Nem szeretném úgy kezdeni a polgármesterséget, hogy utcai harcot vívunk Toroczkai Lászlóékkal

Nem szeretném úgy kezdeni a polgármesterséget, hogy utcai harcot vívunk Toroczkai Lászlóékkal
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • A Magyar Kétfarkú Kutya Párt letarolta a XII. kerületet: Kovács Gergely lesz októbertől a polgármester, és abszolút többsége lesz a testületben is. De az nem biztos, hogy beül a Fővárosi Közgyűlésbe.
  • Szerinte ma százszor többet tud csinálni egy polgármester Magyarországon, mint egy országgyűlési képviselő, a Turul-szobor ügye pedig nem lesz az első intézkedései között.
  • Utólag nézve szerinte semmi értelme nem volt programot írni az EP-kampányban, mert pártokra, brandekre szavaztak az emberek.
  • A hagyományos politika a végnapjait éli, a technokrata, öltönyös, unalmas fickók nem érdekelnek már senkit, helyette jön a szélsőjobb vagy a karizmatikus vezetők Donald Trumptól Magyar Péterig. A Kutyapárt ezekhez képest szerinte a harmadik alternatíva.
  • Már nem győzi köszönni azoknak, akik 2022-ben nem szavaztak rájuk, mert el sem tudja képzelni, mit csinálnának az Országgyűlésben azonkívül, hogy Kövér Lászlót idegesítik. De indulnak 2026-ban is, azt a kampányt pedig már nem viccelhetik el teljesen.

Most Hegyvidék újonnan megválasztott polgármestereként ül itt. Akkor októbertől drogkereskedők tanyája lesz a XII. kerület?

Nagyon aggódtak, hogy a fiataloknak drogot fogunk árulni, úgyhogy első körben az a terv, hogy lemegyek a majorba, és megpróbálom felvásárolni a füvet mindenkitől, aki 18 évnél fiatalabb. Az egész fura volt egyébként, mert az elmúlt öt évben sosem tolták itt a lejáratást, a fideszes önkormányzat viszonylag visszafogottabb volt kommunikációban, nem migránsozott, nem buzizott. Igazából azon lepődtem meg, hogy ezt elkezdték. Úgy tűnik, nem tudtak veszíteni. Gulyás Gergely megszólalására meg nehéz mit mondani, az már szürrealitás.

Még szervezetként küzdöttek a marihuána legalizációjáért, személyesen sem tagadta soha, hogy füvet szív. Mostanában milyen az életvitele, mennyire szokott bulizni?

Már sok éve nem szívok napközben, csak néha esténként elszívok egy jointot. Csillebércen lakom, oda csak autóval tudok hazamenni, soha nem vezettem beszívva. A drogkereskedelem és a polgármesterség pedig épp ellentétes egymással, szóval valószínűleg könnyebb drogot árulni, ha nem polgármester az ember.

És most hogy néz ki egy napja? Mi fog változni benne polgármesterként?

Radikális változás, hogy ma is 7-kor keltem, mert testületi ülés volt 9-kor. De biztosan változni fognak a napjaim, nekem azért a párttal is kell foglalkoznom. Most is én szervezem az online meetinget az új képviselőinkkel, hogy elmondjuk nekik, mit csináljanak, mire figyeljenek az elején. Itt a kerületben pedig nyilván marha sok idő lesz, míg mindent átnézünk abból, amit ezek itt hagynak maguk után. Én az a fajta polgármester leszek eleinte, aki nem fogja kibírni, hogy ne szóljon bele a napi ügyekbe. Szóval én nem az leszek, aki majd csak nyilatkozik, vagy csak átad dolgokat. Sőt, ezekre az átadásokra szívesebben küldeném az alpolgármestereket. De én első körben szeretnék leülni az irodavezetőkkel, hogy elmondják, mit csinálnak pontosan, mik a hiányosságok, mi lehetne jobb. Mert itt most az terjed, hogy mindenki ki lesz rúgva, és mindenki fél.

Hát mondott ilyeneket.

