Orbán szerint távol kell tartani '56 emlékét az orosz–ukrán háborútól, két éve még ő vont párhuzamot a kettő között

2024. szeptember 27. – 14:09

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem szeretném, ha az ukrán–orosz háború árnyéka rávetődne az 1956-os szabadságharcosok emlékére"

így reagált Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádiós nyilatkozatában Orbán Balázs szerdai, Mandinernek adott interjújára, amiben a miniszterelnök politikai igazgatója azt mondta, hogy „56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij", aki „belevitte az országát egy háborús védekezésbe”.

A miniszterelnök szerint '56-tal kapcsolatban pontosan kell fogalmazni, és semmilyen kétséget nem szabad hagyni, Orbán Balázs pedig hibázott, amikor félreérthetően fogalmazott.

„A háború és béke vitájába nem beemelni kell a magyar történelem számunkra szent és sérthetetlen eseményeit és hőseit, mint 1956 és az '56-os hősök, hanem inkább távol kell tőle tartani"

– magyarázta a miniszterelnök.

Két évvel ezelőtti szintén Kossuth rádiós nyilatkozatában azonban épp Orbán Viktor volt, aki párhuzamot vont Ukrajna 2022-es orosz lerohanása, és Magyarország 1956-os szovjet megszállás között.

„Magyarországnak nem kell elmagyarázni, hogy milyen a keletről jövő szovjet hadsereghez köthető brutalitás, mert az ember kimegy, most mindjárt jön október 23-a, kimegy a 301-es parcellába, akkor tudja, hogy az milyen. És még azt is mondhatjuk talán, hogy a mi Zelenszkijünket, az akkori magyar miniszterelnököt később kivégezték.

Orbán ezután azt állította, hogy az '56-os szabadságharcosok ugyanúgy tűzszünetet és béketárgyalásokat akartak elérni, mint most a Fidesz.

„1956-ban mi nem azért harcoltunk, mert azt gondoltuk, hogy le fogjuk győzni a Szovjetuniót. Azért vállaltunk egy forradalmat és egy szabadságharcot, hogy kikényszerítsük a tűzszünetet meg a béketárgyalást. Azt gondoltuk, hogy el lehet érni egy béketárgyalást, ami a fegyveres csata végső célja, amely béketárgyaláson majd az oroszok a nyugatiakkal megegyezhetnek arról, hogy úgy, mint Ausztria, mi is semlegesek legyünk. Tehát a szabadságunknak a lezárását a szabadságunk elérését, a végső aktust, azt akkor is egy béketárgyalásban reméltük."

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!