Boldog negyedik születésnapot, Telex!

2024. október 2. – 16:06

Másolás

Vágólapra másolva

A Telex egy izgalmas kísérletnek indult négy éve, de mostanra kijelenthetjük: a Telex egy sikeres történet. Magyarország egyik legnagyobb elérésű, legnagyobb hatású lapját sikerült összehozni a jelenlegi és volt kollégáimnak, az olvasók támogatásának, az olvasók figyelmének és a hirdetőinknek köszönhetően. A siker közös, a siker mindannyiunké, a teljes őrület közepette is érdemes ezt megünnepelni, és szánni pár percet a számvetésre.

Na persze nem fogom az elmúlt négy év történéseit felsorolni, nyilvánvalóan reménytelen is lenne, de mégis megpróbálom röviden összefoglalni az elmúlt egy év fontosabb eredményeit.

Már az induláskor azt ígértük a támogatóinknak, olvasóinknak és magunknak is, hogy garantálni fogjuk, soha többé nem fordulhat elő, hogy a fejünk felett, külső érdekek alapján szülessenek olyan döntések, amik a munkánkat, függetlenségünket, életünket befolyásolják. A magyar médiapiacon egyedülálló folyamat végére értünk: a Telex szerkesztőségének tagjai tulajdonosai lettek a Telexnek, ami ezt garantálja.

A korábbi gyakornoki programok sikere után idén mind a newsroom, mind a videórovatunkba így kerestünk embert, és találtunk is. Az elmúlt egy évben egyébként sokan csatlakoztak hozzánk, többek között Dezső András, aki számos sikerkönyv és oknyomozó írás szerzője, kétszer nyerte el a legjobb oknyomozó újságíróknak járó Gőbölyös Soma-díjat, kimagasló tényfeltáró munkájáért megkapta a Joseph Pulitzer-emlékdíjat is. És akivel együtt dolgoztunk és álltunk fel az Indexnél annak idején.

Egy új együttműködésnek köszönhetően egy éve a Telexen jelennek meg a Választási Földrajz elemzései is, már a választási kampányban, a választás napján, de azóta is láthatjuk, mennyire sokat jelentenek a területalapú elemzéseik, és még rengeteg stúdiós és cikkalapú közös tervünk van.

Örömhír a G7-es sztori is: a Telex kiadója, a Van Másik Zrt. 49 százalékos tulajdonrészt szerzett a G7 gazdasági portál kiadójában. A lépés már a G7 tavaszi megvásárlása óta tervben volt, és most elérkezett az ideje, hogy megvalósuljon. A következő lépés 2025-ben a G7 munkatársainak tulajdonszerzése lesz, amikor a Telexhez hasonlóan az újságírók is tulajdonossá válnak majd a lapjukban. Továbbra is az ország legerősebb gazdasági tartalmai jelennek meg a G7-en, és így most már a Telexen is.

Erős év a 2024-es, benne EP-választással, önkormányzati választással, futball-Eb-vel, olimpiával, amerikai elnökválasztással, háborúkkal és hihetetlenül pezsgő közélettel, de a Telex jól vizsgázott, elképesztő mennyiségű cikkünk, videónk, elemzésünk született minden témában, amit az olvasók is értékeltek.

És amire igazán büszkék vagyunk, azok a választáskor elért rekordok: a hivatalos méréseket végző Gemius adatai szerint a választás napját 8,58 millió oldalmegtekintéssel a Telex nyerte meg, története során először lett első ebben a kategóriában. Számos korábbi nézettségi csúcsunkat is megdöntöttük, a választás másnapján már egymillió olvasó kereste fel az oldalunkat, a 40 év alatti korosztályban a Telexet választották legtöbben Magyarországon. YouTube-csatornánk több mint 1,5 millió videóindítást hozott a választás napján és másnapján, a Facebook adatai szerint a Facebookon és az Instagramon pedig toronymagasan lettek elsők oldalaink az interakciók számában. Nem olyan rossz eredmény egy négyéves laptól!

A stúdiós műsorainkban is hatalmasat léptünk előre: másfél éve jelent meg az első műsor a Telex stúdiójából, mostanra pedig már hetente négy-öt műsort nézhetsz, hallgathatsz nálunk, legyen szó élő közvetítésről, interjúkról, elemzésekről, politikáról, közéletről, háborúról, amerikai választásról, gazdasági helyzetről, popkultúráról vagy épp gasztronómiáról. Műsorainkkal és a videórovatunk anyagaival nagyon erős számokat értünk el, áprilisban például összesen csaknem 7 millió videóindításunk volt, amivel vezettük a piacot, Fábián Tomi kollégánk pedig egy több mint tízórás élő műsort vezetett le a választás éjszakáján. Itt is van még ötletünk ezer, csak győzzük megvalósítani őket.

Szintén büszkeséggel írhatom, hogy a Telexet tartják a magyarok az egyik legmegbízhatóbb hírforrásnak, derült ki az Oxfordi Egyetemhez tartozó Reuters Institute 47 ország médiahelyzetét vizsgáló idei jelentéséből. A megkérdezettek még az egy évvel korábbi felméréshez képest is nagyobb arányban mondták, hogy megbíznak a Telex híreiben, a HVG és az RTL után lapunk lett a leghitelesebbnek tartott hírmárka az országban.