Én négy emberről beszéltem. Azt gondolom, a parkolási cég vezetése, az építési iroda vezetése, a városüzemeltetési iroda vezetése és a jegyző asszony nem maradhatnak. Ez négy ember a 250-ből vagy a még többől. Nyilván olyan is lesz, aki magától elmegy, de egyelőre jó lenne elmondani nekik, hogy aki akar, az maradhat. Meg azt is megtudtam, hogy összeadhatok embereket. Ez kurva jó, ezzel nem számoltam. Egy jelentkező már van is. Az OTP-tulajdonos Csányi Sándor is írt, nagyon aranyos volt. Az egyik interjúban elmondtam, lehet, hogy a nagyobb területű családi házak lakóinak nőni fog a kommunális adója, őt is felsoroltam az érintettek közül. Azt írta, nagyon örül ennek az ötletnek, mert akkor majd sokkal hitelképesebb lesz az önkormányzat, ha több lesz a bevétele. Erősen fogta meg a dolgot.

Orbán Viktor nem írt? Ő is a kerületben lakik.

Orbán Viktor sajnos nem.

És akkor lehet, hogy a korán kelés ezután már része lesz a mindennapjainak?

Ha nagyon muszáj volt, eddig is ment. Szerintem menni fog. Próbálom nem túlértékelni a felkelés nehézségét.

Akkor végül mégsem tervezi áttenni a testületi üléseket reggelről délutánra?

De. Egyébként úgy emlékszem, hogy amikor idekerültem, még délután volt az ülés. Lehet, hogy engem tiszteltek meg azzal, hogy reggelre tették. Sőt, most már egy bizottsági ülést is reggelre tettek a múlt héten, pedig azok mindig délután voltak. De délután sokkal aktívabbak az emberek, mint reggel. Mondjuk Géza bácsi reggel is viszonylag aktív.

Ha már Vincze Géza: pár órája jött ki a testületi ülésről, ahol Vincze bekapcsolt mikrofon mellett azt mondta Pokorni Zoltánnak, hogy a Kutyapárt „szemét, hülye, csöves banda”. Ez a paprikás hangulat azóta van, hogy megnyerték a választást, vagy az elmúlt években is nyitva voltak ezek a frontok?

Géza bácsi mindig ilyen volt, rendszeresen bekiabált. Általában azt akarta, hogy az én fizetésemet csökkentsék. Néha kicsit alkoholszaga volt, és akkor hangosabban tolta mindezt. Igazság szerint ez a testületi ülés egész korrekten lement, nem adtak most el hirtelen tíz ingatlant, nem írtak ki tíz közbeszerzést. Jó, a tiborczos részt áttolták, meg a másik értelmezhetetlen előterjesztést is, az SZMSZ módosítását, de egyébként meg nagyjából normálisak voltak. Volt 18 évük, hogy megszerezzék, amit meg akarnak szerezni. Nyilván az egy félelem, hogy el lehet-e tüntetni, le lehet-e papírozni utólag dolgokat, de ezt meg majd október 1-jével megnézzük.

Hogy lett a fideszes Hegyvidékből a Kutyapárt országos fellegvára? Nemcsak önből lett polgármester, de a testületben is többségben vannak a kutyapártos képviselők. Négy fideszes képviselő csak kompenzációs listáról jutott be a testületbe. Ez a Fidesz felé kritika, vagy az eredmény az ön személyének és a Kutyapártnak szól?

Összeért a kettő. Itt egyre kevésbé népszerű a Fidesz, 2022-ben a momentumos Hajnal Miklós is legyőzte Fürjes Balázst. Szerintem mindenki látja, hogy a Fidesz kommunikációja nem feltétlenül a XII. kerületi lakosokat igyekszik megszólítani. A másik pedig, hogy itt nem nagyon volt érdemben ellenzék. Így aztán nagyon könnyű volt a menő cselekvő ellenzékinek lennünk, mert egész egyszerűen nem volt versenytársunk.

És akkor is ilyen simán nyert volna, ha Pokorni Zoltán indul újra?

