Megkezdték az országos tesztelés második fordulóját Szlovákiában

2020. november 7. – 08:22

frissítve

Megkezdték az országos tesztelés második fordulóját Szlovákiában
Védőfelszerelést viselő egészségügyi dolgozók mintát vesznek koronavírus-teszthez Mexikóvárosban 2020. november 6-án – Fotó: Henry Romero/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Szombati percről-percre tudósításunk a koronavírus-járványról.

Itt vannak a legfontosabb hírek november 7-én.

Szlovákiában szombaton megkezdték az országos koronavírus-tesztelés második fordulóját. Az első fordulótól eltérően most csak a járások 60 százalékát érinti a tesztelés, a két legnagyobb város, Pozsony és Kassa például kimarad. Hétfő délelőttre várható eredmény, írja az MTI.

Múlt hétvégén mintegy ötezer helyen vettek mintát a lakosságtól, a tesztelésen 3,63 millió állampolgár, az ország lakosságának kétharmada vett részt. A szűrések 38 359 személynél, azaz az összes teszteltek 1,06 százalékánál mutattak ki koronavírus-fertőzést.

A mostani szűrések alapvetően már csak azt a 45 „piros” járást érintik, ahol az első fordulóban a pozitív tesztek aránya magasabb volt 0,7 százaléknál. Mellettük még 13 „zöld” járásban is tesztelnek, országszerte összesen 3 ezer helyet állítottak fel. A mintavételeknél a szlovák hadsereg katonái segédkeznek, szombat délutánig nagyobb problémákról nem érkezett jelentés.

Igor Matovic kormányfő korábban azt mondta, sikernek tartaná, ha a mostani tesztelésen résztvevők száma elérné a kétmilliót. Szlovákiában pénteken 2579 új igazolt koronavírus fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok.

Szombatra, újabb csúcsot döntve, már a 11 ezret is megközelítette az egy nap alatt regisztrált új betegek száma Ukrajnában – írja az MTI. Az elmúlt napon 10 746 új esettel 238 393-a nőtt az aktív fertőzöttek száma, a halottaké pedig újabb 187 áldozattal 8312-re. Az azonosított fertőzöttek száma 450 934-re nőtt, és eddig 204 229-en gyógyultak meg.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter azt mondta, hogy a kórházakban 27,1 ezer ágyat foglalnak el most a koronavírusos, illetve fertőzésgyanús betegek, jelenleg 52 ezer ágy áll a rendelkezésükre, ezt még legfeljebb 20-23 ezerrel képesek bővíteni. Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevbe a Covid-betegek ellátására kijelölt kórházak leterheltsége elérte a 62 százalékot, ezért újabb négyezer férőhelyet készítettek elő más egészségügyi intézményekben.

Az egészségügyi tárca adatai szerint 20 249-en szorulnak kórházi kezelésre a koronavírus-fertőzöttek közül, 1813 beteg van lélegeztetőgépen. Országszerte jelenleg még 10 647 szabad kórházi ágy, illetve 544 lélegeztetőgép áll rendelkezésre – írja az MTI. Mateusz Morawiecki miniszterelnök szombaton közölte, hogy egy hónap alatt 6000 új férőhelyet létesítenek országszerte, a lélegeztetőgépek kapacitását pedig további 3500-zal bővíthetik az állami tartalékokból.

A közel 38 millió lakosú Lengyelországban az elmúlt 24 órában a járvány kitörése óta a legmagasabbnak számító 27 875 új fertőzöttet regisztráltak, ami 789-cel több mint a megelőző nap. Az elmúlt nap 349-en haltak meg, közülük 300-an a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt, 49-en pedig kifejezetten a koronavírus szövődményeiben.

Csehországban pénteken 196-an haltak meg a Covid-19 betegség szövődményeiben, ezzel a március elején kirobbant koronavírus-járvány áldozatainak száma 4526-ra emelkedett – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján szombaton közölt kimutatásból. Az igazolt fertőzöttek száma jelenleg 169 367. Kórházi kezelésre 8276 ember szorul, közülük 1180 állapotát súlyosnak minősítették az orvosok. Ezek a számok is mérsékelten emelkednek vagy stagnálnak – írja az MTI.

