A Telex fotósa, Melegh Noémi Napsugár nyerte a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat hír- és eseményfotó kategóriáját

2024. február 15. – 11:10

A Telex fotósa, Melegh Noémi Napsugár nyerte a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat hír- és eseményfotó kategóriáját
Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) – Melegh Noémi Napsugár (Telex.hu): Falusi fiatalok

Másolás

Vágólapra másolva

Négy kategóriában és két különdíjjal is díjazták a Telex fotósát, Melegh Noémi Napsugárt a 42. Magyar Sajtófotó Pályázaton.

2023 a tanártüntetések éve volt a hazai sajtófotóban, az oktatás ügyéért hónapokon át zajlottak a különféle demonstrációk és figyelemfelhívó akciók. Melegh Noémi Napsugár a hír- és eseményfotó kategória 1. díját az egyik tüntetésen készült, Ellenállás című képével nyerte el. A lehető legközelebbről mutatta be, ahogy 2023 májusában a tüntető diákok és tanárok összecsapnak a rohamrendőrökkel a budai Várban, Orbán Viktor miniszterelnök irodájának közelében. Napsugár a kategória 2. díját is elnyerte Kiállás című fotójával.

Emellett 3. díjat nyert a társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia egyedi, valamint sorozat kategóriájában is a Milena tükre és a Falusi fiatalok című munkáival. Fotóit két különdíjjal is elismerték, ő kapta az Escher Károly-díjat a legjobb Magyarországon készült hírképért, valamint a Móricz-Sabján Simon-különdíjat – a Pictorial Collective felajánlásával – a legjobb hosszútávú munkáért.

Idén 250 fotográfus összesen 2470 pályaművel jelentkezett a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett 42. Magyar Sajtófotó pályázatra, összesen 6801 képet küldtek be. A pályázatra 2023-ban készített fotókkal lehetett versenybe szállni, néhány sorozatkategória kivételével, ahol a hosszú távon készült munkák közt néhány régebbi fényképet is elfogadott a zsűri. Az online előválogatás után a zsűri tagjai 2024. február 2–4. között, a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, nyilvánosan zajló munka keretében választották ki a díjazottakat.

A pályázatra beküldött képekből idén is készül kiállítás, az ünnepélyes megnyitó a Capa Központban lesz 2024. április 11-én.

Kollégánk nyertes pályaműveit, és a pályázat szervezői által összerakott válogatás szűkített változatát közöljük a fotósok saját kommentárjaival.

Hír-, eseményfotó kategória 1. díj – Melegh Noémi Napsugár (Telex): Ellenállás

Az oktatás ügyéért tüntető diákok és rohamrendőrök csapnak össze a budai Várban, Orbán Viktor miniszterelnök irodájának közelében Budapesten 2023. május 3-án.

Hír-, eseményfotó kategória 2. díj – Melegh Noémi Napsugár (Telex): Kiállás

Az oktatás jövőjéért demonstráló tanár 2023. május 19-én.

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) – Melegh Noémi Napsugár (Telex.hu): Falusi fiatalok

„Sorozatom célja, hogy bemutassam az Észak-Magyarországon élő roma származású gyermekek, fiatalok életének momentumait, választ keresve arra, hogy milyen külső és belső hatások alakítják személyiségüket és önképüket. Az összetartozás, családi kötelékek és kapcsolatok rendkívül fontos szerepet játszanak a roma közösségek életében, így ezek megfigyelése elengedhetetlen a kultúrájukban a mai napig erősen jelen lévő, identitásukat is alapjaiban meghatározó értékek és hagyományok megértéséhez.

A roma közösségek Európa-szerte szembesülnek a szegénység, kirekesztettség és szűkösebb lehetőségeik problémájával, melyek a fiatalok felnőtté válási folyamatiban is tükröződnek. Ma már számos fontos kezdeményezés létezik a romák integrációjának elősegítésére (az oktatás, a reproduktív egészségügy, a foglalkoztatási lehetőségek stb. tekintetében), fontos, hogy ezt a környezeti hatások, társadalmi szokásaik, hiedelmeik és egyedi hagyományaik fényében együttesen kell megtenni.

Sorozatom személyes indíttatásból is készült. Régóta érdeklődöm a roma kultúra iránt, mivel az elmúlt években szorosabb kapcsolatba kerültem egy Nógrád megyei kis közösséggel, lehetőségem volt jelen lenni olyan fontos családi eseményeken, mint a szülés, esküvő, születésnap, falunapi vigadalmak, temetés.” (Melegh Noémi Napsugár)

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) 3. díj – Melegh Noémi Napsugár (Telex): Milena tükre

Milena (5) édesanyjával, Zlatával menekült el Irpinből, Ukrajnából. Kezdetben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat beregsurányi menhelyén éltek, végül Bulgáriában telepedtek le, mert túl nehéznek találták a magyar nyelvet.

