Már Karácsony Gergely jogköreiről sem tudtak megállapodni a Fővárosi Közgyűlésben

2024. október 4. – 09:59

frissítve

Már Karácsony Gergely jogköreiről sem tudtak megállapodni a Fővárosi Közgyűlésben
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Olyan feszült körülmények között indult el a Fővárosi Közgyűlés péntek délelőtt, mint még soha. A szoros főpolgármester-választás után Karácsony Gergelynek nincs meg a közgyűlési többsége.
  • Bár Magyar Péter nem ül be a közgyűlésbe, az alakuló ülésen részt vett, és utána sajtótájékoztatót tartott.
  • A Fidesz konstruktív ellenzéki szerepre készül, Vitézy Dávid Podmaniczkyról nevezte el a frakcióját, a Tisza Párt pedig több vitát szeretne a közgyűlésben.
  • Már rögtön az első napirendi pontban patthelyzet alakult ki. A Fidesz, Vitézy Dávid és a Tisza Párt közösen támadta a főpolgármester javaslatát a főpolgármesteri és közgyűlési jogkörökről. Nem tudtak megegyezni, így végül Vitézy javaslatára elnapolták a javaslatot.
  • Több napirendnél is hosszan vitáztak a módosításokról, Szentkirályi Alexandra és Kovács Gergely javaslata is csak részben tudott átmenni a közgyűlésen.
  • Egyhangúlag megszavazták Vitézy Dávid javaslatát a BKK-rendészet felállításáról, de az átláthatóságról, közösségi költségvetésről, hajléktalanságról és állatvédelemről is szó volt.
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A főpolgármester-helyettes kérdése mellett a másik nagy mumus a főváros szervezeti és működési szabályzata, azaz az szmsz. Ez persze elsőre elég unalmas vitatémának tűnik, de úgy máris érdekesebb, ha a lényegre szűkítjük le: Karácsony és a Vitézy–Tisza Párt duó azon nem tud megegyezni, milyen jogkörök maradjanak a főpolgármesternél, és miket vegyenek el tőle. Magyarán, hogy miben dönthessen egyedül a főpolgármester, és miben nem.

Karácsony Gergely többször egyeztetett a képviselőkkel az szmsz-ről, figyelembe is vett pár javaslatot tőlük, de van, amikből nem akar engedni. Másrészt a főpolgármester szerint a közgyűlés csak arról az szmsz-ről szavazhat, amit ő nyújt be, mert az önkormányzati törvény szerint övé a benyújtás joga.

Mivel nem közelednek az álláspontok az új szervezeti és működési szabályzat (szmsz) vitájában, Ordas Eszter, a Tisza Párt frakcióvezetője 5 perc szünetet kért.

Még mindig az első napirendi pont vitája tart. Radics Béla fideszes képviselő az átláthatóságot, a demokráciát és a partnerséget kéri számon a főváros vezetésén. Radics szerint a budapestiek azt látják, hogy Karácsony ott folytatja, ahol az elmúlt öt év után abbahagyta, hiába ígért a megváltozott erőviszonyok miatt változásokat. Azt kérte a főpolgármestertől, hogy változtasson a hozzállásán.

Az LMP-től (vagyis a Podmaniczky Mozgalomtól) Gál József azt mondta, hogy az LMP törvénymódosítási javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek arról, hogy rendezzék a főpolgármester és a polgármesterek fizetését, és kapjanak legalább akkora fizetést, mint az országgyűlési képviselők, mert Budapestet vezetni nagy felelősség. Reméli, hogy a fővárosban ülő Fidesz-képviselők beszélnek majd a fideszes országgyűlési képviselőkkel ennek érdekében.

Jogszabályi viták mögé bújva a főváros vezetése nem hajlandó képviselői javaslatokat szavazásra bocsátani, mondta Böröcz László, I. kerületi polgármester az szmsz-javaslatról szóló vitában.

A Fidesz fővárosi képviselője azt kéri, hogy Karácsony biztosítsa a demokratikus működést, és lehessen szavazni a képviselői indítványokról.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Vitézy Dávid szerint ezen az alakuló ülésen főpolgármester-helyettest is kéne választaniuk, ennek hiányát csalódásnak nevezte. Arra kérte Karácsonyt, hogy a törvényes működés érdekében tegyen javaslatokat helyettesre, ennek a felelőssége 100 százalékban a főpolgármester vállán van, mondta.

Vitézy azt támogatja, hogy emeljék a képviselők fizetését, de több mindenben nem tudnak egyetérteni: Karácsony például ragaszkodik ahhoz, hogy a cégvezetők munkáltatói joga nála maradjon, de Vitézy szerint ezt a jogkört érdemes visszaszabályozni.

