Nem békés az átmenet Hegyvidéken: Kovács Gergely szerint Pokorniék pitiánerkednek

2024. június 26. – 11:26

Nem békés az átmenet Hegyvidéken: Kovács Gergely szerint Pokorniék pitiánerkednek
Forrás: Hegyvidék TV / Youtube

Másolás

Vágólapra másolva

„Ennek a testületnek a mandátuma szeptember végéig tart, pont” – mondta Pokorni Zoltán a XII. kerület szeptember végén távozó fideszes polgármestere. A szerdai testületi ülésén a kormánypárti többség megszavazta a megválasztott polgármester, Kovács Gergely által kifogásolt előterjesztéseket is, ennek része az építési szabályzat módosítása, ami a Kutyapárt szerint Tiborcz Istvánéknak kedvez. A leendő polgármester a jogkörök átszervezését és az egyes pozíciók megszüntetését sem érti.

Kovács Gergely, a XII. kerület megválasztott kutyapárti polgármestere hétfőn írt arról, hogy a kerületből távozó, de októberig hivatalban lévő kormánypárti vezetés testületi ülést hívott össze, hogy „megszavazzák még számunkra a legfontosabb döntéseket”. A 26 napirendi pont között Kovács szerint van egy olyan módosítás, amivel Tiborcz Istvánhoz köthető tőkealaphoz köthető cég beépíthet egy hatalmas területet a Svábhegyen, irodaház és 200 férőhelyes mélygarázs épülhet. Az egyelőre a fideszes Pokorni által vezetett önkormányzat szerint hisztériakeltésről van szó, mert a módosítással összességében csökken majd a szintterületi mutató, a zöldterület aránya pedig nő.

Kovács Gergely a szerdai ülésre egy előterjesztést nyújtott be, amiben azokat a területeket sorolták fel, amihez szeretnék, ha a távozó testület már nem nyúlna hozzá. Példának hozta a közbeszerzések kiírását, építési szabályok módosítását. Azt kérte, hogy csak olyan döntéseket hozzanak a következő hónapokban, amelyek nélkülözhetetlenek a kerület működéséhez. Pokorni Zoltán erre reagálva azt mondta, hogy a jogszabály nem ismer átmeneti időszakot, „ennek a testületnek a mandátuma szeptember végéig tart, pont”. A távozó polgármester szerint ők mindent megtesznek, hogy a hosszú távú felelősséget az viselje, akinek az az időszakára esik. Kovács előterjesztését a fideszes többség 11 nemmel leszavazta.

Az építészeti iroda vezetője az építési szabályzat Kovács által kifogásolt módosításáról azt mondta, hogy a területen 420 négyzetméterrel nő a zöldfelület, a beépíthetőség mértéke pedig csökken. A megválasztott polgármester szerint a módosítás lényege, hogy azon a részen, ahol nem akarnak építkezni ott csökkentik a beépíthetőséget, ahol pedig építkezni fognak, megnövelik. „Kap valamit a tulajdonos, amit pedig mi kapunk cserébe, az elhanyagolható” – mondta. Vadász Gábor (Momentum) arról beszélt, hogy az egyik beruházás Tiborcz Istvánhoz köthető, ők ezt szeretnék megállítani.

Pokorni Zoltán polgármester azzal érvelt, hogy 420 négyzetméterrel több lesz a zöld terület, nem a beépített terület nő. „Nem ennyivel kevesebb, hanem ennyivel több a zöld. A szavak helyes használatára hívom fel a figyelmet” – mondta. A módosításokat végül a kormánypárti többség 11 igen szavazattal elfogadta, négyen tartózkodtak, ketten pedig nemet nyomtak.

