'56-os hős: Orbán Balázs említeni se merje a pesti srácok hőstetteit

2024. szeptember 27. – 09:14

Másolás

Vágólapra másolva

„Ukrajna véráztatta földjén ma az orosz tankok magát a nemzeti önrendelkezést és az emberi szabadságot tiporják. Aki ezt valamiféle »békevágyat« emlegetve elnézné, mi több, mint valami üzenethordó küldönc, még szolgálná is, az ne merje kritizálni, de még csak említeni se merje a pesti srácok világtörténelmet formáló álmait és hőstetteit!” – mondta Lipták Béla, '56-os hős Orbán Balázs korábbi, nagy port kavaró kijelentésére.

A Válasz Online azután kereste meg Liptákot, hogy a miniszterelnök politikai igazgatója a Mandiner szerdai videós műsorában azt mondta, hogy „56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij, aki belevitte az országát egy háborús védekezésbe”.

Lipták szerint hazugság azt állítani, hogy az '56-os forradalmárok kiprovokálták volna az orosz megszállást és ne lettek volna óvatosak.

„Nagyon is azok voltunk, de azért azt is tudtuk, hogy a történelem minket fog igazolni, hogy hosszú távon mi fogunk győzni. Így is lett. A pesti srácoknak is köszönhető, hogy összeomlott a Szovjetunió, és ugyanígy lesz most is: Volodimir Zelenszkij hős katonái megvédik majd nemcsak Ukrajnát, de megleckéztetik Putyint is”

– mondta Lipták Béla. Szerinte itt az ideje, hogy a mai magyar egyetemisták most Ukrajna mellett álljanak ki, úgy, ahogy az '56-osok akkoriban a lengyeleket támogatták. Hozzátette, erre nemcsak azért van szükség, „mert nem akarunk megint »utolsó csatlósokká« válni, hanem azért is, mert nekünk nem ellenségek, hanem barátok kellenek”, Brüsszelben és Kárpátalján egyaránt.

Orbán Balázs szerdai megszólalására azóta egy sor reakció érkezett: Török Gábor elemző az év legnagyobb politikusi hibájának nevezte a kijelentést, Magyar Péter szerint pedig Orbán Balázsnak még október 23. előtt mennie kell a miniszterelnök mellől. Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója úgy véli, az '56-os eseményeket nem lehet összehasonlítani Oroszország Ukrajna elleni agressziójával. Az esetre azóta Orbán Viktor is reagált: a miniszterelnök pénteken reggel a Kossuth Rádióban azt mondta, „a politikai igazgatóm éppen félreérthetően fogalmazott, ami ebben az összefüggésben egy hiba.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!