A Fidesz jövőjét alapvetően befolyásoló döntést kell most meghoznia Orbán Viktornak

2024. szeptember 27. – 14:44

Másolás

Vágólapra másolva

„A jobboldalon a hibáknak is van következményük, a baloldalon a bűnöknek sincs” – jelentette ki Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője február 10-én. Aztán pont ugyanez jutott Mráz Ágoston Sámuel, Szánthó Miklós és a Megafonban tömörülő kormányzati propagandisták eszébe, akik február 11. és 15. között összesen 19 posztban hirdették ezt az üzenetet összesen kb. 7 millió forintért.

Orbán Viktor február 17-i évértékelőjén pedig Novák Katalin és Varga Judit lemondásáról azt mondta: „Jó emberek is hoznak rossz döntéseket. A legjobbakkal is megesik. Ha létezne időgép, és visszarepülhetnénk a múltba, biztos vagyok abban, hogy kijavítanák a hibát. De időgép nem létezik. Így a kormányra vár a feladat, hogy a kizökkent időt helyretolja, az erkölcsi rendet helyreállítsa, és a kialakult helyzetet jogilag is orvosolja”.

Meg azt, hogy: „Nincs védett hely, még a legmagasabb hivatalban is lehet hibázni. A politikai hiba persze akkor is bosszantó, ha van rá magyarázat. Hát még ha nincs! A kegyelmi döntés miatti felháborodást az növelte dühvé a jobboldalon, hogy nem egy bonyolult helyzetben hozott döntésről van szó, hanem egy ki nem kényszerített hibáról. A jobboldal számára ez olyan egyszerű, mint a faék.”

Eltelt azóta kicsit több mint hét hónap, és a Fidesz beleszaladt egy újabb, ki nem kényszerített hibába. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Mandiner videójában kezdett akkora agyalásba, hogy a végén minden párttársa feje megfájdult bele: arról beszélt, hogy „pont '56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált két és fél évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát.”

A felháborodás nem váratott magára, Török Gábor politikai elemző az év legnagyobb politikusi hibájának nevezte a kijelentést, Rácz András Oroszország-szakértő pedig azt írta: „most már tudjuk is, amit eddig csak sejtettünk: a kormány nem védené meg Magyarországot egy orosz támadással szemben”. Magyar Péter és több ellenzéki párt is lemondásra szólította fel Orbán Balázst, de egy '56-os hős is kikérte magának a politikai igazgató kijelentéseit.

A Mandiner és a kormányzati propaganda igyekezett menteni a menthetőt. Csütörtökön több cikket is írtak arról, hogy Orbán Balázs szavait csak a „háborúpárti oldal” akarja kiforgatni, és aki nem érti, mit akart mondani valójában, annak szövegértelmezési gondjai vannak. Szerintük nem is arra gondolt a politikus, hogy ők nem védenék meg Magyarországot egy idegen támadással szemben. Azt, hogy akkor mégis mire gondolt, ha nem erre, már sajnos nem magyarázták el.

Hasonló folyamatok játszódtak le a kormányzati médiában, mint február elején, amikor kiderült, hogy Novák Katalin kegyelmet adott K. Endrének, Varga Judit pedig ellenjegyezte ezt a kegyelmet. A kormánymédia akkor is igyekezett menteni, mosdatni a politikusokat. A Magyar Nemzet egy szerző nélküli cikkben még azzal is próbálkozott, hogy K. Endrét szerethetőbbé tegye, közben ahogy a csövön kifér, tolták, hogy igazából a baloldal a pedofil.

Addig tartott ez az egész, amíg meg nem szólalt az ügyben Orbán Viktor, aki lényegében selyemzsinórt küldött Novák Katalinnak. Novák értette is, külföldi útját megszakítva hazarepült, lemondott.

Orbán Balázs ügyében péntek reggelre érkeztünk el addig, hogy Orbán Viktor véleményt nyilvánított az ügyben. A Kossuth Rádióban azt mondta: „A politikai igazgatóm éppen félreérthetően fogalmazott, ami ebben az összefüggésben egy hiba.” Továbbá: „Nem szeretném, ha az ukrán–orosz háború rávetődne az 1956-os szabadságharcosok emlékére, akiknek hálával tartozunk.” Ez erős kritika Orbán Balázs felé, hiszen éppen ő volt az, aki megszólalásában összekapcsolta ‘56-ot az orosz-ukrán háborúval. (Persze Orbán Viktor sem csinál ebből nagy ügyet, két éve például azt mondta, „a mi Zelenszkijünket kivégezték”, ami ’56 és az orosz-ukrán háború összekapcsolásának tankönyvi esete.)

De még fontosabb, hogy Orbán konkrétan „hibának” nevezte a politikai igazgató kijelentését, márpedig ezekben az interjúkban Orbán nem nagyon dobálózik véletlenszerűen a szavakkal. Orbán Balázs megszólalásával kapcsolatban Török Gábor beszélt először „politikusi hibáról”, de a szóhasználat elfogadása nem csupán azt jelzi, hogy Orbán elfogadta Török értelmezését. „Ki nem kényszerített hibáról” ugyanis legutóbb Novák Katalin és Varga Judit lemondása után beszélt a miniszterelnök, és akkor az volt a kormánypárt mantrája, hogy náluk a hibáknak bizony következményei vannak.

A fő kérdés pedig ez: mi lesz a következménye Orbán Balázs hibájának?