Ezt nem tudom. De én sokkal jobban örültem volna, ha ő indul, jobb lett volna vele versenyezni. Hát mégiscsak ő fémjelezte itt az elmúlt tizennyolc évet. Fonti Krisztinával valószínűleg könnyebb volt, igen.

Már-már legendásan nem beszéltek az elmúlt években Pokornival. Amikor múlt héten átadta önnek a megbízólevelét, akkor gratulált? Vagy nem súgott oda valamit? Mondjuk arról, hogy kell ezt a polgármesterséget csinálni.

Elmondta, hol van a páncélszekrény kulcsa. Igazából nem tudom, mit mondott pontosan, szerintem azt, hogy „jó munkát”, vagy valami ilyen semlegeset. De nem szeret engem, már abból így tűnik, ahogy néz.

Számíthat arra, hogy kerületi díszpolgári címet kap öntől?

Nem. Kapott ő már eleget ettől a kerülettől, akár ha csak az anyagi javakra gondolunk. Nekem igazából nincs túl jó véleményem róla. De a mai napig csomóan szeretik. A kerületben itt ő el volt adva a kedves tanár bácsinak. És valahol az is, amíg nem közbeszerzésekről meg ingatlaneladásokról van szó.

Egyébként van olyan, amit ön szerint Pokorniék jól csináltak, amiket önök is meghagynának, tovább vinnének?

Persze. A zöld irodának egész jó híre van. Ha valaki örökbe akar fogadni egy közterületet, hogy azt majd ő beülteti növényekkel, akkor ehhez minden segítséget megkap. Vagy az is jó, hogy itt a polgármesteri hivatal aljában lévő kávézóban csökkentett munkaképességű emberek dolgoznak. Szóval bőven voltak itt jó dolgok, csak az elmúlt öt évben állt le a működés. Nem látszott, hogy akarnának valamit csinálni.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

És önnek mik lesznek még az első intézkedései polgármesterként? Mostanában például elég nagy hangsúlyt kapott a Turul-szobor ügye.

Hát az nem lesz az első intézkedések között, az biztos.

Az elején még radikálisabban fogalmazott, azt mondta, a Turulnak a Szoborparkban a helye, most már inkább kompromisszumos megoldásra törekszik. De hogy lehet itt alkalmazkodni, ha a jobboldal egyik széle kifejezetten ragaszkodik hozzá, mások meg azt akarják, hogy tűnjön el innen?

Valószínűleg sehogy, de jól hangzik, nem? Az valid, hogy legyen itt a második világháborús áldozatokra megemlékező valamiféle emlékmű. Az már kompromisszum, hogy ezt a részét megtartjuk. A madarat én tényleg nem tartanám meg, mert itt a kerületben pusztítottak a nyilasok, ahogy csak tudtak. De nem szeretném úgy kezdeni a polgármesterséget, hogy utcai harcot vívunk Toroczkai Lászlóékkal. Elkezdjük inkább a munkát olyanokkal, amikben mindenki egyetért, aztán majd nyilván a Turullal is kell valamit kezdeni.

És mik azok, amikben mindenki egyetért?

Van egy Erzsébet-lak nevű villa a Dobsinai utcában, ami egy ideig iskola volt, ott elkezdenénk egy közösségi teret csinálni. Amivel azonnal kell kezdeni valamit, bár nem tudom, kit fog érdekelni, azok a közbeszerzések. Ősszel lejár a parkolás és a gyerekétkeztetés, azokat nyilván ki kell írni újra. Van a félbehagyott lombkoronasétány a Normafán, nekünk van az egyetlen olyan, ami földalatti, mert csak a betonváz készült el, ami tényleg a föld alatt van. Azt el lehet bontani. Nincs részvételi iroda, közmeghallgatás van évente egyszer, miközben tök egyértelmű, hogy az emberek örülnének, ha kikérnék a véleményüket.

És mi lesz a fogaskerekűvel? Már évtizedek óta ígérgetik, hogy leviszik a Széll Kálmán térre.