Pénteken a laboratóriumi szűrések 11 549 új koronavírus-fertőződést mutattak ki, ami mintegy 1700-al kevesebb, mint csütörtökön. A pénteken elvégzett tesztek pontos számát még nem közölték, de az utóbbi napokban 32-34 százalékuk hoz pozitív eredményt, amit a szakértők nagyon magas aránynak tartanak. Ezen a héten csütörtökig napi átlagban 42 ezer szűrést végeztek Csehországban.

Csehországban jelenleg november 20-áig szükségállapot van érvényben, korlátozzák a kiskereskedelmet, a szolgáltatások egész sorát és a szabad mozgást. A maszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak a vendéglők, az iskolák távoktatásra tértek át, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények. Ladislav Dusek, az egészségügyi információk és statisztikák hivatalának igazgatója szerint a járvány terjedési mutatója pénteken 1,01 volt. Andrej Babis kormányfő korábban azt nyilatkozata, hogy a hatóságok akkor enyhítenek az októberben bevezetett korlátozásokon, ha ez a mutató 0,8 alá süllyed.

Rektori utasításra hibrid, részben helyszíni, részben digitális oktatást vezetnek be a koronavírus-járvány miatt a Debreceni Egyetemen hétfőtől – közölte az egyetem az MTI-vel szombaton.

Szilvássy Zoltán rektor utasítása szerint a minimálisra kell szorítani a személyes jelenlétet az oktatásban, tekintettel arra, hogy Hajdú-Bihar megyében is megnövekedett a koronavírus-fertőzöttek számára.

A tájékoztatás szerint az egyetemi kollégiumokat nem zárják be, az egyetem által fenntartott intézményekre a kormány által korábban meghozott intézkedések érvényesek.

A koronavírus miatt átcsoportosítják az egészségügy erőforrásait, így november 10-től nem végezhetők el halasztható műtétek. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által szombaton kiadott rendelkezésről itt olvashat bővebben.

Sűríti a Volánbusz a helyi járatait a járvány miatt hozott kormányrendelet alapján november 9-től.

A Volánbusz 16 megyei jogú városban látja el az önkormányzattal kötött szerződés alapján a biztosítja a helyi tömegközlekedést, összesen egymillió ember számára. A járatsűrítés naponta 2800 kilométerrel nagyobb menetteljesítményt jelent, ezzel tehermentesítve a munkanapok legzsúfoltabb időszakait – áll a társaság közleményében.

Munkanapokon több mint 330 többletjáratot állítanak forgalomba, illetve számos további járaton szóló járművek helyett nagy kapacitású csuklós autóbuszok közlekednek, valamint több esetben egyszerre két autóbusz biztosítja az esetleges zsúfoltság csökkentését. Egyes nagy foglalkoztatókhoz is pluszjáratokat állítanak forgalomba.

A 479/2020. (XI. 3.) számú kormányrendelet alapján a koronavírus-járvány terjedésének csökkentése érdekében Budapesten és a megyei jogú városokban a helyi tömegközlekedési szolgáltatást nyújtó gazdasági társaságok kötelesek járatsűrítési tervet készíteni a munkanapok reggel 7 és délelőtt 9, valamint délután 15 és este 19 óra közötti időszakára.

A Volánbusz 16 megyei jogú városban – Békéscsabán, Dunaújvárosban, Egerben, Érden, Győrben, Hódmezővásárhelyen, Nagykanizsán, Nyíregyházán, Salgótarjánban és Sopronban, továbbá Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen és Zalaegerszegen – biztosítja a menetrend szerinti helyi autóbusz-közlekedést.

A koronavírus-járvány kezelésével megbízott szerbiai válságstáb betiltotta az öt fősnél nagyobb rendezvényeket, illetve a jövő hét szerda és péntek között iskolai szünetet rendelt el – írja az MTI a szerb sajtóban ismertetett közlemény nyomán. Koszovóban pedig péntek este 8 órától hétfő reggel 5-ig minden vendéglátóhelyet, bevásárlóközpontot és sportlétesítményt bezártak.

A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 2282-vel 57 958-ra, Koszovóban 728-cal 22 934-re, Észak-Macedóniában 1128-cal 37 510-re, Montenegróban 546-tal 22 079-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1907-tel 59 424-re emelkedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában tízzel 871-re, Koszovóban tizenkettővel 732-re, Észak-Macedóniában tizenkettővel 1096-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig ötvenhéttel 1458-ra nőtt. Montenegróban az elmúlt napon senki nem halt bele a kór szövődményeibe, így a halottak száma 328 maradt.