A frakcióvezető szerint olyat nem lehet csinálni, hogy akkor lehet módosítót benyújtani az szmsz-hez, amikor DK-MSZP-többség van, akkor meg nem, amikor nincs többsége a főpolgármesternek.

A főpolgármester az elmúlt hetekben többször azt mondta, hogy az előző ciklusban a szavazások 58 százaléka egyhangú volt. A Tisza Párt képviselője, Bujdosó Andrea arról beszélt az szmsz vitájában, hogy idén elfogadott előterjesztések alig több mint 15 százaléka nem volt csak egyhangú döntés. Szerinte az előző önkormányzati ciklusban nem igazán voltak viták a közgyűlésben, és ez sokszor rossz döntésekhez vezetett.

„Mi szakítani fogunk ezzel a működéssel. Ezért sem kötünk permanens szövetséget”

– fogalmazott Bujdosó, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy ez a fajta működési beidegződés idáig jutott, hogy a főpolgármester nem terjeszti be szavazásra a képviselői módosító indítványokat.

Arról is beszélt, hogy a Tisza Párt az szmsz-hez közel 100 bekezdésnyi módosítást javasolt. Ebből Bujdosó szerint azonban alig 30 került be valamilyen formában a főpolgármester által előterjesztett egységes verzióba.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A Tisza Párt azt szeretné, hogy a budapesti gazdasági társaságok vezetőinek munkáltató joga a főpolgármesterről visszaszálljon a közgyűlésre, és ők nem emelnék meg a képviselők fizetését sem. A Tisza Párt azt kéri a főpolgármestertől, hogy a közgyűlés külön-külön is szavazzon a képviselői módosító indítványokról.

Karácsony Gergely válaszában azt mondta, nem az ő politikai döntése, hogy nem lehet a módosító indítványokról külön-külön szavazni, hanem a törvény ezt írja elő.

„Beleszólásunk vajmi kevés, a főpolgármester az elmúlt években a képviselőknek kevés mozgásteret adott”, mondta Szentkirályi Alexandra az szmsz-módosításának vitájában. A Fidesz frakcióvezetője azt javasolta, „dolgozzanak többet a képviselők”, de ez rendben is van.

Ezután felsorolt néhány Fidesz-javaslatot.

  • Azt szeretnék, ha 5-4 bizottság helyett legyen csak kettő, „spóroljunk egy kicsit”, ő úgy számolt, hogy ezzel 214 milliót lehet megspórolni.
  • Azt is javasolta Karácsonynak, hogy legyen újra Budapestinfó, ahogy Tarlós István idejében, lehessen rendszeresen kérdezni a főpolgármestert.
  • Legyen antikorrupciós szoba, lehessen nyilvánosan keresni a fővárosi dokumentumok, iratok között.
  • Legyenek szerdánként a fővárosi közgyűlés ülései.

Karácsony erre úgy reagált, a Fidesz javaslatai közül sokat elfogadott, de vannak köztük olyanok, amiket nem tart a demokratikus működés részének.

Azt elfogadta, hogy csökkentsék a bizottságok számát, de „azt nem tartja életszerűnek”, hogy beleírják az szmsz-be, hogy a főpolgármester mikor tartson sajtótájékoztatót. Az antikorrupciós szoba felállítása szerinte technikai kérdés, ezeket meg lehet oldani, ők a teljes átláthatóságra törekszenek.

Véget értek a napirendi felszólalások, jön az érdemi munka. Az első napirendi pont a szervezeti és működési szabályzat (szmsz) elfogadása.

Karácsony Gergely arról beszélt, hogy kötelező lesz segíteniük egymást, és több javaslatot is befogadott az új szmsz-hez a frakcióktól.

A Kutyapárt képviselője, Döme Zsuzsanna azt üzente a rájuk szavazóknak: „köszi szépen, sziasztok”. Ferencváros alpolgármestere szerint „szuper azt hallani”, hogy mindenki azt mondja, ügyek mentén akarnak politizálni, reméli, hogy ez nem csak ígéret mindenkitől.

Azt is mondta, hogy a Kutyapárt a fővárosban a szakmaiság talaján kíván dolgozni. „Hajrá mindenkinek, jó munkát, legyen minden jó”, fejezte be a felszólalását.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Szaniszló Sándor, a DK frakcióvezetője arról beszélt, hogy ők mindenkivel együtt akarnak működni, aki a közjót szolgálja Budapesten. Szerinte ez a közgyűlés egy közéleti laboratórium, mert itt van minden párt, amelyik 2026-ban érdemben tud dolgozni a kormányváltásáért is.

