Úgy érzi, elviselhetetlenné vált a kampány? Inkább örüljön, hogy még nem tartunk az elátkozott kókuszdiónál!

2022. április 1. – 04:59

Úgy érzi, elviselhetetlenné vált a kampány? Inkább örüljön, hogy még nem tartunk az elátkozott kókuszdiónál!
Fotó: Physics_joe / Shutterstock

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt napok fényében talán senkinek nem kell magyarázni, hogy mennyire bizarr fordulatokat tartogat magában egy választás. Győzike Bencsik András oldalán fogta a molinót a békemeneten, Hoppál Péter tizenkét év fideszes kormányzás után azt állította, hogy „polgári engedetlenségből” húzta ki az ellenzék pécsi kivetítőjéből a tápkábelt (és egyébként is Gyurcsány), Szanyi Tibor pártja pedig nem túl elegánsan elküldte a faszba a DK-s Oláh Lajost.

És mindez még csak a jéghegy csúcsa, hát mindannyian látjuk, tapasztaljuk, hogy nehezen lehetne azzal vádolni a magyar közéletet, hogy bármilyen szinten közelítene a normalitáshoz. Mindez persze nem túl meglepő, a bizarr korteskedésnek nagy hagyománya van Magyarországon, de az utolsó kampányhét csúcsra járatott tébolyában is van miért hálát adniuk a magyar embereknek. Elvégre legalább nem annyira durva a helyzet, mint a Maldív-szigeteken, ahol 2013-ban

a választások előtt fekete mágia gyanúja miatt őrizetbe vettek egy kókuszt, végül azonban nem tartóztatták le, mert egy helyi varázsló megállapította, hogy hamisítvány, így alkalmatlan a választások befolyásolására.

Kókuszok nélkül is izgalmas, na de azzal!

A Maldív-szigetekről elsőre valószínűleg mindenkinek a turizmus, azon belül is a luxusnyaralások jutnak eszébe – nem véletlenül, hiszen az Indiai-óceán kellős közepén található ország tökéletesen hozza az egzotikus úti célok, a gyönyörű tengerpartok és a kizárólag a turisták szórakoztatására létrejött, Instagramon nagyon mutatós épületek és all inclusive szolgáltatások közös metszetét. A szigetország más, hasonló luxust kínáló helyszíneknél olcsóbb is, így a magyarok körében is népszerű célpontnak számít – tavaly például a járvány ellenére a jellemzően fideszes politikusokat és a hozzájuk kapcsolódó üzletembereket fuvarozó magángép is többször megfordult ott.

Az országba érkező turisták persze egészen más képet kapnak a Maldív-szigetekről, mint az ott élők. Az elszigetelt turistaparadicsomok személyzetétől eltekintve általában nem is nagyon találkoznak a helyiekkel, így természetesen az ottani kultúrába és politikai helyzetbe sem nagyon nyerhetnek betekintést. Pedig nagyon érdekes végigkövetni, hogy az 1968-as népszavazás nyomán köztársasággá vált ország hogyan jutott a 30 évig elnökként szolgáló Maumoon Abdul Gayoomtól odáig, hogy 2008-ban ratifikáltak egy új alkotmányt, amely a gyakorlatban is létrehozta a többpártrendszert.

Érdekességképpen azt is hozzá lehet tenni, hogy a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság-indexe szerint a sajtószabadság helyzete jobb ott, mint Magyarországon.

A Freedom House legfrissebb jelentése szerint pedig az ország 40 ponttal a „részben szabad” kategóriába tartozik – hasonlóan Magyarországhoz, de ettől még persze igazságtalan lenne párhuzamot vonni, hiszen tavaly egyetlen ponttal maradtunk le attól, hogy továbbra is a „szabad” kategóriába tartozzon az ország. Az viszont biztos, hogy a választásokat ettől még nem igazán lehet szabadnak vagy korrektnek nevezni a Maldív-szigeteken, 2018-ban is számos aggály merült fel a tisztaságukkal kapcsolatban. A nemzetközi megfigyelőket be sem engedték, a külföldi média elérését pedig jelentősen korlátozták. Ezek persze bevett dolgoknak számítanak más országokban is, az átkok szórása és a visszatérően feltűnő, fekete mágiát gyakorló kókuszdiók azonban nem.