A péntek reggeli interjúból látszik, a miniszterelnök már foglalkozik ezzel a kérdéssel. Igaz, az interjúban Orbán azért lényegesen megengedőbb volt a politikai igazgatóval, mint Novák Katalinnal volt annak idején. Azt mondta, Orbán Balázs is „velünk harcolna a Corvin-közben”, ha az országot támadás érné, és a politikus félreérthetően fogalmazott.

Közben viszont kevesebb mint egy hónap múlva itt van október 23., és egy ilyen ügy után, ebben a belpolitikai helyzetben nagyon, de nagyon nehéz lesz szép állami megemlékezéseket tartani ekkora ballaszttal. Magyar Péternek bőven elegendő muníciót adna Orbán Balázs személye is egy nagy, kormányellenes tüntetéshez, amire a transzparensek többségét már most el lehet készíteni Orbán Balázs arcával. Ebből a szempontból valószínűleg sokkal kényelmesebb lenne kirúgni a politikai igazgatót, de ezt a döntést meghozni most messze nem lesz olyan egyszerű, mint Novák és Varga esetében volt.

Egyrészt azért, mert – súlyos, de így van – Orbán Balázs nagyobb politikai befolyással rendelkezik, mint a köztársasági elnök, és az általa végzett munka is kevésbé nélkülözhető. Az utóbbi időszakban még kifejezetten építették is a politikai igazgatót. Már évekkel ezelőtt kulcsszerepet játszott az Orbán-kormány amerikai nyitásában, tavaly pedig ő írt könyvet Huszárvágás címmel, amiben lefektette a következő évek kormányzati stratégiájának alapelemeit. Ezekről az alapelemekről már Orbán Viktor is beszél, a konnektivitás vagy a gazdasági semlegesség, mint hívószavak mind ebből a könyvből származnak. Különösen fájó lenne, ha ezek után ki kéne vágni a szerzőt a Fidesz életéből. Arról nem is beszélve, hogy Orbán Balázs épp azok közé az agilis, fiatal politikusok közé tartozik, akikből – különösen Varga és Novák távozása után – eleve nagy hiány van a Fideszben.

Másrészt pedig, ha Orbán Balázst elküldenék, akkor ez idén Novák és Varga után már a Fidesz harmadik tisztáldozata lenne. Akkor sokan kiemelték, hogy bezzeg, ha férfiakról volna szó, sokkal szilárdabban állt volna mögéjük a Fidesz, Orbán Balázs viszont a kormánypárt befolyásos férfi tagja. Ráadásul a kormánypárt belső legitimációjának egyik legfontosabb eleme az, hogy a saját politikusainak azt üzeni: ha lojális vagy, akkor mi mindig törődünk veled, soha nem engedjük el a kezed. Ha Orbán Balázsnak is távoznia kellene, akkor már tényleg sérülne ez a legitimációs elem, hiszen nyilvánvaló lenne, hogy a hibázó politikusok mögül már inkább kihátrál a párt. Ez pedig beláthatatlan következményekkel járna a kormánypárt kohéziójára nézve.

Az, hogy Novákot és Vargát kilökték a buszból, azért is volt meglepő, mert korábban olyan botrányok után is kiálltak a politikusaik mellett, mint Szijjártó jachtozása, Rogán helikopterezése vagy Lázár János furcsán készülő trafiktörvénye, igaz, ezek a botrányok nem az aktuális fideszes narratívával mentek szembe, mint Novák kegyelme. Innen nézve Orbán Balázs hibája is inkább Novákéhoz áll közelebb, mert a kormányzati narratívát ássa alá, azt, hogy a Fidesz a bátor, nemzeti ellenállás pártja.

Harmadrészt pedig Novák és Varga elküldésekor még nem létezett a Tisza Párt, ami a legfrissebb mérések szerint már tényleg a Fidesz nyakában liheg. Orbán Balázs '56-tal kapcsolatos kijelentései sem fájnának ennyire a Fidesznek, ha Magyar Péter még mindig a Diákhitel Központ vezetője lenne, hiszen a Tisza Párt sikerének egyik alapja, hogy a hagyományos ellenzéki pártokkal ellentétben van releváns üzenete a nemzetről, mint politikai kategóriáról. A Fidesz több mint 20 évet dolgozott azon, hogy kisajátíthassa magának a nemzeti oldalt, sőt magát a nemzetet, mint fogalmat is. Ezt a pozíciót nem érte érdemi kihívás az elmúlt 14 évben, csak egy nagyon kicsit volt rá veszélyes a Jobbik időszakos megerősödése, de az sem hasonlítható ahhoz az előretöréshez, amit Magyar Péter és a Tisza Párt produkált március óta.

A szintén jobboldali, nemzeti üzenetekkel és jelképekkel politizáló Tisza Pártot pedig minden olyan politikai botrány erősíti, ami éppen a Fidesz nemzeti jellegét kérdőjelezi meg. Márpedig ha a miniszterelnök politikai igazgatója arról beszél, hogy felelőtlenség megvédeni a hazánkat, ha egy idegen hatalom megtámadja, az nagyon nem nemzeti dolog.

Ha Orbán Balázs megy, az rengeteg fideszest elbizonytalaníthat a kormánypárt összetartásával kapcsolatban, viszont ha marad, azzal akkora támadási felület marad a Fideszen, hogy azt a Tisza Pártnál sokkal rosszabbul célzó ellenfelek is könnyedén el fogják találni. És így a Fidesz történetének talán legnehezebb október 23-ja elé néz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!