Az orosz-ukrán háború 2022. februári kitörésével tömegek kényszerültek elhagyni ukrajnai otthonukat és a környező országokba menekülni.

A kialakult vészhelyzet alatt sok ENSZ-szervezet, nonprofit- és civil szervezet, kormányzati szerv, állami és helyi hatóságok, valamint rengeteg civil vett és vesz részt a mai napig az Ukrajnából menekültek védelmében és megsegítésében.

Budapest 150 éves (sorozat) 1. díj – Bódis Krisztián (szabadfoglalkozású): Budapest felülnézetből

A fotósorozat felülnézetből mutatja be Budapest néhány jellegzetes helyszínét. A képek drónnal készültek 2018 és 2023 között. A fotón a Palatinus Gyógy-, Strand- és Hullámfürdő látható.

Sport (egyedi) 1. díj – Balogh Dávid (szabadfoglalkozású): A lemenő Nap árnyékában

A férfi rúdugrás döntője a budapesti atlétikai világbajnokságon 2023. augusztus 26-án.

Mindennapi élet (egyedi) 3. díj – Bach Máté (Mediaworks Hungary): Gondoskodás

Az észak-magyarországi Ózd településtől nem messze az út mentén lévő kereszthez a hölgy időről időre kijár rendet tenni.

Hír- és eseményfotó 3. díj – Mohos Márton (24.hu): Kerítésvágó

Illegális határsértő férfi vágja át a kerítést a magyar-szerb határon lévő határzárnál 2023. szeptember 30-án.

Természet és tudomány (egyedi) – Lőrincz Ferenc Lőrinc (szabadfoglalkozású): Fénysebességgel az űrben

A medúza, mint egy ufó száguld nagy sebességgel az elmosódott csillagok előtt, melyeket a nagy kékségben a szardíniaraj rajzolt az égre. A kép az indonéziai Banda-tengerben készült.

Emberábrázolás-portré (sorozat) 1. díj – Szajki Bálint (24.hu): Suttogó

Mikó Sándor suttogó. Egyike annak a néhány magyar idomítónak, aki a szabadidomítás módszerével képzi ki lovait. Módszerei és kötődése a lovakhoz meghaladja a hagyományos kiképzési módokat. A suttogó fizikai erőszak helyett bizalomra, metakommunikációs jelek megértésére, kölcsönös tiszteletre, türelemre és a lovak viselkedésének mély megértésére alapozza a közös munkát, így ötvözve a lóidomítást az etológiával. A kiképzés során Sándor finom gesztusokra, mozdulatokra hagyatkozik, elhagy minden lovas eszközt, csak a pálcáját használja, amelyekkel érintés nélkül ad jelzéseket az állatoknak. A cél, hogy minél több szabadságot biztosítson a lovaknak, egy dominancia nélküli, egyenrangú kapcsolatban, amelyekben a lovak társakká válnak, a ló és az ember megtanulják egymás nyelvét beszélni.

Művészet (sorozat) 1. díj – Mónus Márton (szabadfoglalkozású): Kiszakítva

Miután elhalványultak a fények a csodálatos budapesti Operaházban, Ganna Muromceva ukrán balerina hullámzó karokkal csap a magasba Csajkovszkij Hattyúk tava című balettjének főszerepében. A végén a közönség tapsviharban tör ki. A 29 éves táncosnő egy évvel ezelőtt egy zsúfolásig megtelt vonaton menekült el Ukrajna fővárosából, Kijevből több ezer menekülttel az orosz invázió után, azon tűnődve, hogy valaha újra színpadra állhat-e.

Muromceva karrierje csúcsán volt az Ukrán Nemzeti Operában, amikor a háború átírta minden tervét. Utoljára 2022. február 22-én lépett fel Kijevben. Március 3-án aztán egy barátjával vonatra ült, és felváltva osztottak meg egy helyet egy tizenkét órás nyugat-ukrajnai úton. Muromceva még a balettcipőjét is otthagyta Kijevben, mivel csak egy táskát tudott magával vinni. „Amikor elhagytam Kijevet, még azzal sem számoltam, hogy bármelyik nap újra táncolni fogok, de egyelőre itt van szerződésem.”

