Karácsony Gergely benyújtotta fellebbezését a Kúriához, a főpolgármester-választás megismétlését kérte

2024. június 17. – 16:11

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely hétfő délután beadta a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban való megismétlését kérte – jelentette be Facebook-oldalán.

Karácsony annak ellenére kéri az új választást, hogy pénteken a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az újraszámlálás után megállapította, hogy 41 szavazattal megnyerte a főpolgármester-választást. Karácsony már előre jelezte, hogy bármi is lesz az eredmény, kezdeményezni fogja, hogy megismételjék a főpolgármester-választást, ezt az NVB döntése után is megerősítette. Pénteken azért számoltak újra 24 592 érvénytelen szavazatot, mert Vitézy Dávid megfellebbezte a vasárnapi első eredményt, ami szintén Karácsony Gergely győzelmét mutatta.

„Tudom, szokatlan dolog, ha egy politikus tartja a szavát, ahogyan az is, ha egy olyan választás megismétlését kéri, amit megnyert. Tudom azt is, hogy sokan belefáradtak már ebbe a hosszúra nyúlt választási kampányba, de a választás demokratikus legitimitása nem múlhat azon, ki nyert és ki veszített. A Budapest köztársaságban biztosan nem” – írta a főpolgármester.

Karácsony szerint ő nem az újraszámlálás tényét kifogásolja. „Jó, ha szoros eredménynél még egyszer meggyőződünk arról, hogy biztosan jól számoltunk-e? Az érvénytelen szavazatok újraszámolása során azonban az derült ki, hogy a budapesti szavazókörök közel felénél nem volt garantálva az, hogy az újraszámolásra úgy érkezzenek meg a szavazólapok, ahogyan a választás éjjelén a szavazatszámláló bizottság azokat bekötegelte. Több kerületben az urna felbontásánál sem voltak jelen a helyi választási bizottság tagjai” – fogalmazott. Hozzátette: nem állítja azt, hogy történt bárhol visszaélés. „Azt állítom, hogy sérültek azok a törvényi garanciák, amik kizárnák a választási visszaélést.”

A Vitézy által kezdeményezett újraszámlálás alapján az eredetileg érvénytelen szavazatok között végül 53 érvényes szavazatot találtak Grundtner Andrásra, 112 szavazatot Karácsony Gergelyre és 395-öt Vitézy Dávidra. Az eredmény bejelentése után Vitézy Facebook-posztban gratulált Karácsonynak, de ott is hozzátette, hogy még két jogorvoslati eljárásnak le kell zárulnia ahhoz, hogy az eredmény jogerős legyen. Az egyik Karácsony Gergely mostani fellebbezése, a másik pedig Vitézyé: ez a jogorvoslat két budapesti kerületet érintene. Vitézy azt szeretné elérni, hogy a IV. és VII. kerületben legyen új választás, mert szerinte túl vékony tollal húzták ki a visszalépő Szentkirályi Alexandra nevét. Ezt pénteken az NVB elutasította, így a Kúriához fordulhat, de ezt egyelőre nem jelentette be.

Karácsony Gergely egyébként már múlt hét csütörtökön bejelentette, hogy az érvénytelen szavazatok újraszámolásának körülményei körüli bizonytalanságok miatt kezdeményezi az NVB-nél a főpolgármesteri szavazás megismétlését, és péntek estére tüntetést hirdetett a Nemzeti Választási Iroda épülete elé. Vitézy nem sokkal később úgy reagált, Karácsony sajtótájékoztatója gyakorlatilag arról szólt, hogy addig kell új választásokat kiírni, ameddig ő azt meg nem nyeri.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!