Tarolt a Kutyapárt, a Fideszt és a DK-t is kiütötték a XII. kerületben Kovács Gergőék

2024. június 9. – 23:00

Tarolt a Kutyapárt, a Fideszt és a DK-t is kiütötték a XII. kerületben Kovács Gergőék
Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna a Kutyapárt eredményváróján – Fotó: Tóth Gergely / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Hegyvidék a kilencvenes évek közepe erős jobboldali bástya, 1998 óta stabilan a Fidesz szerzi meg a kerület vezetését polgármesteri és képviselő-testületi szinten is. Ez változott most egy csapásra hatalmasat, ugyanis most már biztos, hogy

a XII. kerület következő polgármestere Kovács Gergely lesz, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke.

A XII. kerület polgármestere 2006 óta a helyben személyében is népszerű Pokorni Zoltán (Fidesz) volt, aki azonban úgy döntött, a következő ciklusra nem indul újra. Ebben a helyzetben komoly tér nyílt az ellenzék előtt, hogy megszerezze a Fidesztől a polgármesteri széket.

Kovács, aki az előző ciklusban már a képviselő-testületben ült, aktivitásával győzhette meg a választókat arról, hogy érdemes lesz rá szavazni, sok kerületi ügyet vitt, rendszeresen kommunikálta is ezeket a nyilvánosságban. Ebben a kerületben előválasztást tartott az ellenzék, mert Kovácson kívül a momentumos Farkas Csaba és a független Visi Piroska is szívesen lett volna közös jelölt, de Kovács Gergely fölényesen nyert. Ezek után már csak az volt a kérdés, hogy hogy fog tetszeni a régebben sokkal inkább konzervatív szavazók lakta kerület választóinak egy olyan jelölt, akinek pártja nemrég még viccpárt/protestpárt volt, maga a jelölt pedig könnyen támadható jobbról például azzal, hogy sosem tagadta, hogy szokott marihuánát fogyasztani. Ez utóbbira szatellitfideszes Facebook-oldalak komoly lejárató kampányt is felhúztak, amivel próbálták Kovácsot komolyan vehetetlen drogosnak beállítani.

Az ugyanakkor reményre adott okot az ellenzéknek, hogy a kerülettel nagyjából átfedő országgyűlési körzetben a momentumos Hajnal Miklós nagyon simán megverte Fürjes Balázst, a Fidesz jelöltjét 2022-ben.

A másik érdekesség a kerületben az volt, hogy a DK azt mondta, ők nem voltak benne abban a megállapodásban, amely szerint az előválasztáson nyertes jelölt pártja adhatja a közös jelölteket az egyéni választókörzetekben. Ezért aztán az Élő Norbert vezette kerületi DK mindenhol ráindított egy jelöltet a civil, ellenzéki és kutyapártos jelöltekre. Így előállhatott volna az a helyzet, hogy a polgármesteri széket ugyan megnyeri Kovács, de a testületben kisebbségbe szorul az ellenzék, mert a szétszavazás miatt több helyen nyer a Fidesz. Végül nem így lett: a 12 egyéni körzetet mind megnyerte az ellenzék, többségében kutyapártos jelöltek, de képviselői helyet kapott Visi Piroska és a momentumos Vadász Gábor is.

Ezt az eredményt egyébként igen magas, 68,8 százalékos részvétel mellett érte el Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és szövetségeseik. Az pedig külön pikánssá teszi a dolgot, hogy a XII. kerület a lakhelye sok fideszes politikusnak, magának Orbán Viktornak is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!