Ezt mi is meg fogjuk ígérni. De ez a fővároson múlik. Nagyon fontos mindenkinek a kerületben ez a fogaskerekű, büszkék rá, imádják. Gyakorlatban meg alig használja valaki. Megy a sehonnan a sehova, a Széchenyi-hegyre, elképesztően lassan. Én az elfogadott koncepciót egyébként nem támogatom, hogy a Széll Kálmán tértől a Normafáig menjen, mert már most is ugyanarra az 500 méterre megy mindenki a Normafán, ez tovább rontaná a helyzetet. Ráadásul 60-80 milliárdba kerülne, ebből a pénzből jobb dolgokat is lehetne csinálni. A legjobb ötlet, amit hallottam, az a villamos, ma már az is fel tud menni ilyen meredeken. És akkor a villamos mellett hétvégén mehetne majd két nosztalgiajárat, így az is megmaradna, és akkor örülhetünk neki, de mint mondtam, ezt a főváros tudja megcsinálni.

Ha kicsit kijjebb tekintünk a kerületből: három képviselővel jutottak be a Fővárosi Közgyűlésbe. Döme Zsuzsannával inkább Vitézy Dávid-pártiak, Baranyi Krisztina viszont Karácsony Gergely-párti. Ez a hármas frakcióban nem fog ellentétet szülni?

Nem hiszem. Mi Krisztával eleve úgy beszéltük meg, hogy együtt indulunk, de nem fogjuk mi meghatározni, hogy miről mit mondjon. De szerintem nekem abszolút nem lesz időm a közgyűlésre, úgyhogy azon gondolkodom, lehet, hogy jobb, ha más ül be oda helyettem.

És ki ülne be? A következő ember a Kutyapárt listájáról?

Nagy Dávid sem tudja még, hogy be akar-e ülni. De Suzi nagyon szeretné, ha én ülnék be, mert neki régóta hiányzik, hogy valamit együtt tudjunk dolgozni. Úgyhogy most még nem merem azt mondani, hogy semmiképp sem ülök be, mert akkor Suzi megharagszik. De nem látom, hogy lenne időm a fővárosra. Egyébként szerintem kutyapártilag a fővárosban a kulturális területen lennének lehetőségeink, leginkább Suzinak. Amit elkezdett a Ferencvárosban, azt tudná nagyobban folytatni. Például elkérjük a Merlint, és azt megtölti rendezvényekkel. Bár ahogy hallom, most az sem biztos, hogy lesz működő többség ebben a közgyűlésben.

Lehet, hogy ez a Kutyapárton is tud múlni. Újabban mindenki azt mondja, hogy ügyek mentén fog szavazni a közgyűlésben, ami jól hangzik, de nem biztos, hogy hatékonyan lehet működni anélkül, hogy megállapodnának, kik mozognak együtt. Kikkel fognak tudni a legszorosabban együttműködni?

Csak ügyek mentén tényleg nem lehet irányítani egy várost. Én azt látom, hogy mi mind a karácsonyos, mind a vitézys, mind a Magyar Péter-es csapatnak beleférünk, szerintem együtt is tudnánk dolgozni mindegyikkel. Viszont nem látok olyan számítást, ahol rajtunk múlik a többség, inkább az a kérdés, hogy Magyar Péter bevállalja-e, hogy a DK-val együtt irányítja a fővárost, ami kicsit szembemenne azzal, amit eddig mondott. Nem lepődnék meg, ha inkább arra játszanának, hogy ez omoljon össze, aztán majd egy év múlva Magyar Péter elindulna főpolgármesternek. Mert annak még nem indult el. Izgalmas lesz. Egyébként nem kerestek még egyik oldalról sem, hogy tárgyaljunk, de szerintem ezt először a Tiszának és Karácsonyéknak kell megbeszélniük. Ha Vitézy nyert volna, akkor lehetett volna egy másfajta többség.

Egy olyan többség, ami akár a fideszesekkel együtt van meg? Vitézy Dávidot a végén már a Fidesz is támogatta.