Szentkirályi Alexandra szavai, miszerint ők „Budapestért akarnak dolgozni”, meglepték: a frakcióvezető szerint a Fidesznek be kellene sétálnia a kormányhoz, és megkérni őket, hogy fejezzék be a főváros kivégeztetését. „Kérem, fogadják meg a tanácsaimat, mert ha a közjót szeretnék szolgálni, akkor ezzel tudnák igazán” – mondta a Fidesz frakcióvezetőjének.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Barabás Richárd is köszöntötte az új képviselőket. A Párbeszéd-Zöldek képviselője abban bízik, hogy mindenki megtapasztalja: a Facebook-posztok gyártása helyett itt valódi, emberarcú döntéseket kell hozni, és az emberek mindennapos problémáit megoldani.

„Ez ma Magyarország legmagasabb rendű, érdemi, demokratikus munkát végző testülete”

– fogalmazott Barabás.

A Párbeszéd legfontosabb célja, hogy végrehajtsa Karácsony Gergely programját, és egy szabad, szolidáris, zöld Budapestet teremtsen.

Vitézy Dávid a felszólalásában előbb megköszönte a szavazatot azoknak, akik rá szavaztak a főpolgármester-választáson. A szoros eredmény felelősségének szerinte meg kell felelniük.

Vitézy szerint ahhoz, hogy a következő öt évben sikeresen tudjanak együttműködni, meg kell érteniük néhány dolgot. „Bár főpolgármester úr megnyerte a választást, de összességében többen szavaztak a változásra, a dolgok nem mehetnek tovább úgy, mint eddig”, mondta Vitézy. Azt is mondta, hogy főleg a főváros külső kerületeiből üzenték meg, hogy változás kell Budapesten.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Vitézy szerint új szakasz kezdődik a budapesti politikában, és mindannyiuk vállán hatalmas felelősség van, „a magyar politika összes beidegződését magunk mögött kell hagyni”.

Podmaniczky Mozgalom néven folytatja tovább Vitézy Dávid és az LMP Budapesten, ez lesz a frakciójuk neve, jelentette be Vitézy az ülésen.

Szentkirályi Alexandra örül, hogy itt lehet, és a Fidesz frakciója is részt vehet a közgyűlés munkájában. Még soha nem fordult elő olyan szerinte, hogy nem sikerült megállapodni a főpolgármester-helyettesekről.

Bár van egy megválasztott, legitim balliberális főpolgármester és egy megválasztott, legitim balliberális többség, a Fidesz frakcióvezetője szerint a budapestiek ügyei a hatalmi lökdösődések és paktumok miatt a háttérbe kerültek. Szentkirályi azt szeretné, hogy ne sötét szobákban és erkélyekben, limonádék mellett dőljön el, hogy mi lesz a budapestiek sorsa.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Azt is mondta, hogy budapestiek ügyei fél éve nem haladnak a kampány és a nyári szünet miatt. Mindeközben azonban úgy látja: szép csendben megszületett a szivárványkoalíció.

A közgyűlés 2019-es alakuló ülésén Gyurcsány Ferenc volt itt. Szentkirályi szerint mostanra lecserélték a DK elnökét, és köszöntötte a helyszínen lévő Magyar Pétert.

Három nagy problémáról beszélt a Fidesz frakcióvezetője a napirend előtti felszólalásában: a közlekedésről, a hajléktalanságról és a közrendről. „Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy Budapest működjön” – fogalmazott Szentkirályi, és azt ígérte, hogy a Fidesz konstruktív ellenzéki szerepre készül a közgyűlésben.

A Tisza Párt frakcióvezetője, Ordas Eszter arról beszélt, a tíz tiszás képviselő „tettrekészen” áll a szakmai kihívások előtt, mindannyiuk életében új kihívás kezdődött. Azt mondta, biztos abban, hogy közösen építhetnek egy virágzó Budapestet. „Újak vagyunk itt a közgyűlésben és a politikában, közszolgálatra vállalkoztunk”, ösztönzik a helyi közösségeket, hogy legyen napi gyakorlat a közös gondolkodás és problémamegoldás.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Ordas arról beszélt, nincs többségük a közgyűlésben, de az a fő célkitűzésük, hogy ügyek mentén, konstruktívan, de kritikusan dolgozzanak együtt a többiekkel.

Ajándékkal készültek a többi képviselőnek, Bibó István politikai tízparancsolatával. Ezt mindegyikük asztalára odatették.