Természet és tudomány (sorozat) 3. díj – Stiller Ákos (szabadfoglalkozású): Expedíció a világ legnagyobb ragadozómadár-gyülekezőhelyén

A világ legnagyobb, a ragadozómadarak által használt téli gyülekezőhelyét nemrégiben fedezték fel magyar tudósok Angolában. Nincs más hely a világon, ahol egyszerre több mint egy millió kék vércse (Falco vespertinus) gyűlne össze táplálkozni és pihenni. Az a tény, hogy majdnem a faj összes egyede rendszeresen egy viszonylag kis területen gyűlik össze, rendkívül sebezhetővé teszi a fajt a fenyegetésekkel szemben. Egy katasztrófa hihetetlenül fontos következményekkel járhat, és akár drasztikus népességcsökkenést vagy akár a teljes faj összeomlását eredményezheti. A kék vércse egyedszáma csökken, a faj „veszélyeztetett” besorolásba tartozik. Ezek a kék vércsék minden évben az afrikai telelő és az európai, ázsiai fészkelő területeik között vándorolnak, ami évente 8000-20000 km-t jelent az egyedek útválasztásától függően.

Képriport 2. díj – Vörös Szabolcs (Válasz Online): A pokol kapuja – Dombasz – apokalipszis

„Az Ukrán Fegyveres Erők 59. gépesített dandárjának katonái egy szovjet gyártmányú D-20-as tarackkal tüzelnek az orosz megszállás alatt lévő Donyeck várostól 25 kilométerre. Oroszország Ukrajna ellen 2022. február 24-én megindított teljes léptékű inváziója, illetve az azt megelőző, nyolc éven át tartó korlátozott intenzitású harcok elképzelhetetlen pusztítást okoztak Kelet-Ukrajnában. Az ország egykor legnépesebb régiójában, Donyeck megyében ukrán és orosz katonák gyakran már csak földdel egyenlővé tett romhalmazokért harcolnak – és halnak meg. A lakosság elmenekült, az infrastruktúra romokban, tűzszünet – és béke – kilátástalan messzeségben. Sorozatom a keletukrán háborús disztópiát mutatja be.” (Vörös Szabolcs)

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) 2. díj – Halasi Eszter (szabadfoglalkozású): Az utolsó utazók

„Athéna gyermekeivel. Tavaly kezdtem el dokumentálni az Utolsó utazókat a GRT (Cigány, Roma Utazók) azzal a céllal, hogy archiváljam azokat az úton lévőket, akik annak ellenére, hogy a kormány folyamatosan zaklatja őket, ragaszkodnak nomád és hagyományos utazó életmódjukhoz. Szabályozással letelepedésre akarják kényszeríteni a travellereket. A Roma Polgárjogi Mozgalom szerint ”a 2021-es rendőrségi, bűnügyi, büntetés-végrehajtási és bírósági törvényjavaslat drámai módon csökkenti a GRT-személyek jogait a nomád kultúrájuk gyakorlásához azáltal, hogy bűncselekménynek minősíti a birtoksértést, és növeli a rendőrség lefoglalási jogkörét. Ez a rasszista törvény az évszázados diszkrimináció csúcspontja, amely még inkább kirekeszti ezeket a kisebbségi csoportokat.„ A 2021-es rendőrségi törvényjavaslat jelenti a legnagyobb veszélyt a roma cigányok és ír utazók hagyományos életmódjára életünk során.” (Halasi Eszter)

Díjazottak:

A MÚOSZ Nagydíjának és az André Kertész-nagydíjnak a nyerteseit a 42. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitóján hozzák nyilvánosságra.


Hír- és eseményfotó
1. díj: Melegh Noémi Napsugár (Telex.hu): Ellenállás
2. díj: Melegh Noémi Napsugár (Telex.hu): Kiállás
3. díj: Mohos Márton (24.hu): Kerítésvágó


Képriport
1. díj: Mohos Márton (24.hu): Fokozódó nyomás a magyar-szerb határon
2. díj: Vörös Szabolcs (Válasz Online): A pokol kapuja – Dombasz – apokalipszis
3. díj: Szollár Zsófia (Index.hu): Tanár nélkül nincs jövő


Mindennapi élet (egyedi)
1. díj: Szajki Bálint (24.hu): Rajongás
2. díj: Biczó Zsolt (szabadfoglalkozású): Kiterjesztett valóság
3. díj: Bach Máté (Mediaworks Hungary): Gondoskodás

Mindennapi élet (sorozat)
1. díj: Kölcsey-Gyurkó Sára (szabadfoglalkozású): Én 2.0
2. díj: Farkas Norbert (24.hu): Városligeti majális, 2023. május 1., Budapest
3. díj: Németh Kata (Index.hu): Negyven évesen költözött Budapestre, hiányozni fog a családjának

