Tárcanovella

RSS

Cserna-Szabó András: Anyám pókja

Anyám szeretné, ha velük vacsoráznék a nappaliban. De szerintem ez még korai. Sokévnyi zsigeri gyűlöletet nem lehet lemosni egy közös és sikeres üzleti vállalkozás frissen csepegő nektárjával. Telextárcák.

Egressy Zoltán: Neharagudj-fagyi

Tudom, hogy igazam van – Bandi élvezte a nyertes pozíciót. Tudta, hogy nézik a barátai. Feszítette a büszkeség. Elvette a vaníliás fagyit, vitte az asztalhoz. Telextárcák.

Finy Petra: Pucér részek

Csatakos örömmel érkezünk a moziba, igazi páholyba ülünk, mint az urak. Aztán elindul a film, és mi várjuk boldogan a pucérságot, elégedetten ülünk a helyünkön, ám amikor a jól megérdemelt meztelenség végre feltűnhetne, nem tudunk a vászon irányába nézni. Telextárcák.

Szántó T. Gábor: Jocika, a titkuk

Az okozta neki a legnagyobb élvezetet, amikor Jocika a haját vágta. Ahogy a hajához nyúlt, mintha a hámsejtjei finom elektromos hullámokat közvetítettek volna végig az egész testén. Telextárcák.

Tóth Krisztina: Az alkonyat hiteles árnyalata

Milyen jó, hogy otthon, indulás előtt még eszébe jutott az a múltkori pite. A különféle társkereső oldalakon szerzett tapasztalatai alapján a nők bizonyos kor felett számontartják a dobozkáikat, ő pedig semmiféle felületet nem akart adni a szemrehányásra. Telextárcák.

Haász János: Azok a régi, cikcakkos szélű fotók

Hős volt a Papi, ahogy leverte, mennyit hallgattad ezt gyerekkorodban. Aztán hirtelen nagyon sok minden megváltozott. Átmentetek Papiékhoz vasárnapi ebédre, izgultál, nem tudtad, hogy ki is az a bácsi egyáltalán, kezdett elhalványodni a szemedben. Telextárcák.

Ezt a könyvet száz év múlva is van értelme elolvasni

Bemutatták a Margó fesztiválon a Telex első könyvét, a Fukusimai búvár és más novellák című válogatáskötetet.

Szív Ernő: Az utolsó olvasó

Mindenki a rohanó időről beszél, és mióta. Legalább százhúsz éve rohan az idő, de ez nem egészen igaz, százhúsz évig rohanni, sprintben vágtázni, meg sem állni, még az időnek is sok, belefárad, elunja, lesérül, föltöri a lábát, mittudomén. Telextárcák.

A fukusimai búvár – megjelent a Telex első könyve

A kortárs prózaírók, köztük a legismertebb magyar szerzők csaknem harminc novellája, köztük még nem publikált írások olvashatók a Telextárcákból készült válogatáskötetben. A Telexen lehet majd online megrendelni, de személyesen is megvásárolható lesz több könyvesboltban.

Egressy Zoltán: Kedvezménykártya

Amikor meghal valaki, hirtelen milyen sok barátja lesz. Ha híres ember az illető, akkor még több. Csupa felszabadult boldog embert. Mindenki örül, hogy nem ő halt meg. Telextárcák.

Harag Anita: Clean desk policy

Aztán Orsi nem ment haza, bent maradt fél hatig az irodában, egész délután a keresztanyjáról mesélt, de nem figyeltem rá, csak úgy csináltam, mintha figyelnék, a megfelelő helyen bólintottam, a megfelelő helyen szomorúan néztem vagy nevettem, nem bírtam odafigyelni a szavaira. Telextárcák.

Lackfi János: Fú, amikor bezuhant a kirakatba!

Emlékszem, hogyan kezdődött. Úgy, hogy nem nézhettük a Starsky és Hutchot, sem a San Francisco utcáin-t, mert a krimikben sok az erőszak.

Biró Zsombor Aurél: Szalámi, sajt, üdítő

Apám hazavitt egészen a kollégiumig, halvány mosoly ült ki az arcára, úgy vette elő a kesztyűtartóból nagyapám karóráját. Büszke vagyok rád, mondta, és segített rácsatolni a csuklómra. Jó szorosra húzta, hogy ne lötyögjön. Tárcanovellák a Telexen minden hétvégén.

