A vereség után azt ígérte, ilyet nem tesznek, mert gavallérok, de a távozó Pokorni Zoltán mégis kiírta az egyetlen cégre szabott 525 milliós parkolási tendert

2024. szeptember 7. – 07:53

Másolás

Vágólapra másolva

Ígéretével ellentétben hetekkel távozása előtt Pokorni Zoltán mégis kiírta az 525 millió forintos, egyetlen cégre szabott közbeszerzési pályázatot a XII. kerület parkolási szoftver szolgáltatásaira. A kerületet húsz éven vezető polgármester – aki nem indult újra a június 9-i önkormányzati választáson, ám a Fidesz újabb jelöltje és a párt képviselői is látványos vereséget szenvedtek a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal (MKKP) szemben – a választások után azt mondta az ATV-ben:

„A most megválasztott önkormányzati vezetés azt kérte, hogy ne kössünk semmilyen közbeszerzést, illetve ne értékesítsünk ingatlanokat. (…) Nagyjából 15 milliárd forintnyi közbeszerzést kéne, lehetne megkötni ezeket nem kötjük meg – nagyon gavallérok vagyunk.”

Ezzel szemben Pokorni szeptember 25-i határidővel mégis nevét adta a pályázat kiírásához a parkolási szoftverre – derült ki az MKKP közleményéből. A jelenlegi szerződést öt évre kötötték, idén novemberben jár le, lett volna tehát módja az új vezetésnek kiírnia a pályázatot, más feltételekkel, miután a leendő polgármester, az MKKP-t vezető Kovács Gergő szerint a korábbi megállapodás is korrupciógyanús volt.

A távozó önkormányzat azonban lényegében a jelenlegi szerződést hosszabbítaná meg, a pályázat ugyanis egyetlen szereplős, olyan feltételeket szab, amely alapján továbbra is csak a Sessionbase Kft.-től bérelhetné a szoftvert az önkormányzat cége, a Fáber Kft.

A pályázatban lévő versenykizáró feltételek következtében már az előző tenderre is csupán ez az egy jelentkező adott ajánlatot. Ezúttal azonban már formálisan is csak a Sessionbase Kft. lehetett az egyetlen pályázó: a közbeszerzést ugyanis szeptember 5-én hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásként indították el, amely teljességgel kizárja a versenyt.

„Ez egy kivételes eljárásfajta, amelyhez igazolni kell azt, hogy a cég, akivel szerződést szeretnének kötni kizárólagos joggal rendelkezik az üzemeltetendő szoftver tekintetében, továbbá azt is, hogy az önkormányzat számára nem létezik más reális alternatíva a Sessionbase szoftverének pótlására” – írta közleményében az MKKP.

A párt szerint „a kizárólagosságot nehéz értelmezni jelen esetben, mert tudomásunk szerint a kerület nem vásárolta meg a szoftverlicenceket, illetve a használati jogosultságuk a korábbi szerződés alapján november végén lejár, így ezt követően semmi nem kötelezi az önkormányzatot arra, hogy ezt a rendszert használják. Az pedig, hogy nincs reális alternatíva, nyilvánvalóan nem lehet igaz, mert a korábbi közbeszerzésen is több alkalommal támadták a kiírást azok a cégek, akik szintén szerettek volna ajánlatot tenni. Verseny tehát lehetne, ha hagynák.”

Szokatlan gyakorlat, hogy az önkormányzati választások után csaknem négy hónappal később léphet hivatalba az új testület. Ez azért következett be, mert az önkormányzati választásokat ezúttal előbbre hozták a Fidesz javaslatára, egy időben tartva az EP-választásokkal. A leköszönő Pokorni, aki ígérete szerint tanárnak menne vissza harminc év politikai pályafutását lezárva, a Telexnek adta egyik utolsó polgármesteri interjúját, már a Fidesz önkormányzati választáson elszenvedett veresége után.

A Hegyvidéki Önkormányzat a Facebookon reagált az MKKP közleményére, azt írták Kovács Gergely állításai félrevezetőek. Az indulatok helyett több hozzáértést és felelősségteljesebb munkát kívántak október 1-től Kovács Gergőéknek. „Az MKKP elnöke vagy nem ért a közbeszerzésekhez, vagy tudatosan valótlant állít pártja közösségi oldalán. Egyik sem jó verzió” – közölték.

Az önkormányzat azt írta, „a valóság: a hegyvidéki parkolás működtetéséhez szükséges szoftverek szerződése november 22-én lejár. A parkolást üzemeltető cég ezért közbeszerzést írt ki, hogy a szolgáltatás folytonos legyen. A közbeszerzés természetesen úgy lett kiírva, hogy a döntést a Hegyvidéki Önkormányzat október 1-jén hivatalba lépő új vezetése hozhassa meg.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!