Emberábrázolás-portré (egyedi)
1. díj: Éberling András (Magyar Nemzet): Sándor János nyugalmazott színházi rendező
2. díj: Éberling András (Magyar Nemzet): Takács Gábor és a relativitáselmélet időfogalma
3. díj: Szajki Bálint (24.hu): Márk

Emberábrázolás-portré (sorozat)
1. díj: Szajki Bálint (24.hu): Suttogó
2. díj: Mohos Márton (24.hu): Az ország legidősebb háziorvosa
3. díj: Török János (Délmagyarország): Káposzta Mária

Művészet (egyedi)
1. díj: Bach Máté (Mediaworks Hungary): Bánhidi Lilla krimiíró
2. díj: Pelikán János (Képszerkesztőség): Bolero, a Győri Balett előadásában, Müpa, 2023. 11. 24
3. díj: Ladóczki Balázs (Rockstar Photographers): Konfetti

Művészet (sorozat)
1. díj: Mónus Márton (szabadfoglalkozású): Kiszakítva
2. díj: Szajki Bálint (24.hu): Fesztivál az erőműben
3. díj: Ladóczki Balázs (Rockstar Photographers): A Balaton hangja

Sport (egyedi)
1. díj: Balogh Dávid (szabadfoglalkozású): A lemenő Nap árnyékában
2. díj: Czeglédi Zsolt (MTI/MTVA): Gyalogló hős a hősök előtt
3. díj: Czeglédi Zsolt (MTI/MTVA): Bukás és a győztes

Sport (sorozat)
1. díj: Koncz Márton (Nemzeti Sport): Virágos futballmajális
2. díj: Purger Tamás (Magyar Hírlap): Úgy érzem magam, mint egy ember, aki megveri a szuperhősöket
3. díj: Fekete István (szabadfoglalkozású): A világ legjobb szkanderese

Természet és tudomány (egyedi)
1. díj: Vasvári Tamás (MTI/MTVA): Hárman
2. díj: Lőrincz Ferenc Lőrinc (szabadfoglalkozású): Fénysebességgel az űrben
3. díj: Tökölyi Csaba (szabadfoglalkozású): Nyíl

Természet és tudomány (sorozat)
1. díj: Ruprech Judit (szabadfoglalkozású): Szelíd szabadság
2. díj: Urbán Ádám (szabadfoglalkozású): Emlék a természet vadságának
3. díj: Stiller Ákos (szabadfoglalkozású): Expedíció a világ legnagyobb ragadozómadár-gyülekezőhelyén

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi)
1. díj: Szajki Bálint (24.hu): Utazás az idősotthonban
2. díj: Röhrig Dániel (Népszava – külső munkatárs): Tornádóra várva
3. díj: Melegh Noémi Napsugár (Telex.hu): Milena tükre

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat)
1. díj: Erdős Dénes (The Associated Press): A lakhatás alapjog
2. díj: Halasi Eszter (szabadfoglalkozású): Az utolsó utazók
3. díj: Melegh Noémi Napsugár (Telex.hu): Falusi fiatalok

Budapest 150 éves (egyedi)
1. díj: Merész Márton (Énbudapestem): SUP
2. díj: Győri Gabi (szabadfoglalkozású): Csarnok negyed
3. díj: Fazekas István (HVG): Lánchíd 2023

Budapest 150 éves (sorozat)
1. díj: Bódis Krisztián (szabadfoglalkozású): Budapest felülnézetből
2. díj: Kiss-Kuntler Árpád (HVG): Angyalföld – 60 év, 60 kép (részlet a sorozatból)
3. díj: Balázs Zsolt (szabadfoglalkozású): Patakvidék – Budapesti kis történetek

KÜLÖNDÍJAK

Escher Károly-díj a legjobb Magyarországon készült hírképért:
Melegh Noémi Napsugár (Telex.hu)

Munkácsi Márton-díj a legjobb kollekcióért:
Szajki Bálint (24.hu)

Szalay Zoltán-díj – a 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter:
Szajki Bálint (24.hu)

A megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter:
Török János (Délmagyarország)

A SPAR Magyarország – díj a fenntarthatóság eszméjéért:
Ruprech Judit (szabadfoglalkozású)

Móricz-Sabján Simon-különdíj, a Pictorial Collective felajánlásával, a legjobb hosszútávú munkáért:
Melegh Noémi Napsugár (Telex.hu)

A zsűri dicséretben részesítette:
Vörös Szabolcs: A kolónia (Képriport kategória)
Sári Bence (szabadfoglalkozású): Kispiros (Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) kategória

Az összes pályaművet itt nézheti meg.

Kedvenceink