Nem, de lehetett volna egy Vitézy–Kutyapárt–Tisza-többség akár. Vitézy fideszes támogatása szerintem egy nagyon hülye szitu, nyilván nem látok bele, nem tudom a teljes igazságot, de tényleg azt gondolom, hogy Dávid ezt nem akarta, nem is beszélt ezekkel az emberekkel. Az, hogy a Fidesz valakit elkezd tolni, szerintem nem bizonyítja, hogy ő fideszes. 2022-ben a Fidesz elkezdett aláírásokat gyűjteni a Kutyapártnak is, nem győztük kidobálni a részben halottaktól származó aláírásokat, de ettől én nem érzem fideszesnek a Kutyapártot. Mindenesetre a Fideszt szerintem senki nem akarja ott, úgyhogy nem hiszem, hogy velük együtt akarna többséget bárki, nem is érdemlik meg. Nem volt kampányuk sem, szürreális volt az egész.

A Kutyapárt tagsága hagyományosan fél attól, hogy összemosódnak az ellenzékkel, a XII. kerületi előválasztásból is majdnem emiatt nem lett semmi. A fővárosi közgyűlési munka során hogyan lehet majd elkerülni ezt az összemosódást?

Részben pont ezt nem értettem a párton belüli kifogásokban, hogy ha egy előválasztáson sem akarunk elindulni, akkor mit akarnánk a fővárosban? De szerintem azzal végül nem lesz bajuk, hogy ott együtt dolgozunk valakivel. Itt a kerületben is együtt fogunk dolgozni a két momentumos sráccal.

Ha a Fidesznek lesz egy jó beterjesztése a fővárosban, azt is tudják majd támogatni?

Igen, ahogy itt a kerületben is. Ha ők itt melózni akarnak és valami értelmeset csinálni, akkor annak semmi akadálya. Ez a pártos dolog addig számít, amíg van a választás, utána valamit ki kell hozni a testületből. Úgy nem lehet irányítani egy várost vagy egy kerületet, hogy mindenki egyesével dönt, mit szavaz meg és mit nem. Én is megszavaztam itt azokat, amik normális beterjesztések voltak a Fidesztől. Olyan is volt, hogy Vincze Géza bácsi is megszavazott nekünk dolgokat. Ma is megszavazta azt az előterjesztésünket, hogy miket ne csináljon már őszig a mostani testület. Kiabálta közben, hogy hülyegyerek, de megszavazta.

Karácsony Gergellyel milyen a viszonya?

Igazából nincs, nem nagyon beszéltem vele az életem során. Amikor megnyerte a mostani választást, pont ott voltam véletlenül, és gratuláltam, de nem ismerjük egymást. Lehet, hogy ezért is szavaztam Vitézyre, mert őt meg ismerem, segített akkor is, amikor a kerületi közlekedéshez kellettek ötletek.

Budapesti önkormányzati szinten sikereket értek el, de most még csak 19 kutyapártos képviselő van vidéken, és csak a Fejér vármegyei közgyűlésbe kerültek be. Hogyan akarják Budapesten kívül megvetni a lábukat?

Jó kérdés, évek óta ezzel próbálkozunk, de be kell valljam, hogy nem történtek csodák. Még mindig vannak megyeszékhelyek, ahol nincs értelmezhető kutyapártos csapat. Újra kell gondolnunk, hogy csináljuk a közösségszervezést, mert valószínűleg nem volt a leghatékonyabb még úgy sem, hogy más pártokhoz képest tök jó volt. Egy kicsit túl sokat is akartunk, voltak olyan hetek, hogy 160 passzivistatalálkozó volt az országban. Valószínűleg először a megyeszékhelyeken kell egy normális csapat, onnan lehet tovább építkezni. Most már lesznek olyan helyek, ahol a képviselőink nyolc órában tudnak majd dolgozni, és ők tudják majd az adott várost is szervezni. Az is nagy nehézség volt eddig, hogy aki önkéntesnek jött volna, de nem padot akart festeni vagy virágot ültetni, az nem találta meg a helyét, és ez azért kábé a jelentkezők fele volt. Viszont most, hogy már vannak önkormányzati képviselők, az is be tud csatlakozni, aki egy szakterülethez ért.

