Mikor lesz hivatalosan is vége a főpolgármester-választási harcnak? Lesz új választás?

Mikor lesz hivatalosan is vége a főpolgármester-választási harcnak? Lesz új választás?
Karácsony Gergely és Vitézy Dávid a Partizán vitáján – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

324 szavazatos különbség Karácsony Gergely és Vitézy között, az alulmaradt Vitézy által beadott fellebbezés, azt ezt követő újraszámlálás, 41 szavazatra csökkent Karácsony-előny, majd az eredmények ismételt megtámadása a Kúrián mindkét fél részéről – így lehet röviden összefoglalni az elmúlt bő egy hétben a főpolgármester-választással kapcsolatos történéseket.

A pénteken a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) által jóváhagyott eredménybe, úgy néz ki, sem Vitézy, sem Karácsony nem nyugszik bele. Vitézy Dávid két kerületben szeretne új választást, míg Karácsony Gergely annak ellenére, hogy ő nyert, az egész városban megismételné a szavazást. Hogy jutott ide a főpolgármester-választás? Kinek mi a problémája? Mi lehet az egész folyamatnak a vége?

Minek kellett az újraszámlálás?

Előző hét pénteken, öt nappal a június 9-i választás után, újraszámolták a főpolgármester-választás mind a 24 592 érvénytelen szavazatát. Az újraszámlálást Vitézy Dávid kezdeményezte, aki már a választás éjszakáján jelezte, hogy nem fogadja el automatikusan a rendkívül szoros eredményt. Vitézy rendszerszintű szabálytalanságokról beszélt, és szerda délutánig össze is gyűjtötte azokat a bizonyítékait, amikkel még aznap megfellebbezte az eredményt.

Alapvetően az érvénytelen szavazatokra építette jogorvoslatát. Állítása szerint 20 kerületből, 202 szavazókörből volt bizonyítékuk arra, hogy tévesen nyilvánítottak érvénytelenné szavazatokat a számlálók. Emellett szerintük szándékosság lehetett abban, hogy egyes kerületekben vékony tollal húzták ki az utolsó pillanatban visszalépő Szentkirályi Alexandra nevét, amivel megtéveszthették a választókat.

A Nemzeti Választási Bizottság nem húzta az időt. Még szerda este, azaz Vitézy fellebbezésének benyújtása után pár órával döntöttek arról, hogy az egész fővárosban újraszámlálják az érvénytelen szavazatokat. Az eseményeket a Nemzeti Választási Iroda (NVI) is pörgette. Másnapra bekérették az Alkotmány utcai épületükbe az összes kerület összes választókörzetének érvénytelen szavazatait, amiket pénteken az NVI számlálói újraszámoltak és leellenőriztek.

Találtak is bőven olyan szavazólapot, amit hibásan nyilvánítottak érvényesnek: Vitézynek 395-tel, Karácsonynak 112-vel, Grundtner Andrásnak 53-mal lett több szavazata. A fordításhoz ez nem volt elég, de Karácsony előnye 41 szavazatra apadt Vitézyvel szemben. A kinevezett és pártok által delegált tagokból álló Nemzeti Választási Bizottság többsége végül jóváhagyta ezt az eredményt, ami alapján Karácsony Gergely marad a főpolgármester.

Ha 41-gyel nyert, miért folytatódik az egész?

Ezen a ponton joggal gondolhatná mindenki, hogy rendben, akkor Karácsony Gergely nyert, újabb öt évig ő a főpolgármester, a 2029-es viszontlátásra. A történet viszont nem ilyen egyszerű (már amennyire eddig a pontig egyszerűnek lehet nevezni). Karácsony Gergely ugyanis előző héten, az újraszámlálás bejelentése után, de még annak eredménye előtt azzal állt elő, hogy meg szeretné ismételni az egész főpolgármester-választást. Karácsony ezzel vélhetően előrerohant, de arra hivatkozott, hogy Szentkirály Alexandra utolsó pillanatos visszalépése megtévesztő lehetett, illetve hogy az érvénytelen szavazatokat olyan módon gyűjtötték össze a kerületekből, hogy akár bele is nyúlhattak a szavazólapokba. Szóvá tette azt is, hogy Vitézyék kifogásait az NVB néhány óra alatt, azok részletes átnézése nélkül hagyta jóvá.

Karácsony az új szavazás kiírása mellett felhozott érveit többször is hangoztatta, pénteken, az NVI elé összehívott tüntetésén is ezekről beszélt. Megerősítette, hogy az eredménytől függetlenül megtámadja az újraszámlálás végeredményét. Eközben kihirdették, hogy ő marad a főpolgármester, de továbbra is kitartott: közölte, hogy ennek ellenére is a Kúriához fordul egy új választás kiírásáért.

Ebben a biztos városvezetői legitimitás megteremtése mellett politikai megfontolások is szerepet játszhattak, a külföldi példák alapján ugyanis az újraszámolást követelő fél (jelen esetben Vitézy) általában rosszabbul szokott járni egy megismételt választáson. Ez persze Karácsonyra nézve is rosszul sülhetett volna el, de nem kizárt, hogy a főpolgármester ebben az esetben hazárdjátékot játszott: bízott abban, hogy a Kúria úgysem rendel el új választást, így Karácsony ezzel a követelésével a saját győzelme valódi kockáztatása nélkül növelhette annak legitimitását.

