Magyar Péter Orbán EP-frakciójáról: Olyan ez, mint amikor egyik klubba sem hívnak meg, ezért sértődötten alapítasz egy sajátot

2024. június 30. – 13:54

Másolás

Vágólapra másolva

„Olyan ez, mint amikor egyik klubba sem hívnak meg, ezért sértődötten alapítasz egy sajátot, és rögtön azt bizonygatod, hogy a tiéd az igazi, tiéd a legnagyobb, tiéd az egyetlen” – így reagált a Tisza Párt arra, hogy Orbán Viktor frakciót alakít az Európai Parlamentben az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) és a cseh ANO-val. Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke a Facebook-oldalán azt írta, a „patriótákat” az illegális migráció megfékezése köti össze.

„Miután minden európai frakció elutasította a Fidesz felvételét, ma a miniszterelnök elmondta, hogy rajta kívül minden európai politikus Európa ellen dolgozik, ezért egy új pártszövetséget hoz létre. Van itt minden: szélsőjobb, magyarellenes politikus, liberális szédelgő és virtigli szocialista. De hát, ők mások, ők szuverenisták, és ők meg fogják változtatni az európai történelmet” – írta Magyar Péter, utóiratban pedig hozzátette, „reméljük, senkinek nem esett bántódása az alapító dokumentum aláírásakor a szörnyen veszélyes Bécsben”.

A Tisza Párt EP-képviselőit június 18-án felvették az Európai Néppártba, amit a csoport vezetője, Manfred Weber is támogatott , miután Budapesten járt. Magyar Péter is beül az Európai Parlamentbe, már át is vette a mandátumot, de azt mondta, ez a mandátum nem öt évre szól, mert ő maga is látni akarja, hogy mennyi kinti tartózkodással és mennyi munkával jár az EP. Magyar azt reméli, hogy „hozzájárul majd ahhoz, hogy a következő országgyűlési választáson a Tisza Párt győzzön”, ezért fél év után újra megszavaztatja, hogy maradjon-e képviselő. Azt is mondta, hogy a fizetése felét jótékony célokra fogja felajánlani.

Orbán Viktor vasárnap délelőtt Bécsben jelentette be, hogy Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével és Andrej Babiš korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen patrióta kiáltványt írtak alá, és egy olyan politikai formációt hozunk létre, ami Orbán szerint „hasítani fog, gyorsan az európai jobboldal legnagyobb frakciója lesz”.

A Fidesz 2021-ben távozott a kizárása felé haladó frakcióból, ahol már felfüggesztették, majd a csoport mögött álló európai pártcsaládból is kilépett, de a KDNP-s Hölvényi György bent maradt mindkettőben. Egészen addig, amíg június 18-án délután a KDNP bejelentette, hogy kilép az Európai Néppártból és annak frakciójából is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!