Amikor valaki a Kutyapárt környezetébe kerül, akkor milyen szűrésen kell átmennie, mielőtt párttag lehet, vagy bármilyen pozíciót kap?

Csak az lehet párttag, aki legalább egy éven át érdemi szervezőmunkát végzett. Már meglévő tagok javasolnak új tagokat, és akkor azt általában megszavazzuk. A képviselőknek pedig másfél éves képzést kell elvégezniük, házi feladatokat csinálniuk. Amúgy meg passzivistának nyilván bárki jöhet, itt nincsenek kitételek.

És mennyire világítják át azokat, akik korábban más pártokban politizáltak, hogy nincs-e valami problémás ügy a múltjukban? A korábbi V. kerületi MSZP-s képviselőről, Pásztor Tiborról derült ki a választás után, hogy 2008-ban, a kerületi ingatlanmutyi időszakában kapott egy V. kerületi lakást féláron 7 millió forintért. Önök erről tudtak?

Ezt én a választás előtt két-három héttel láttam, akkor beszéltem Tiborral arról, hogy ez mi volt. Azt mondta, hogy ezt a lakást akkor bérelte ki, amikor még nem volt képviselő, majd lakott benne nyolc-kilenc évig bérlőként. Akkor vette meg, amikor már nem volt képviselő. Ebbe én nem tudtam belekötni, amit mondott, megnyugtató volt. Remélem, hogy így történt, de a szerződését nem láttam.

És ha esetleg kiderülne, hogy a saját ismerőseinek is intézett lakást, akkor le kéne mondania?

Ez nyilván attól függ, hogy ez pontosan mi volt. Nyilván, ha kurva szarul néz ki, akkor az valószínűleg probléma lesz.

De ehhez mi kell? Egy újságnak kéne erről írnia, önök nem néznek utána?

Valóban érdemes lenne megnéznem, hogy pontosan hogy történt ez a dolog. Mert nálunk még nem volt ilyen jellegű probléma eddig.

Az EP-választáson nem érték el az 5 százalékos bejutási küszöböt sem, úgy, hogy nem sokkal korábban még volt egy pont, amikor úgy tűnt, akár két képviselőt is küldhetnek az Európai Parlamentbe. Nyilván erre lehet mondani, hogy Magyar Péter felporszívózta a szavazókat mindenhonnan. De annak, hogy ez megtörténhetett, nincs köze ahhoz, hogy egy országos vagy európai szinten gondolkodó pártnak már kellenének olyan koherens tartalmi üzenetek, amelyek a Kutyapártnál most nem látszanak?

A legtöbb dolgot, amit lehetett, elrontottuk az EP-kampányban. Kezdve onnan, hogy megpróbáltunk valamiféle programot írni. Kicsit viccelek is, de utólag nézve semmi értelme nem volt ilyet írnia senkinek. Nem tudom, Magyar Péter EP-programjáról ki tud mondani bármit, itt pártokra, brandekre szavaztak az emberek.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

De a brandépítésnek nincs tartalmi oldala? Magyar Péter most főleg egy egyszemélyes brand, de azért minden nyilvános megszólalásában elmond néhány fix panelt arról, mit kezdene bizonyos országos ügyekkel. A Kutyapártnak viszont mintha lenne egy alapvető ideológiallenessége és tartózkodása attól, hogy véleményt nyilvánítson olyan alapvető kérdésekben, mint hogy milyen legyen az adórendszer vagy az egészségügy.