Maldív-szigetek – Fotó: Video Media Studio Europe / Shutterstock
Maldív-szigetek – Fotó: Video Media Studio Europe / Shutterstock

Átkok, varázslók, mágia

A kókuszok különös sztoriját remekül végig lehet követni a helyi független lapok archívumaiban, azon belül is a Minivan News nevű, 2015-ig létezett újságban, ahol 2013-ban több részletes anyagot is szenteltek a gyakorlat bemutatásának. Ahogy arról többek közt a Guardian is beszámolt a lap egyik cikke nyomán, a rendőrség 2013. szeptember 3-án vett őrizetbe (foglalt le?) egy éretlen kókuszdiót, amelyet a hamarosan tartandó választások szavazóhelyéül szolgáló iskola közelében találtak. A rendőrök egyből egy fehér mágiával foglalkozó varázsló segítségét kérték,

aki megállapította, hogy a Korán egyik fejezetével (szúra) ellátott kókusz nem fekete mágia, mert ha az lenne, akkor nem egy szúra, hanem arab számok és írásjelek lennének rajta.

A varázsló a megállapításhoz hozzáfűzte azt is, hogy valószínűleg arról lehet szó, hogy valaki ezzel a csínytevéssel akarta felhívni a figyelmet arra, hogy „a sziget lakóinak nem szabad fekete mágiával befolyásolniuk a választást”. Emellett a rendőrség is megkettőzött erővel járőrözött a környéken miatta, így még kevesebb esély volt arra, hogy fekete mágiát vethessenek be a szavazás helyszínén. A Minivan News cikkéből amúgy az is kiderült, hogy korábban komoly aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az iskolában legyen a szavazóhelyiség, mert a szülők állítása szerint egy helyi boszorkány rendszeresen befolyásolja varázslatokkal a választásokat, ami rossz hatással lehet a gyerekekre.

A sztorinak itt még nem volt vége, másnap egy ház kertjéből került elő egy „elátkozott” kókusz, ami annak ellenére is felborzolta a kedélyeket, hogy a rendőrség és a helyi politikusok is arról beszéltek, hogy apróságról van szó. Emellett szó volt még öt (hibásan) elátkozott, majd a rendőrség által lefoglalt kókuszról, egy helyi ördögűző pedig hosszas magyarázatot adott a Koránra épülő ártó és gyógyító mágia milyenségéről a Minivan Newsnak. Ebből derült ki többek közt az is, hogy a maldíviak fandithának nevezik a varázslást, ami egyébként egy 1978-as törvény alapján törvényesen végezhető az országban, csak egy engedély kell hozzá az egészségügyi minisztériumtól.

Örüljön, hogy legalább nem hullámzik

A fekete mágia, vagyis a sihuru illegális, ez azonban nem gátolta meg a helyieket abban, hogy ugyancsak szeptemberben átkozott kókuszokat tegyenek parlamenti képviselők házába és három különböző mecset kútjába. Ja, és ha mindez nem lett volna elég, a rendőrök még egy vudubabát is felfedeztek a szavazatszámlálás során. Azt persze a jelenleg is kormányzó Maldív Demokratikus Párt akkori kampánymenedzsere is elmondta, hogy nem mindenki hisz a mágiában, de ahhoz azért elegen, hogy problémát jelentsen, pláne a bizonytalan szavazók körében, akiket már ennek említésével is befolyásolni lehet.

Az átkozott kókuszok a fekete mágiában gazdag 2013-as elnökválasztás mellett a 2014-es országgyűlési választások idején is befolyásoló erőként merültek fel, sőt, minden jel szerint a legutóbbi, 2018-as elnökválasztásra sem szabadultak meg tőlük az országban. A Maldives Independent akkor arról írt, hogy a rendőrség négy embert vett őrizetbe, akiket azzal gyanúsítottak, hogy fekete mágiával próbálták befolyásolni a választást.

Arról ugyan nem volt szó, hogy ezt pontosan hogyan csinálták, de a fentiek fényében egyáltalán nem lenne meglepő, ha kókuszok is szerepet kaptak volna a sztoriban.

Az elmúlt napok, hetek történéseinek fényében egyáltalán nem meglepő, ha ön is úgy érzi, hogy teljesen elviselhetetlenné vált a választási kampány. Legyen szó akár az online lejárató kampányok új csodafegyveréről, vagy a kormányéval mindig megegyező álláspontokat harsogó Megafon központ véleményvezéreire elköltött egymilliárd forintról, esetleg arról, hogy a Századvég szerint senki sem nyomja el az ellenzéki médiumokat, Varga Judit pedig arról beszél, hogy szabad, tiszta és demokratikus lesz a választás, hacsak az EBESZ megfigyelői nem próbálnak beavatkozni. Azzal viszont továbbra is nyugtathatja magát mindenki, hogy legalább a szavazóhelyiségekben és a politikusok kertjében sem talált senki elátkozott kókuszdiókat. Még.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!