Szentkirályi Alexandra ugyan a határidő után terjesztett be három napirendi javaslatot, Karácsony Gergely azt kérte a közgyűléstől, hogy vegyék fel a Fidesz javaslatait is a napirendre. A közgyűlés egyhangúlag megszavazta ezt, majd a teljes napirendet. Eddig flottul megy minden.

A Kutyapárt frakcióvezetője hiányzik az alakuló ülésről.

Csütörtökön Hegyvidéken is megalakult az önkormányzat. Kovács így egyszerre polgármester, képviselő és frakcióvezető a fővárosban, emellett a Kutyapárt társelnöke.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Karácsony szerint nemcsak a hajléktalanságon kell segíteni, hanem a lakhatást kell orvosolni, folytatni kell az akadálymentesítést, tovább zöldíteni az utcákat, és „megfogunk minden egyes csepp esőt, amit csak lehet”.

A főpolgármester azt mondta, az elmúlt években hozzászoktak ahhoz, hogy az életük a politikáról szól, de itt az ideje, hogy ez fordítva legyen, és a politika szóljon az életükről.

Végül jó munkát kívánt mindenkinek.

Azon kell dolgoznunk, hogy megtartsuk Budapest szabadságát és mindenki jogát az egyenlő méltósághoz és a kultúrához, folytatta Karácsony Gergely. Ha garantálni nem is tudjuk, legalább azon dolgozzunk a közgyűlésben, hogy Budapest mindannyiunk közös otthona legyen, fogalmazott a főpolgármester.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A városfejlesztésnek két nagy ellensége van Karácsony szerint: a még korán és a már későn. Kézzelfogható, gyakorlatias politikára, világos jövőképre van szükség szerinte, hogy legyen jövője a fővárosnak.

„A kampány a líra, a kormányzás a próza. Most prózai évek jönnek” – mondta a főpolgármester, aki szerint ez új hozzáállást igényel ez mindannyiuktól.

Karácsony Gergely arról beszélt, hogy kevesen beszéltek olyan szépen és bölcsen Budapestről, ahogy Ferenc pápa tette azt tavaly, tőle származik az ülés mottója az együttélés garantálásáról és a kötelességek tiszteletben tartásáról.

A főpolgármester szerint „segítsük egymást kötelességeink teljesítésében”. Azt mondta, a kör alakúra átformált asztal körül olyanok ülnek a díszteremben, akik tenni akarnak Budapestért, a főváros szeretete összeköti mindannyiukat.

Karácsony szerint Budapest lényege a sokszínűség egysége.

Szentkirályi Alexandrával és Vitézy Dáviddal is.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Fazekas János, a Fővárosi Választási Bizottság elnöke olvasta fel hangosan az eskü szövegét, és előbb Karácsony Gergely, majd a többi képviselő is elismételte, hogy Magyarországhoz és annak Alaptörvényhez hűek lesznek, a jogszabályokat betartják és másokkal is betartatjákat, feladataikat Budapest fejlődésének előmozdítása érdekében, lelkiismeretesen teljesítik, és tisztségüket a magyar nemzet javára gyakorolják. A Fővárosi Közgyűlés 33 tagja tett esküt.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A Tisza Párt képviselői Magyar Péter felvezetésével érkeztek meg az ülésterembe, kérdésekre ők sem válaszoltak. Magyar az ülésteremben pártja 10 képviselője mögött ült le.

A Fővárosi Közgyűlés elején egyperces néma felállással emlékeztek meg a képviselők az elmúlt hónapokban elhunyt Donáth Lászlóról, Novák Ferenc Tatáról és Jelenits Istvánról, majd a Himnusz következett. Hivatalosan is elkezdődött az alakuló ülés.

Az ülésterembe érkező Karácsony Gergely nem válaszolt a kérdésekre, annyit mondott csak, hogy az ülés után minden kiderül majd.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Miután minden képviselő megérkezett, Karácsony Gergely megnyitotta az alakuló ülést.

A Fidesz frakcióvezetője, Szentkirályi Alexandra az ülésre megérkezve arról beszélt, hogy a Vitézy–Magyar–Karácsony-szivárványkoalíció miatt a budapestiek érdekei szorulnak háttérbe. Szerinte azzal, hogy Vitézy beül egy bizottságba, elárulta a választókat, mert „részt vesz a rendszer fenntartásában”.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Szentkirályi csalódásként vette tudomásul, hogy Karácsony Gergely csak az utolsó héten kereste meg őket, de szerinte akkor sem érdemi ügyekről beszéltek.

Ezután több kérdésre nem válaszolt, bevonult a helyére, de azért Vitézy Dáviddal kezet fogott.

A Tisza Párt elnöke nem ül be képviselőként a közgyűlésbe, de az alakuló ülést nem hagyja ki.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!