A magyarok negyede szerint nagyon rossz minőségű az egészségügy

2024. szeptember 24. – 11:32

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarok 25 százaléka nagyon gyenge minőségűnek tartja a számukra és családtagjaik számára elérhető egészségügyi szolgáltatást. Az Ipsos nemzetközi, 31 országot vizsgáló friss kutatásából az derül ki, hogy a magyarok világviszonylatban is rendkívül negatívan állnak az egészségügyi ellátáshoz.

Az itthon megkérdezettek több mint háromnegyede (76 százaléka) nem ért egyet azzal, hogy az országa egészségügyi rendszere a lehető legjobb ellátást nyújtja neki. Az Ipsos által most vizsgált összes ország közül Magyarországon a legmagasabb ez az arány.

Ráadásul úgy tűnik, a jövőben se várnak a magyarok sok jót az egészségügytől: 47 százalékuk azt válaszolta, hogy rosszabbodni fog az egészségügyi ellátás minősége a következő években. Az Ipsos által vizsgált országok közül itthon jósoltak a legnagyobb arányban negatív jövőt az egészségügynek.

A magyarok értettek egyet a legnagyobb arányban azzal az állítással, hogy az országukban sok ember nem tudja megengedni magának a jó minőségű egészségügyi szolgáltatást. A magyar válaszadók 86 százaléka szerint ez a helyzet.

A világátlaghoz képest szintén kiugróan magas arányban gondolják a megkérdezett magyarok, hogy a várólisták az egyes orvosokhoz túl hosszúak. Az Ipsos által vizsgált 31 országot nézve a megkérdezettek 67 százaléka volt ilyen véleményen, Magyarország esetében viszont ez 85 százalék.

A közvélemény-kutatás azt is mérte, hogy az adott ország népessége melyik egészségügyi problémákat tartja a legnagyobbnak. Magyarországon ilyen tekintetben a rákot gondolják a legsúlyosabbnak, a megkérdezettek 38 százaléka választotta ezt. Közben egyébként a megkérdezett magyarok 48 százaléka azt is gondolja, hogy itthon nagyobb eséllyel lesz valamilyen daganatos megbetegedésük, mint más, hasonlóan fejlett országban.

Az Ipsos a kutatást 31 országban, online platformokon végezte 2024. július 26. és augusztus 4. között. Magyarországon 500 embert kérdeztek meg, ez a minta az Ipsos szerint reprezentálja a 75 év alatti felnőtt lakosságot. A felmérés hibahatára 5 százalék.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!