Én úgy értettem az elrontást, hogy szerintem az EP-programok tényleg nem érdekeltek senkit, jobban a pártról kellett volna beszélni, kihangsúlyozni az értékeit. A másik nehézség az volt, hogy eddig sosem volt programunk. Kerületi szinten ezt egyszerű volt megcsinálni, mert itt konkrétumok vannak, olyat mondasz, amit tényleg meg tudsz csinálni. Kamuzni nem akartunk arról, hogy majd mit érünk el az EP-ben, egy-két képviselő szerintem vajmi keveset tud elérni. Így aztán nem volt súlypontja a kampánynak. Ezzel kicsit hülye helyzetbe hoztuk a jelöltjeinket, akiken látszott, hogy emiatt nem tudnak hat darab jól hangzó, határozott mondatot elmondani. A másik probléma abból fakadt, hogy egyszerre volt a két választás, és nekünk 400 jelöltünk volt. Ezért a passzivisták java része jelölt volt, és azt vettük észre, hogy a nagy részük inkább a saját kampányával foglalkozik, mint az EP-vel. Ami érthető is valahol, én is inkább a XII. kerülettel foglalkoztam. Aztán persze ha nincs Magyar Péter, akkor valószínűleg még így is kapunk 10 százalékot, de azért ez el lett rontva.

A listavezetők személye jó döntés volt?

Tudom, hogy Mariettának voltak olyan szereplései, amiket sokan kritizáltak, például a Partizán-vita, ahol a rendelkezésre álló időt sem használta ki. Nyilván zavarban volt, először volt ilyen helyzetben. De én ma sem tudnék jobb jelöltet, szerintem nem az ő hibája volt, egyszerűen nem kapta meg a segítséget a párttól. Persze van a Bruti-vonal is, hogy el lehet viccelni az egészet, ezt talán jobban is szerették az emberek. Mindenesetre én Mariettától nem vártam, hogy legyen olyan, mint egy klasszikus politikus, a partizános vitán még így is szimpatikusabb volt, mint Dobrev Klára vagy Donáth Anna. Nincs azzal baj, hogy valaki emberibb. Csak kellett volna tíz mondat, amit ott elő tud adni.

Akkor kinek a felelőssége, hogy ez nem sikerült?

Az enyém, az elnökségé, a kommunikációs csapaté, voltunk ebben-öten tízen. Most akkor jön a kérdés, hogy lemondok-e emiatt…

Épp most, az interjúnk előtt pár perccel derült ki, hogy Gyurcsány Ferenc például nem mond le.

Igen! Gondolkoztam, hogy lemondok, de így, hogy Gyurcsány Ferenc sem, ez megerősített! Szóval ja, sajnálom, hogy ez így sikerült, leginkább a jelöltjeink miatt. Marietta például otthagyott egy piaci melót, és most neki nyilván egy csomó munkalehetősége elúszik, mert politizált.

És ezek után kap majd munkát a párttól, mondjuk itt az önkormányzatban?

Nem titok, hogy én szerettem volna, ha ő vezeti nálunk a részvételi irodát, de azt mondta, hivatali munkát már nem szeretne. De ha segít összerakni, azt mindenesetre megköszönöm neki. Szeretnék még a jövőben vele együtt dolgozni, de nincs megbeszélve konkrétum.

Van arra vonatkozó terv, hogy a 2026-os országgyűlési választásra ezt a tartalmi oldalt, a programot összébb rántsa a Kutyapárt, vagy elégnek tartják, ha lokális szinteken vannak jelen?

Igyekszünk ebből tanulni, és lesz országgyűlési kampányunk. Egyértelmű, hogy kell, főleg, hogy most már nem is viccelhetjük el teljes mértékben. De egy magyar országgyűlési választáson azért lehet olyanokat mondani, amiket te ott elérhetsz.

Azok alapján, amiket csinálnak, vagy amik mellett ki tudnak állni, hova helyeznék magukat egy ideológiai skálán? Divat most azt mondani politikusoknál, hogy jobb- és baloldal már nem is létezik, önök is kerülik az ilyen kategóriákat.

