Magyarországon is elindul a Revolut Bank

2021. szeptember 28. – 08:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ez azért jó hír a fintech ügyfeleinek, mert így részesei lehetnek egy hagyományos betétbiztosítási rendszernek.

A Magyarországon is már mintegy 500 ezer felhasználóval rendelkező londoni fintech, a Revolut elindítja Magyarországon is a Revolut Bank nevű szolgáltatását a hazai piacon – értesült a Portfolio.hu.

A felhasználók átjelentkezhetnek a szolgáltatásra, amelynek fő pozitívuma, hogy ezzel 100 ezer eurós összegig hagyományos betétbiztosítást nyernek, eddig ugyanis az volt az egyik fő érv a neobank ellen, hogy a betétesek pénze nem védett ilyen garantőr által.

A ma még gigantikus veszteséget termelő Revolut a rendkívül kedvező devizaváltásaival lett ismert, így sokan elsősorban utazások során használták, azóta a különböző országokban a fintech már a biztosítások, a kriptók, de a részvénykereskedelem felé is nyitott, és az egyszerű okostelefonos megoldások mindenféle gyors áttekintésre is alkalmasak.

A Revolut a lendületes terjeszkedés után globálisan már több mint 16 millió ügyféllel rendelkezik, a cég értéke pedig 30 milliárd dollár fölé emelkedett.

Most az európai banki engedély használatáról a társaság tett bejelentést, de a Portfolio.hu megkérdezte Joe Heneghant, a Revolut Bank vezérigazgatóját is, aki elmondta, hogy a Revolut Bankra történő váltás díjmentes a felhasználók számára.

Magyarország a világ 14. országa, ahol a társaság elérhetővé tette a Revolut Bank szolgáltatást. A mostani bejelentés után tehát az ilyen kártyáinkkal is részesei lehetünk egy hagyományos betétbiztosítási rendszernek, illetve a fintech nyithat új, hagyományos banki területek irányába is, így a hitelkártyahitelek és a személyi hitelek felé.

A Revolut korábban Litvániában majd Lengyelországban is elindította bankját, és mindkét országban hiteltermékeket kezdett kínálni. A Revolut alapcsomagjával havonta 75 ezer forintig ingyenes (efelett 2 százalék) a készpénzfelvétel. E praktikus lehetőségek mellett ugyanakkor érdemes óvatosnak is lenni, a Revolut arról is ismert, hogy a pénzmosás elleni automatizmusaira hivatkozva olykor felfüggeszti az ügyfelek hozzáférését a saját számlájukhoz, mindenféle dokumentumot kér, és ilyenkor elég nehéz a külföldi ügyfélszolgálatoknál előrehaladást elérni.

A hír hallatán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is kifejtette a véleményét:

A Magyarországon is elinduló Revolut Bank jelenlegi tervei szerint előbb határon átnyúló intézményként (és később tervezetten fióktelepeként), vagyis nem itthoni banklicensszel rendelkező leánybankként működik majd hazánkban. Márpedig így a határon átnyúló bank üzleti megbízhatósági (prudenciális) és fogyasztóvédelmi felügyeletét a litván nemzeti bank, és nem a hazai jegybank láthatja majd el.

A Magyar Nemzeti Bankot (MNB) „fogadó országbeli” felügyeletként így csak korlátozott fogyasztóvédelmi jogosítványok illetik meg: az ügyfelek érdekét, a közjót sértő ügyben elsődlegesen az anyaországbeli (litván) felügyeletnél kezdeményezhet lépést. E jogszabályi keretek közt ugyanakkor az MNB a jövőben is mindenkor határozottan fellép, s egyúttal tájékoztatja a nyilvánosságot is a felmerülő kockázat – pl. a hazai ügyfelek számára szokatlan, s eltérő átláthatóságú díjstruktúra – vagy jogsértés gyanúja esetén.

Az MNB mindekor támogatja a verseny erősödését a hazai pénzügyi piacokon, hiszen az innovációkra, fejlesztésekre, hatékonyabb működésre és akár költségcsökkentésre sarkallja a piaci szereplőket, egyúttal magasabb minőségű, egyszerűbb és gyorsabb szolgáltatást kínál az ügyfelek számára.

E kedvező folyamatok ugyanakkor – különösen jelentős létszámú magyarországi ügyfélkör megléte esetén – nem lehetnek ellentétesek a hazai ügyfelek érdekeivel, amely minden körülmények közt az elsődlegesnek számít. Az MNB hazai pénzügyi felügyeleti hatóságként ezért üdvözlendőbbnek tartaná, ha a Revolut Bank magyarországi székhellyel, tőkeerővel, s a hazai jegybank felügyelete alá tartozó leánybankként végezné tevékenységét itthon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!