A Kutyapárt átvette a hatalmat Hegyvidéken

2024. október 3. – 09:06

frissítve

A Kutyapárt átvette a hatalmat Hegyvidéken
A hegyvidéki önkormányzat új testülete leteszi az esküt az alakuló ülésen – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Csütörtökön megalakult az új hegyvidéki önkormányzat, Kovács Gergely polgármesterségével, abszolút kutyapártos többséggel.
  • Az új polgármestert a polgármesteri hivatal előtt egy ellentüntető várta.
  • Kovács Gergelynek 1,3 millió forint lesz a fizetése.
  • Hegyvidéknek ezentúl két alpolgármestere lesz.
  • A 18 tagú képviselő-testületben a polgármesterrel együtt a Kutyapártnak 10 képviselője van, emellett további 4 különböző ellenzéki formációknak, és 4 a Fidesz-KDNP-nek.

Mivel júniusban volt az önkormányzati választás, az azóta eltelt három-négy hónap egy átmeneti időszak volt Hegyvidéken is: ezekben a hónapokban még a leköszönő polgármester, Pokorni Zoltán vezette a kerületet.

Nem sokkal a választás után az akkori testület kormánypárti többsége megszavazta a megválasztott polgármester, Kovács Gergely által kifogásolt előterjesztéseket is, ennek része az építési szabályzat módosítása, amivel Kovács szerint egy Tiborcz Istvánhoz köthető tőkealaphoz köthető cég beépíthet egy hatalmas területet a Svábhegyen, irodaház és 200 férőhelyes mélygarázs épülhet. Pokorni ezt hisztériakeltésnek nevezte. Egy másik előterjesztéssel pedig átszervezték a leendő polgármester jogköreit, olyan feladatkörök, amiket korábban a polgármesterhez, a jegyzőhöz vagy bizottságokhoz delegáltak, október elsejével visszakerültek a képviselő-testülethez. Legutoljára a parkolási közbeszerzéseken ment az adok-kapok, ettől végül elállt a régi kerületvezetés.

Az egykor fideszes bástyának számító Hegyvidéken a júniusi önkormányzati választáson akkorát tarolt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és szövetségesei, amekkorára talán nem sokan számítottak:

  • Kovács Gergely, a Kutyapárt társelnöke 53,6 százalékot szerezve abszolút többséggel lett polgármester,
  • és a 12 egyéni körzetből 12-t megnyert a közösen induló ellenzék, ez kilenc kutyapártos, két momentumos és egy civil jelöltet jelent.

A Fidesz ezzel szemben megalázó vereséget szenvedett. Polgármesterjelöltjük, Fonti Krisztina, aki korábban Pokorni Zoltán mellett dolgozott helyettesként, hajszálnyival 40 százalék alatt maradt, de négy képviselőjük is csak kompenzációs listáról lett.

De hogy történt ez az első blikkre óriásinak és hirtelennek látszó fordulat a budai kerületben? Ezt itt próbáltuk meg megfejteni.

Zárt ajtók mögött szavaznak Kovács Gergely szabadságairól, a bizottsági tagokról és a tanácsnokokról is.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A testület egyetlen DK-s képviselője, Élő Norbert szerint a kerületben már nem lehet parkolni, a mellékutcákban a parkoló autóktól már szinte közlekedni sem. A képviselő szerint „ebben egy felelős önkormányzatnak valamit tennie kell. Az új körbeszerzéseknél arra is kell gondolni, hogy ezt fogjuk kezelni”.

A polgármester erre úgy reagált, „nem szeretnénk azonnal magunkra haragítani a kerület lakosságát, hogy ingyen parkolhatnak akár hetekig”. De mindent meg fognak tenni, hogy időben meglegyen a közbeszerzés, de Kovács szerint a kerületiek is megértik, hogy nem akarták, hogy még a Pokorni-féle vezetés 30 hónapra leszerződjön egy céggel.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A fideszes Fonti Krisztina azt mondta Kovácsnak, hogy „mind az időtartamról, mind a technikai tartalomtól tudott volna tárgyalni, nem volt megkötve a keze, ezzel el tudta volna kerülni, hogy káoszba fulladjon a parkolás”.

Ezután hosszasan arról beszélgettek, hogy vagyonvesztés-e, ha eladnak önkormányzat ingatlanokat.

Az alpolgármesterek után az önkormányzati képviselők, a bizottsági elnökök, tagok és tanácsnokok fizetéséről vitáztak. Kovács Gergely azt javasolta, hogy a tiszteletdíjakat a jövőben a minimálbérhez igazítsák, ami jelenleg 266 ezer forint.

A képviselők havi fizetése eddig 180 ezer forint volt. Pluszpénz jár még akkor, ha bizottságokban is benne vannak. A polgármester szerint „Magyarországon az önkormányzati képviselőknek ma olyan tiszteletdíja van, ami arra kényszeríti őket, hogy amellett 8 órás munkát végezzenek. Ebből fakadóan nem tudják a napi 8 órát a képviselői munkájukkal tölteni”.

Az új fizetéseket végül a testület megszavazta, csak a négy fideszes képviselő szavazott nemmel.

Hegyvidéknek két alpolgármestere lesz:

  • Kocsik Tekla, akire 18-ból 13-an szavaztak igennel, 5-en tartózkodtak.
  • Vadász Gábor, akire 18-ból 13-an szavaztak igennel, 1 képviselő nemmel szavazott, 4-en pedig tartózkodtak.

A két alpolgármester le is tette az esküt. Az alpolgármesterek fizetése 1,1 millió forint körül lesz.

