3000 alatt a kórházban ápoltak száma, 905 új fertőzöttet találtak

2021. május 12. – 09:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 905 (az előző naphoz képest +412)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 96 (az előző naphoz képest -3)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 2974 (az előző naphoz képest -308)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 361 (az előző naphoz képest -18)
  • Napi mintavételek száma: 15 312 (az előző naphoz képest +8799)
  • Az első dózissal oltottak száma: 4 391 794 (az előző naphoz képest +45 705)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 2 599 041 (az előző naphoz képest +68 894)

Még szerdán foglalhatnak időpontot az oltásra a regisztrált 16–18 évesek, náluk a vakcinák beadását csütörtökön kezdik meg. A koronavírusról tájékoztató hivatalos oldal szerint több mint 90 ezren regisztráltak oltásra, többségük már le is foglalta az időpontját. Fontos, hogy a vakcinát 18 év alattiak esetén csak kitöltött és aláírt szülői hozzájáruló nyilatkozattal adják be (innen letölthető), ezért azt nem érdemes otthon hagyni. A gyógyultak száma jelenleg 592 440 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 172 456 főre csökkent – írták. Legutóbb október 27-én volt ennyire alacsony a kórházban ápolt koronavírus-fertőzöttek száma.

Kedden is lement az operatív törzs sajtótájékoztatója, ahol Müller Cecília országos tisztifőorvos érintette a WHO szerint aggodalomra okot adó indiai variáns kérdését is. Azt mondta, hogy bár a kórokozók nem ismernek határokat, és nem zárható ki, hogy nálunk is megjelenik az indiai variáns, Magyarországon még nem azonosítottak ilyen beteget. A járványügyi adatok kedvezően alakulnak, jóval magasabb már a gyógyultak száma, de még így is sok szövődményes beteget ápolnak – fűzte hozzá.

Május 10-én újraindult a jelenléti oktatás az általános iskolás felső tagozatain és a középiskolákban is: Kásler Miklós Emmi-miniszter szerint az érintett diákok 90 százaléka ment újra iskolába hétfőn. „A magas jelenléti arányok visszaigazolják célunkat, hogy az aktuális járványhelyzet fényében hazánk az élet valamennyi területén, így a köznevelésben is, fokozatosan újraindulhasson” – fűzte hozzá Kásler, aki oltásra buzdította a 16–18 éveseket.

Mérsékelt tempóban halad az oltás Magyarországon, ez már a nehezebb ütem, a cél az 5, majd a 6 millió. Ehhez 2 héten át napi átlagban 150 ezer első dózist kell eloltani, ami nem tűnik egyszerű feladatnak, és eddig egyszer sem sikerült. Napi frissítésű grafikonunk keddi adatai alapján jól látszik, hogy ezzel a tempóval nem lesz meg májusban az 5 millió beoltott. Orbán Viktor ígérete szerint május végére, 6-7 millió oltás körül leszünk kinn a vízből.

Kedden közzétette a legfrissebb adatokat a szennyvízmintákról a Nemzeti Népegészségügyi Központ: a 18. heti eredményekből az látszik, hogy a legtöbb vizsgált település szennyvize stagnáló tendenciát mutat, emelkedés csak az öt Budapest környéki település (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) közös mintájában mérhető, négy városban pedig csökkenés tapasztalható (Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Tatabánya).

Szijjártó Péter közben Csehországgal is megegyezett, hogy elfogadják a magyar védettségi igazolványt. Erre azért van szükség, mert az Európai Parlament április végén fogadta el azt az uniós védettségi igazolványról szóló tervezetet, amely szerint csak azok kapnának automatikusan uniós igazolványt az oltásuk után, akiket az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott vakcinával oltottak be. A Sinopharm vakcinája és a Szputnyik V nem tartozik ide.

Eddig Szerbiával, Montenegróval, Horvátországgal, Romániával, Szlovéniával és Bahreinnel egyezett meg a magyar külügyminiszter, most már Csehország is idetartozik.

Vakcinahelyzet a világban és Magyarországon:

  • A WHO valóban zöld utat adott a Sinopharm vakcinájának, de az túlzás, hogy ajánlaná 60 éves kor felett. A jelentésükben kiemelték, hogy a kutatások során olyan kevesen vettek részt a 60+-os korosztályból, hogy nincs kifejezetten sok adat a vakcina biztonságosságáról ennél a csoportnál. (Bővebben erről itt)
  • Az Európai Bizottság további 90 millió adag koronavírus-vakcina június vége előtti leszállítását akarja jogi eszközökkel kikényszeríteni a brit–svéd AstraZeneca gyógyszercégnél. A bizottság már két jogi eljárást is indított a vállalat ellen. (Részletesebben itt)
  • Akár már május végén engedélyezhetik Európában a 12–15 évesek oltását a Pfizer vakcinájával, hosszabban ebben a cikkünkben írtunk erről.
  • Kedden érkezett egy 200 ezres Szputnyik 2 szállítmány, illetve 334 620 Pfizer-vakcina Magyarországra. Müller Cecília azt mondta, hogy korlátozott számban még lehet időpontot foglalni a Szputnyikra, amely hatásos és biztonságos vakcina, de a szerződés kifújt, utána már orosz vakcina nem lesz elérhető.


A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!