Hiába nem volt már kivel kiállni az NBII-es meccsre, az ellenfél Debrecen nem járult hozzá a halasztáshoz. A Békéscsaba így sem utazott el a mérkőzésre, így 3-0-ás gólkülönbséggel a Debrecené a győzelem. További részletek külön cikkünkben.

Már száznál több beteget gyógyítottak meg vérplazmakezeléssel, most a koronavírus-fertőzésen átesett újabb donorok jelentkezését kéri az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által támogatott OrthoSera kutatócsoport – írja az MTI.

Világszerte növekszik az igény a vérplazma-terápiára, mert ez a támogató gyógymód egyre több súlyos koronavírus-fertőzött esetében bizonyul hatékonynak. A kutatócsoportnak folyamatosan szüksége van új donorokra, mivel az általuk adott anyagból nyerhetők ki azok az antitestek, amelyek segítenek leküzdeni a vírust az emberi szervezetben – olvasható az ITM közleményében.

Lacza Zsombor, az OrthoSera vezetője szerint a plazma fagyasztva csak néhány hónapig tartható el, így az első hullámban begyűjtött mennyiség felhasználásával nagy szükség van az utánpótlásra. Donoronként egy-három egységnyi vérplazmát tudnak levenni, ami azt jelenti, hogy egy donor egy betegen tud segíteni. Csak azoknak a vérplazmája megfelelő, akik már átestek a betegségen, és a vérükben magas maradt az ellenanyag szintje – mondta.

Vérplazmaadásra az info@orthosera.com címen vagy a +36 70 363 8768-as telefonszámon lehet jelentkezni.

Egyre durvább számokat eredményez a járvány az Egyesült Államokban is: az 50 tagállamból pénteken húszban jelentettek rekord mértékű emelkedést, összesen 129 606 új esetet regisztráltak. Szerdán és csütörtökön országosan szintén 100 ezer felett volt a 24 órán belül regisztrált új esetek száma, csütörtökön először haladta meg a 120 ezret.

Az elmúlt egy hétben átlagosan naponta 880-an vesztették életüket, ez 10 százalékos növekedés a megelőző hét nap átlagához képest. A járvány jelenleg leginkább az Egyesült Államok középnyugati területeit sújtja. (MTI)

Globálisan 49 259 443 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 242 194, a gyógyultaké pedig 32 434 946 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint – írja az MTI. Egy nappal korábban 48 680 103 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 224 415 volt.

A fertőzés 190 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

Így áll a járvány a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség által legkomolyabban érintett országokban:

  • Az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 9 733 359 fertőzött volt eddig a napig, 236 064-en haltak meg, és 3 810 791-en gyógyultak meg.
  • Indiában 8 411 724 fertőzöttet, 124 985 halálos áldozatot és 7 765 966 gyógyultat jegyeztek fel.
  • Brazíliában 5 631 181 fertőzöttről, 162 015 halálos áldozatról és 5 118 156 gyógyultról tudni.
  • Oroszországban 1 720 063-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 29 654-re, a gyógyultaké pedig 1 288 096-ra emelkedett.
  • Franciaországban 1 709 716 fertőzöttről, 39 916 halálos áldozatról és 131 810 gyógyultról tudni.
  • Spanyolországban 1 328 832 fertőzöttet és 38 833 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Argentínában 1 228 814 a fertőzöttek és 33 136 a halottak száma.
  • Az Egyesült Királyságban a fertőzöttek száma 1 149 791, és 48 565-en haltak meg a betegségben.
  • Kolumbiában 1 127 733 fertőzöttet és 32 405 halálos áldozatot tartanak nyilván.
  • Mexikóban 955 128 az igazolt vírusbetegek és 94 323 a halottak száma.
  • Olaszországban a fertőzöttek száma 862 681, a halálos áldozatoké 40 638, és 322 925-en gyógyultak fel a Covid-19-ből.
  • A Dél-afrikai Köztársaságban 734 175 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, 19 749-en meghaltak, 675 593-an pedig felgyógyultak.
  • Iránban 663 800 fertőzöttet, 37 409 halálesetet és 509 952 gyógyultat tartanak számon.
  • Németországban 641 499 a fertőzöttek száma, 11 153 a halottaké, 414 062-en meggyógyultak.
  • Törökországban 389 256 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma 10 722, a gyógyultaké 334 293.
  • Kínában 91 591 fertőzéses esetet tartottak nyilván szombat reggel, valamint 4741 halálos áldozatot és 86 301 gyógyultat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!