A helyzetet tovább bonyolítja Vitézy Dávid fellebbezése. A főpolgármester-jelölt első körben már a választás másnapján, múlt hét hétfőn beadott egy fellebbezést a Fővárosi Választási Bizottsághoz (FVB). Ebben azt kérte: a IV. és a VII. kerület összes szavazókörében semmisítsék meg az eredményt, és tartsanak új szavazást. Ezt azzal indokolták, hogy a két kerületben a szavazólapokról a Vitézy javára visszalépett Szentkirályi Alexandra nevét „vékony vonallal, a főleg idősebb, kevésbé jól látó választópolgárok számára nehezebben észlelhetően húzták ki”. A kifogás szerint „ez oda vezetett, hogy a főváros IV. és VII. kerületének szavazóköreiben feltűnően nagy számú érvénytelen szavazat született”.

Az FVB ezt a fellebbezést elutasította, de Vitézyék vitték tovább az ügyet jogilag egy szinttel feljebb, a Nemzeti Választási Bizottsághoz. Az NVB pénteken az újraszámlálás eredményének elfogadása mellett (Karácsony győzelmét a megváltozott számok mellett helybenhagyták) Vitézyék beadványáról is döntött: az indoklása szerint nem tudták megfelelően alátámasztani az előterjesztést, nincs arra kellő bizonyíték, hogy a kihúzás okozta volna az érvénytelen szavazatok magasabb arányát a IV. és a VII. kerületben.

A bizottság egyik tagja azzal indokolt, hogy a hatályos jogszabályoknak megfelelően húzták ki a szavazólapokról Szentkirályi nevét, nincs rendelkezés arról, hogy milyen vastagsággal kell kihúzni egy jelöltet. Ezt egyébként a Telexnek a TASZ jogásza is megerősítette: a törvény sehol nem szabályozza, hogy egy vastag fekete vonallal vagy épp egy leheletvékony tűhegyű filccel kell-e kihúzni a visszalépett jelöltet. Mindemellett a szavazókörökben külön hirdetményen is kifüggesztették, hogy Szentkirályi Alexandra visszalépett.

Mivel pénteken az NVB Vitézy fellebbezését elutasította, az érvénytelen szavazatok újraszámlálása után született végeredményt pedig elfogadta, most a saját fellebbezésével mindkét jelölt mehet tovább három napon belül a Kúriához, azaz a bírósághoz. Karácsony Gergely ezt hétfő délután meg is tette, majd néhány perccel később Vitézy is bejelentette fellebbezését. Innentől a bíróságnál pattog a labda, ők az NVB határozata elleni fellebbezéseket nyolc napon belül jóváhagyhatják vagy elutasíthatják.

Lesz ismét választás bárhol?

Foci-Eb van, és itt a nyár, pörgessük – viccelődtek pénteki ülésükön a választási bizottság tagjai. Komolyra fordítva a szót: az egyelőre elég valószínűtlennek tűnik, hogy egész Budapesten újra kiírják a főpolgármester-választást. Ennek egyébként szigorú szabályai vannak, például az, hogy legkésőbb a választást követő harmincadik napon, azaz július 9-ig kellene megismételni a választást. A TASZ jogásza, Kunos Zsuzsanna a Telexnek arról beszélt, hogy amennyiben Karácsony az egész városban új szavazást szeretne, akkor a konkrét szavazókörök konkrét jogsértését kell megjelölnie és bizonyítania a fellebbezésében. Ha az NVB vagy később a Kúria a megismételt választás mellett döntene, valószínűleg csak azokban a szavazókörökben lenne új szavazás, ahol jogsértés történt.

Vitézy, a IV. és a VII. kerületre vonatkozó, vékony kihúzás miatti panaszát pedig vélhetően hasonló indokkal utasítaná el a Kúria is, mint az FVB és a NVB – de fontos megjegyezni, hogy semmi sem zárható ki ebben az ügyben. Ahogy azonban arra a jogászok is felhívták a figyelmet, a kihúzás vastagságát valóban semmilyen formában nem szabályozza semmilyen törvényt. Ha a Kúria mindkét fellebbezést elutasítja, akkor a két jelöltnek még mindig van jogorvoslati lehetősége. Lehet még próbálkozni alkotmányjogi panasszal az Alkotmánybíróságnál is, de itt már feltétel, hogy alkotmányos jog sérüljön.

Van egy harmadik, eddig csak Vitézy Dávid által emlegetett opció egy új főpolgármester-választás kiírására. Ezt úgy érhetné el Karácsony Gergely, hogy októberi kinevezése után azonnal lemond. Ebben az esetben mindenképpen új választást kellene kiírni, de a folyamat egészen a jelöltállítástól indulna újra. Ezt a főpolgármester eddig nem vetette fel.

Jelenleg az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy Budapest főpolgármestere a következő öt évben is Karácsony Gergely marad a jelenlegi, 41 szavazatos előnyével. De az sem zárható ki száz százalékban, hogy a Kúria valamiért mégis úgy ítéli meg az egyik fél fellebbezését, hogy valahol szükség lesz ismétlésre. A szigorú határidők miatt várhatóan a héten vagy legkésőbb jövő héten kiderül, lesz-e bárhol új szavazás, vagy tényleg mindenki elmehet nyaralni és foci-Eb-t nézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!