Lényegesen több magyar utazott a Maldív-szigetekre a járvány alatt, mint azt megelőzően

2021. június 1. – 10:44

Másolás

Vágólapra másolva

„Tanganyika, Maldív-szigetek, Dubaj – ezekről a helyekről hozzák be honfitársaink a veszélyes mutációkat. Ezeket az utakat halasszák el, mert olyan mutánsokat hozhatnak haza, amik bajba sodorhatnak másokat”

mondta március 5-i rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök, egy nappal azután, hogy Fürjes Balázs beszólt az urizáló NER-arisztokráciának. A gazdaságilag is jelentős károkat hozó járvány közepén furcsának tűnhetett, hogy a luxusnyaralásoktól kell óva inteni bárkit, a jelek szerint azonban indokolt volt a dolog.

A kérés ellenére ugyanis lényegesen több magyar ment a Maldív-szigetekre, mint amikor még nem volt járvány, és a jellemzően fideszes politikusokat és a hozzájuk kapcsolódó üzletembereket fuvarozó magángép is többször megfordult ott – írja a Szabad Európa.

A Maldív-szigetek a luxusnyaralások helyszínei között viszonylag olcsónak számít, a hivatalos turisztikai statisztikák szerint pedig emiatt elsősorban nem a nyugati turisták célozzák meg. Az indiaiak és emirátusbeliek mellett lakosságarányosan például Oroszországból, Ukrajnából, Kazahsztánból vagy Svájcból is sokan mennek az országba, de Magyarország is fenn van az arányosan legtöbb turistát küldő ország tízes listáján.

A lap szerint idén az első negyedévben csaknem ötezerszer lépett be az országba magyar állampolgár, és a súlyosbodó járványhelyzet, illetve a figyelmeztetések ellenére márciusban is több mint 1600 magyar érkezett a Maldív-szigetekre kihasználni a főszezont. Az idei tumultus akkora volt, hogy januártól áprilisig majdnem 20 százalékkal több magyar utazott a szigetekre, mint két éve, pedig akkor egyáltalán nem volt világjárvány.

Forrás: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Forrás: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az országba utazó celebek alaposan dokumentálták is a nyaralásukat a közösségi médiában, mások viszont inkább nem reklámozták az útjaikat. Az OE-LEM lajstromjelű, a NER-hez köthető magángép márciusig legalább háromszor ment a Maldív-szigetekre,

a Szabad Európa szerint azonban március elején valaki letiltatta a gép nyilvános követhetőségét, így nem tudni, hogy ezt követően mi volt a helyzet.

Azóta Magyarországon felpörgött a harmadik hullám, ami még most is éppen lecsengőben van, de a Maldív-szigetek sem úszta meg. Április közepén még leszállóágban volt náluk a járvány, még oltást is ígértek annak, aki ellátogat hozzájuk nyaralni, hogy felpezsdítsék a turizmust. Azóta viszont, vélhetően nem kis részben az ide menekülő gazdag indiaiak miatt addig sosem látott mértékben megnőtt az esetszám, és azóta is egészségügyi vészhelyzet van érvényben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!