Kerüljük, és én annak a híve vagyok, hogy jó lenne, ha az alapján választanának az emberek pártot, hogy az miket tett eddig, és nem az alapján, hogy mit mond, mert az utóbbi ideológia lenne. Továbbra is úgy gondolom, hogy nekünk nem a jövőre vonatkozó dolgokkal kell kampányolnunk, de ha két év múlva normálisan el tudjuk mondani, miket csináltunk eddig, az alapján lehet egy jó eredményt elérni.

De országos politikában azért előfordul, hogy olyan dolgokról is kell mondani valamit, amilyen szintekhez eddig nem lehetett köze a Kutyapártnak. Akár arra is fel kell készülni, hogy kormánykoalíciós partnernek kéri fel valaki a pártot, ilyen eshetőségnél nem árt rendelkezni országos vízióval.

Rendelkezik itt bárki országos vízióval, most őszintén? Nyilván le lehet vezetni valamilyen értékrendet az alapján, amiket csinálunk meg mondunk, és nyilván ez inkább egy baloldali, liberális értékrend, nehéz lenne ránk húzni, hogy konzervatívak vagyunk. Ilyen értelemben el lehet helyezni, de azért ne szavazzanak ránk, mert én azt mondom, hogy majd mit csinálunk. Arra ott van 28 másik párt. És lehet, hogy ez majd csak 2 százalék lesz, vagy 4, vagy 7. Tudom, hogy nem a leghatékonyabb stratégia, de ebben vagyok. Egyébként néhány dolgot le lehet fektetni, például hogy az ember inkább progresszív adórendszert szeretne, mint a mostanit. A hagyományos politika viszont a végnapjait éli, a technokrata, öltönyös, unalmas fickók nem érdekelnek már senkit, helyette jön a szélsőjobb vagy a karizmatikus vezetők Donald Trumptól Magyar Péterig. Itt egy jó harmadik alternatíva lehet, amit a Kutyapárt csinál, a lentről jövő, cselekvő politikai erő. Ha kijutottunk volna az EP-be, ezt tök jó lett volna mutatni, de nem mondtuk el ezt sem a kampányban.

2022-ben országgyűlési képviselő akart lenni, indult egyéniben Hegyvidéken, a Kutyapárt országos listáját is ön vezette.

Jól sikerült.

Vannak még esetleg országos politikusi ambíciói?

Én most biztosan maradok itt öt évig. Most nem akarok országgyűlési képviselő lenni. Százszor többet tud csinálni egy polgármester ma Magyarországon, mint egy országgyűlési képviselő. Hajnal Mikiről is nehéz megmondani, miért jó a kerületnek, ami még csak nem is az ő hibája. Néha eljön, megjelenik itt-ott, posztol valamit. Akkor érdekes bekerülni az Országgyűlésbe, ha rajtunk múlik a többség, ha érdemben bele lehet szólni valamibe. Erre minimálisan megvolt az esély a 2022-es választás előtt. Most már nem győzöm köszönni azoknak, akik nem szavaztak ránk, hogy nem kerültünk be az Országgyűlésbe, mert el sem tudom képzelni, mi az atyaúristent csinálnánk. Azonkívül, hogy Kövér Lászlót nyolcszor felidegesítjük, és úgy építünk a haragjára, mint megújuló energiaforrásra. Egy darabig még az ember látta, hogy Jakab Péter kiabál ott valamit, de most már az se jut el hozzám, mi van ott.

És vannak olyanok a pártban, akik ambicionálják a parlamenti munkát?

Tudok olyanokról, akik igen. Minél hamarabb ki kéne találni, ki az az 5-10 ember, akiket mostantól országgyűlési képviselőjelöltekként kezelünk.

2022-ben is még így nyilatkozott a Telexnek: „Ez egy hülye szitu. Jól elvagyok önkormányzati képviselőként a XII. kerületben, de ha bejut a Kutyapárt a parlamentbe, akkor a Suzira és rám is szükség lesz.” 2026-ban nem lesz szükség önre?

Addigra már biztos minden úgy fog működni itt a kerületben, hogy nem kell csinálnom semmit. De persze, nyilván segítünk, amiben lehet. De biztos, hogy nem mennék el innen a következő öt évben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!