Kocsis Tekla és Vadász Gábor – Fotó: Huszti István / Telex
Kocsis Tekla és Vadász Gábor – Fotó: Huszti István / Telex

Amíg Kovács alpolgármesteiről szavaztak, addig mindenkit kiküldtek az ülésteremből.

A következő pont az szmsz megszavazása volt. Ebben az szerepel például, hogy

  • a bizottságok számát 7-ről 4-re csökkentenék, a bizottságok pedig 9 tagúak lesznek. Ez az egyik legnagyobb változás a korábbi ciklusokhoz képest.
  • Emellett míg korábban egy alpolgármester volt, Kovács Gergely kettőt szeretne.
  • Létrehoznak egy új irodát, a Társadalmi Együttműködési és Közösségi Kapcsolatok Irodáját, 5 fővel.

Az szmsz módosításokhoz Kovács volt kihívója, a fideszes Fonti Krisztina megjegyezte, hogy lehet, nem figyelmesen olvasta el az előterjesztést, de állítása szerint korábban arról volt szó, hogy a szakbizottságra szakirányú képzettséggel rendelkező külsős tagokat delegáltnak, a Fidesz ennek eleget is tett, de szerinte a Kutyapárt nem. Fonti szerint lehet, a Kutyapárt lehet, nem tudott elég képzettséggel rendelkező embert találni. Bár ehhez hozzátette, hogy „a képviselők sem rendelkeznek mind diplomával, de ez nem is elvárás”. Fonti szerint „a kommunikáció az aranyat ér, mondjuk amennyi emailt váltottunk, talán erről is tájékoztathattak volna”.

Fonti Krisztina az alakuló ülésen – Fotó: Huszti István / Telex
Fonti Krisztina az alakuló ülésen – Fotó: Huszti István / Telex

A polgármester erre úgy reagált, „sikerült elég nagy munkát adni a hivatalnak azzal, hogy az összes átruházott hatáskört júniusban az előző vezetés még visszaadta a testületnek” a polgármestertől.

Az szmsz-t végül a négy fideszes képviselőn kívül mindenki megszavazta.

Az eskük után megszavazták az új polgármester fizetését. Kovács Gergely ezentúl havi 1,3 millió forintot fog kapni, 195 ezer forintos havi költségtérítéssel.

A polgármesteri hivatal előtt egy ellentüntető várta az új polgármestert, Kovács Gergelyt. A nyugdíjas korú férfi egy „Füvesember! Kíméld meg a hülyeségeidtől a kerületet” feliratú táblával érkezett, aminek a sarkába azt írta fel: KMK, vagyis közveszélyes munkakerülő. A férfi azt mondta, azért tüntet, mert nem tetszik neki, hogy Kovács már a megválasztása előtt azzal kezdte, hogy a Turult elvitetné a kerületből.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A képviselők után Kovács Gergely is letette a polgármesteri esküjét arról, hogy „lelkiismeretesen” fog dolgozni Hegyvidékért.

A Himnusz meghallgatása után a képviselők letették az esküjüket.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A csütörtöki alakuló ülést Kovács Gergely nyitotta meg. Előbb arról szavaztak, hogy határozatképes a testület, mire megszólalt a szokásos szavazási hang a hangszórókból. „Kiderült, hogy le lehet cserélni a hangokat, úgyhogy később megtesszük, hogy ne ugyanolyanok legyünk, mint a többi önkormányzat”, mondta erről Kovács.

A választási győzelme után Kovács Gergely interjút adott a Telexnek. Ebben például azt mondta, hogy

  • ma százszor többet tud csinálni egy polgármester Magyarországon, mint egy országgyűlési képviselő,
  • a Turul-szobor ügye nem lesz az első intézkedései között, mert nem akar utcai harcot vívni a Mi Hazánkkal,
  • biztosan változni fognak a napjai, mert nem csak hegyvidéki polgármester lett belőle, hanem a Fővárosi Közgyűlésbe is bekerült, ezek mellett pedig a pártépítéssel is foglalkoznia kell,
  • már elődje, a kerületet 18 évig vezető fideszes Pokorni Zoltán nézéséből látta, hogy Pokorni nem szerette őt, de Kovácsnak sincs jó véleménye róla.

„Na, már 5 perce polgármester vagyok. És még mindig nem loptam semmit!” – írta ki október 1-jén éjfél után néhány perccel Kovács Gergely a Facebookra. A júniusi önkormányzati választások után az új településvezetők október 1-jén vehették át hivatalukat, így Kovács hivatalosan keddtől polgármestere a XII. kerületnek.

A hegyvidéki átadás-átvételről a kerület távozó, Pokorni Zoltán-féle vezetése is beszámolt. Azt írták, hogy stabilan működő önkormányzatot adtak át Kovács Gergelynek. Beszámoltak Hegyvidék tartalékairól, és azt is írták, hogy a XII. kerület működése a jövőben is biztosított.

Csütörtökön tartja alakuló ülését az új hegyvidéki önkormányzat, már az új polgármester, a kutyapártos Kovács Gergely vezényletével.

Rögtön 12 napirendi pontjuk lesz. A képviselők és a polgármester előbb nyilvánosan ünnepélyes esküt tesznek, majd szavaznak az új polgármester fizetéséről, megválasztják az új alpolgármestereket, szavaznak az ő fizetéseikről is, döntenek a polgármester szabadságairól, megválasztják a tanácsnokokat és az állandó bizottságok tagjait, beszámolnak az önkormányzat 2024. évi költségvetésének január-július közötti havi teljesítéséről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!