A másik jóleső visszajelzést azok a szakmai elismerések jelentik, amiket kollégáink kapnak, és ebből is voltak nagyon szépek az elmúlt egy évben:

  • Négy kategóriában és két különdíjjal is díjazták például a Telex fotósát, Melegh Noémi Napsugárt a 42. Magyar Sajtófotó Pályázaton. A tanártüntetéseken készült anyagai közül a hír- és eseményfotó kategória 1. díját kapta Ellenállás című képével, de a kategória 2. díját is elnyerte Kiállás című fotójával. Emellett 3. díjat nyert a társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia egyedi, valamint sorozat kategóriájában is a Milena tükre és a Falusi fiatalok című munkáival. Fotóit két különdíjjal is elismerték, ő kapta az Escher Károly-díjat a legjobb Magyarországon készült hírképért, valamint a Móricz-Sabján Simon-különdíjat – a Pictorial Collective felajánlásával – a legjobb hosszú távú munkáért.
  • Halász Júlia, a Telex videórovatának tagja Hégető Honorka-díjat kapott a Drágám, a kölykök már megint beszóltak a Fidesznek című videójáért, amiben szülők mesélik el, hogyan élték meg, hogy a kormánymédia össztűz alá vette a gyerekeiket, miután azok részt vettek különböző oktatási tüntetéseken.
  • Az Év Európai Tudományos Újságírója díj második helyezését szerezte meg a Telex újságírója, Bolcsó Dániel. Az Európai Tudományos Újságíró Szövetség (European Federation for Science Journalism) három cikket díjazott kollégánk közelmúltbeli munkái közül.
  • Kollégánk, Vincze Barbara és interjúalanya, Bräutigam Gábor, a Kispál és a Borz zenekar első dobosa nyerte el az Ébredések Alapítvány Antistigma-díját az Amikor idejöttem segítséget kérni, akkor az életem volt a tét című interjúval. A díjat olyan újságírók, írók, alkotók, szakemberek, közéleti szereplők és érintettek nyerhetik el, akik korrekten és meggyőző erővel lépnek fel a mentális problémával küzdők kirekesztése, diszkriminációja ellen.
  • Szegénységről Méltósággal Sajtódíjat kaptak a Telex videósai: a Print/Online kategória különdíját kollégáink, Fábián Tamás, Halász Júlia és Szilli Tamás nyerte. Ózdi riportjukban a Van Helyed Alapítvány komplex fejlesztési programját mutatták be.
  • Ezenkívül díjat nyert Brückner Gergely kollégánk egy banki csalásokról szóló cikke, és a Telex kapta a Magyar Kerékpáros Szövetség egyik sajtódíját is, amelyben azok a szerkesztőségek részesülnek, amelyek a legtöbbet tették a magyar kerékpározás népszerűsítéséért.

De folytattuk filmklubjainkat, támogatóinknak szóló eseményeinket Közbeszéd néven, kiadtunk gasztrokönyvet, új tárcakönyvet, megjelent az Észkombájn 3. És rengeteg olvasónkkal, támogatónkkal és hirdetőnkkel együtt előadásokkal és koncertekkel ünnepeltük meg a születésnapunkat a Dürerben. Újabb hírleveleket indítottunk – Telex Gasztro, Szépkilátás –, számos nagy munkával készülő anyagunk jelent meg a magyar társadalom fontos kérdéseiről, akkumulátorgyártásról, demográfiáról, bűnügyekről, médiapiacról, textiliparról, tovább erősítettük angol nyelvű kiadásunkat és a Telex Akadémiát, vidéki tudósítóhálózatot tartunk fenn, erdélyi testvérlapunk is könyvkiadásba kezdett, hiszen a Transtelex gondozásában jelent meg a Kolozsvári esszék című TGM-kötet, továbbra is együttműködünk számos külföldi lappal, és rengeteg helyszíni riporttal jelentkeztünk többek között az orosz–ukrán háborúból.

A Telex harmadik születésnapját ünneplő cikkemben azt írtam, a szabad és kreatív műhelyek, mint amilyen a Telex is, sosem voltak a mindenkori hatalom kedvencei, és ennek az egyik legegyszerűbb oka az, hogy nem tudják befolyásolni az ott előállított tartalmat. A munkánkat azonban egészen biztosan meg tudják nehezíteni, és erre most egyértelműen ki is fejezték szándékukat az akkor még csak tervezett, azóta megvalósult szuverenitásvédelmi törvénnyel. Azóta ez a dolog szintet lépett, hiszen az úgynevezett szuverenitásvédelmi hivatal már meg is találta magának az első szerkesztőséget.

Voltak abszurd jeleneteink is: egy kampányeseményen kollégáinkra rendőrt küldött a TEK, még a kameránk számát is ellenőrizték, nem lopott-e, mindezt azzal a szándékkal, hogy ne tudják kérdezni a külügyminisztert. Ebben az ügyben végül panaszt és feljelentést is tettünk, mindezt pedig azért tartottuk fontosnak, mert nem szeretnénk természetesnek venni, hogy újságírókat zárnak ki nyilvános eseményekről, és a rendőrséget arra használják, hogy indokolatlan módon megpróbálják elzárni a sajtót a hatalom gyakorlóitól, nem szeretnénk természetesnek venni, ha nyilvánvaló jogsértések válaszok és következmények nélkül maradnak.

A körülmények tehát nem mindig ideálisak, de mi elkötelezettek vagyunk, hogy továbbra is a Telex alapelvei és alapértékei mentén – szabadság, közösség, szakmaiság, hitelesség – végezzük munkánkat, és továbbra is arra kérjük az olvasóinkat: tartsanak velünk, olvassanak minket, ha tehetik támogassanak, hogy minél több emberhez eljuthassanak cikkeink, videóink, elemzéseink, riportjaink, műsoraink!

Mindenkinek nagyon köszönjük, és boldog születésnapot, Telex!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!