Kiss László: Farkas

Petya otthon már csak arra emlékezett, hogy Farkas egy kockás szalvétát gyűröget a kezében, és sírós hangon azt mondja, az apjuk otthon nagyon megverte az anyukáját, és azzal fenyegetőzött, hogy rájuk gyújtja a házat. Telextárcák.

Tóth Kinga: Check-in

Hogy megrekedt, hogy egy nappal később indul, mert megrekedt és nem indítják el, vagyis már elindították, de visszafordították, és benne vannak az utasok, és most az egyik megpofozta a légikisasszonyt, aki most sír. Telextárcák.

Szántó T. Gábor: Két nő sötétben

Van valami listájuk, suttogja. A szatócs Waldnert állítólag megszurkálták. Azt kiabálták, hogy lehullott róla az álarc, ávós volt. Mikor volt ávós az a nyomorult? Telextárcák.

Vass Norbert: Begipszelt polipkarok

Kiöblítettük a fogmosó poharakat, és kitöltöttük a mosogatószer-kék italt. Hűtlennek mondtuk az Annamarit, nem valónak a Zsoltihoz. Sértőket feltételeztünk szegényről, és rosszakat kívántunk neki. Telextárcák.

Bán Zsófia: Búgócsiga

Nem idegen testek ékelődnek be a pince sötét terébe, hanem a mieinké, az ő otthonosan ismerős testszaguk. Emberszag, magyarszag. Telextárcák.

Mán-Várhegyi Réka: Ugye örülsz?

A képernyőn a sok kis ablakban a különféle rokonaim még mindig tapsolnak, a középső ablakban gubbaszt a férjem, ő persze nem tapsol, a bal felső sarokban meglátom a gyerekeimet, mögöttük állok én, kilóg a fejem a téglalapból. Telextárcák.

Méhes Károly: Egy hajnyírásnyi élet

Anyai nagyapámra gondolok, aki szintén lehúzott három évet valahol az Ural mögött. De hát nem lóverseny ez, hogy kinek a kije szenvedett többet és súlyosabban. Telextárcák.

Dragomán György: Pohár-pohár-pohár

Hallottam, hogy Anya tisztán belemondja a telefonba, hogy tudják, mit, megcsókolhatják a seggét, ha már úgyse szégyellik magukat, aztán letette a kagylót. Telextárca.

Szív Ernő: Az ember, aki szívesen befejezte volna

Fél órájába se telik, de az örökkévalóság öleli meg. Ringatni fogja. Igazgató asszony, maga végre megtudja, milyen a vég! Telextárcák.

Benedek Szabolcs: Nem számít, mi lesz a döntőben

Eredményeinket elsősorban magunknak köszönhettük, ám a körülmények is kedvezően alakultak. A selejtezők új rendszere, valamint az, hogy a politika is fontos tényezőként, mi több, eszközként tekintett a futballra, egyaránt a kezünkre játszottak. Telextárcák.

Maros András: Péntek 16.30

Ösztöncsávó vagyok, szokták rám mondani, egyetértek, valamilyen szinten büszke is vagyok rá, ráérzek a dolgokra, adottság, tehetség, így születtem. Telextárcák.

Egressy Zoltán: Szivarszoba

Milán nem magyarázott sokat, határozott megállapításokat tett, azt mondta, a gyors döntések mindenre jók. Ezt nem értettem. Telextárcák.

Lackfi János: Madár Tudományos Akadémia

Mintha kamerának pózolnának, mintha neki vetítenének, pedig nem tudják, hogy a rejtekhelyéről lesi őket. Egyfelől így még jobban fáj, másfelől... Telextárcák.

Haász János: Néha még álmodom arról a meccsről

Apa keze szürkésbarna, a hamutól és a Népsport címlapjának olcsó nyomdafestékétől, fog az újság, apja fogja az újságot, ami megfogja őt, mondja. Ezen nevetünk. Már nem mint apa és fia, hanem mint szurkolótársak. Telextárcák.

Kalapos Éva: Ötvenhat

Én beteg se lehetek, nem fekhetek három hétig „enyhe tünetekkel”, a férjemet leszázalékolták, csak alkalmi munkákat tud vállalni, feketén. Telextárcák.

Cserna-Szabó András: Barbárok

Minden nép volt egyszer barbár, van, amelyik még most is az. A bor, ez választja el a vadembert a civilizációtól. Telextárcák.

Háy János: Kis koszlott állatka

Elindulhat majd az az élet, ami mindenkinek elindul, aki épp abba a korba ér bele, amikor még nem tud az apró kis állatról, vagy ha tud, nem foglalkozik vele. Telextárcák.