Már csak részben szabad Magyarország a Freedom House jelentése szerint

2021. március 25. – 15:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Részben szabad Magyarország, a tavalyi 70-ről 69 pontra esett a szabadságpontunk – olvasható a Freedom House csütörtöki jelentésében. A civil szervezet az alapján pontoz, hogy bizonyos szabadságok mennyire elérhetők egy országban, valamint hogy mennyire működik átláthatóan és felelősen az államigazgatás.

Olyan kérdések vannak például, hogy mennyire demokratikus az ország vezetőinek megválasztása, mennyire pártatlan a választási rendszer, mennyi esélye van az ellenzéknek, mennyire viselkedik átláthatóan a kormány, valamint hogy létezik-e szabad sajtó vagy autonómok-e az egyetemek.

Ezeket mind 0–4-ig pontozzák, Magyarország idén leginkább 3-asokat kapott.

Max pontot kaptunk a szabad gyülekezési jogra (bár megemlítik, hogy tavaly április óta tilos tömegrendezvényt szervezni a koronavírus miatt), a szakszervezetek szabadságára (bár megemlítik, hogy 2012 óta a dolgozók érdekvédelmi szervezetei sokat gyengültek, és egyre kevesebb a tag), valamint az utazásra és a lakóhely, munkahely és oktatási intézmény változtatásához való szabadságra (bár megemlítik, hogy 2019 óta nehezebb nem állami iskolában taníttatni a gyerekeket, ahogy a kijárási korlátozást is).

A négyből kettes volt a legrosszabb, amit bármire is kapott az ország. Ilyen például

  • az ellenzék lehetősége arra, hogy nagyobb támogatást és hatalmat szerezzen választásokon;
  • az, hogy a parlamenti képviselőknek mekkora beleszólásuk van a törvényhozásba;
  • a korrupció elleni védelem hatékonyságára;
  • a kormány transzparens működésére;
  • a sajtószabadságra;
  • a felsőoktatási és akadémiai intézmények politikai eszméktől való szabadságára;
  • az emberi jogi és a kormányzattal foglalkozó civil szervezetek szabadságára;
  • a bíróság függetlenségére
  • és a törvény előtti egyenlőségre.

A Freedom House szerint a legfontosabb változások közé tartozik, hogy a járvány miatt elvileg szigorúbban büntetik az álhírterjesztést, szinte ellehetetlenítették az azonos nemű párok örökbefogadását, valamint azt, hogy a veszélyhelyzet miatt bevezették a parlamentet szinte figyelmen kívül hagyó rendeleti törvényhozást.

A jelentés szerint a magyar internet még szabad, 71 pontot kapott.

A jelentésre Kovács Zoltán kormányszóvivő egy ironikus Tweetben úgy reagált, hogy nem kellett volna nagyobbat esnünk a ranglétrán, ha 2020-ban Orbán Viktor „diktatúrát vezetett be”?

A listát Finnország, Norvégia és Svédország vezetik 100/100 ponttal, ezeket Új-Zéland, Hollandia és Uruguay követi. Az USA 2019-hez képest három pontot veszített, Lengyelország pedig kettőt. Magyarországot megelőzte Izrael, Brazília, Tunézia, Botswana és Szenegál is. A 210 ország listáját Türkmenisztán, Szíria és Tibet zárja.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!