A másik, jogkörökkel és pozíciók megszüntetésével kapcsolatos előterjesztésről Kovács Gergely azt mondta, hogy nem lát indoklást, ahogy az egésznek az értelmét sem. Kovács korábban azt írta, hogy azért szüntetik meg ezeket a posztokat, hogy „osztogathassák még a megfelelő végkielégítéseket”. Az ezzel kapcsolatos beadványban olyan szervezeti és működési szabályzatban felsorolt feladatkörök, amelyek korábban a polgármesternek, jegyzőnek vagy bizottságoknak lettek delegálva, október elsejével visszakerülnének a képviselő-testülethez. „Három hónappal a ciklus vége előtt átszervezik a hivatalt és megszüntetnek négy pozíciót” – mondta az ülésen. A jogkörök átszervezését pitiánerségnek tartja, „nyilván mi olyan jogköröket adunk októbertől, amilyeneket akarunk, nyilván ennek jelentősége nincs” – mondta.

„Kicsit olyan, minta bennmaradt volna az előterjesztést arról az időről, mikor azt hitték, hogy én fogok nyerni, de fideszes többség lesz” – mondta.

A munkakörök megszüntetését Kovács Gergely végképp nem érti, köztük azt sem, hogy miért nem lesz például sajtófőnöke az önkormányzatnak. Pokorni Zoltán szerint a jogkörök esetében az a helyes, ha az új testületben az új képviselők dönthetnek, hogy mit adnak át a polgármesternek, és mit a jegyzőnek, ezért kell a mostani visszaalakítás. A távozó polgármester arról beszélt, hogy Kovács Gergely „szokatlan és nyers” módját választotta a humánpolitikai döntéseinek ismertetésére. Szerinte Kovács megüzente, hogy kiket kíván kirúgni, személy szerint megnevezve a jegyzőt, irodavezetőt és munkatársakat. Hozzátette: a jegyzőnél lévő hatásköröket nem elvették Kovácstól, hanem odaadták neki, mert „kifejtette, hogy nem kíván együtt dolgozni a jegyzővel”, a kerület működőképességét pedig fenn szeretnék tartani.

A sajtófőnöki pozíció megszüntetéséről Pokorni azt mondta, hogy azt azért szüntetik meg, mert Kovács már előre jelezte, hogy tőle is meg akarnak szabadulni. „Igaz, hogy végkielégítést akarunk kifizetni, Arató Zsolt egyhavi, azaz egyhavi végkielégítést kap majd.” Az előterjesztéseket végül 15 igen, egy nem és egy tartózkodás mellett megszavazták.

Pokorni az ülés későbbi részében szünetet rendelt el, mert a következő testület által végrehajtandó „Egészséges utcák” projekt bemutatásánál Kovács Gergely már nem volt a teremben. „Ezt nekik kell megvalósítani. Szünet van, ameddig a megválasztott polgármester be nem fárad” – mondta Pokorni. A polgármester végül „nem várt a végtelenségig”, folytatták az ülést. „Az előző rész tartalmából” – szúrt oda Pokorni Kovácsnak, miután újra megjelent a teremben.

Az építési szabályzatot, illetve egy elkezdett építkezést már aligha tudna visszafordítani az októbertől hivatalba lépő új polgármester és a testület, de hatásköri szabályokat és a megszüntetett munkaköröket egy tollvonással vissza tudják majd csinálni. Erre Kovács Gergelynek lesz is lehetősége, mivel kényelmes többsége van a testületben.

A XII. kerületben június 9-én tarolt a Kutyapárt és polgármesterjelöltjük, Kovács Gergely is. A 2006 óta a fideszes Pokorni Zoltán által vezetett Hegyvidéken a kormánypártok polgármesterjelöltjét, Fonti Krisztinát több ezer szavazattal előzték, a 18 fős testületben pedig 10 képviselőt a Kutyapárt ad, a Fidesznek mindössze négy képviselője lesz. A jelenlegi fideszes polgármester tavasszal jelentette be, hogy hosszú idő után visszavonul, ekkor nyílt ki újra a verseny a kerületben, mivel Pokorni és elődje, illetve a Fidesz 1998 óta magabiztosan nyerte Hegyvidéket.

A mostani fura helyzet azért állt elő, mert a parlament kormánypárti többségének döntése miatt egy időben tartották Magyarországon az EP- és az önkormányzati választást is. Azonban a 2019 októberében megválasztott polgármesterek és a testületek mandátuma idén szeptember végéig tart, így például hiába váltották le az előző polgármestert, a következő hónapokban még ő vezeti a települést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!