Akár már május végén engedélyezhetik Európában a 12–15 évesek oltását a Pfizer vakcinájával

2021. május 11. – 08:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mint megírtuk, engedélyezte a 12–15 év közötti gyerekek beoltását a koronavírus elleni, amerikai–német fejlesztésű Pfizer-vakcinával hétfőn az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA).

Janet Woodcock, az FDA vezetője szerint ez „fontos lépés a világjárvány elleni küzdelemben”, az intézkedés lehetővé teszi, hogy a fiatalabb korosztály is védetté váljon a fertőzéssel szemben. Az FDA engedélye még nem jelenti azt, hogy azonnal szabad az út a gyerekek oltását illetően. Várhatóan rövidesen összeül a járványügyi hivatal (CDC) tanácsadó bizottsága, amely áttekinti az adatokat, és ajánlásokat fogalmaz meg az oltóanyag 12–15 éves korban történő alkalmazására. Ha a bizottság a várakozásoknak megfelelően jóváhagyja az adott korosztály oltását, elméletileg azonnal megkezdődhet az oltás.

Később Emer Cooke, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezetője azt közölte, hogy hamarosan az Európai Unióban is engedélyezhetik a Pfizer oltóanyagát a 12–15 évesek számára, akár már májusban.

„Jelenleg a kitűzött cél a júniusi jóváhagyás. Vizsgáljuk, hogy előre tudjuk-e ezt hozni május végére”

– mondta több lapnak adott interjújában.

Cooke közölte, hogy az amszterdami székhelyű EMA már számos adatot megkapott a gyártótól, és a következő két hétben beérkeznek a legújabb, Kanadában végzett klinikai vizsgálatok eredményei is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!