisztifőorvos azt javasolta az oltásra indulóknak, hogy vigyék magukkal (az emailen kapott) kinyomtatott igazolást az időpontfoglalásról és a letöltött-kitöltött, általuk és a szülő által aláírt hozzájáruló nyilatkozatot is, valamint legyen náluk tajkártya és személyi igazolvány is.

Müller hozzátette: aki május 18-ig nem tölti be a 16 évét, nem tudja felvenni az oltást. Esetükben a regisztráció megtörténhet, és amint elérik a megfelelő életkort, beoltják őket. Azaz folyamatosan nyitva marad a lehetőség számukra is az időpontfoglalásra.

A tisztifőorvos szerint a legújabb jelentések alapján minden járványadat kedvező, csökkent az új fertőzöttek száma, és nőtt a gyógyultaké.

A legfrissebb adatok szerint Budapest és az agglomeráció körzetében is elkezdett csökkenni a szennyvízben kimutatható koronavírus örökítőanyag mennyisége. Ebből Müller Cecília szerint levonható a következtetés: talán a jövőben nem kell emelkedésre számítani, úgy tűnik, a terasznyitás sem okozott többletfertőzést.

Kiderült még, hogy a várandósoknak a 12. hét után lehet beadni az első oltást, a 36. hét előtt pedig a másodikat (utána már nem, csak a szülés után két héttel). Müller Cecília az ápolók napja alkalmából köszönetet mondott a magyar ápolóknak az emberfeletti munkájukért, a járvány ideje alatti kitartásukért, áldozatvállalásukért.

Kérdésre végül elmondták még azt is, ha valaki nem tud elmenni a második oltásra valamiért, akkor hívja fel az oltópontot, és jelentse be a távolmaradást. Ekkor rögtön tud új időpontot is egyeztetni, és egy másik ember hívhatnak addig is a helyére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!