Kormányinfó: Gulyás szerint nem Sulyok Tamás, hanem Dobrev Klára követhetett el bűncselekményt

2024. május 23. – 09:34

frissítve

Kormányinfó: Gulyás szerint nem Sulyok Tamás, hanem Dobrev Klára követhetett el bűncselekményt
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Vitályos Eszter az országban átadott fejlesztésekről beszélt, csak a „legjelentősebbeket” emelte ki: átadták a Mol tiszaújvárosi komplexumát, óvoda- és bölcsődefelújításokról, közútfejlesztési projektekről és kulturális fejlesztésekről is beszélt.

A kormányszóvivő digitális állampolgársággal kapcsolatban elmondta, hogy már az elérhető az oldal, ahol annak részleteiről tájékoztatnak. Vitályos szerint 2026-ra az állampolgárok többsége már hozzáférhet ehhez a fejlesztéshez. Nem kell majd szabadságot kivenni ahhoz, hogy valaki elmenjen az okmányirodába, online is intézhető lesz szinte minden. A digitális állampolgárság feltétele a 14 éves kor és az okostelefon, ezzel lehet majd igazolni a személyazonosságot például egy igazoltatásnál is.

Gulyás azt mondta, áttekintették az Európai Bíróság előtt zajló magyar eljárásokat is. Magyarországnak egy bírósági ítélet végre nem hajtása miatt kell bírsággal számolni, a döntés már megszületett a bíróságon tudomásuk szerint, de a döntést a választások utánra tolták ki. A jogi határzár miatt akarják napi 6 millió forintnak megfelelő euróra bírságolni Magyarországot.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Az Európai Bizottság gyakorlata Gulyás szerint az, hogy a „külső határ védelmében példamutató” Magyarországot kell támadni. A háború miatt a migráció nincs annyira a közbeszédben, de az EP-választás a migrációról hozott döntés is, Gulyás szerint olyan képviselőket kell megválasztani, akik a legszigorúbb külső határvédelmet támogatják.

A kormány a háborús helyzetet értékelte ülésén, szó volt arról, hogy Európa és az ország szövetségesei hogyan reagálnak az ukrán frontvonalon kialakult helyzetre. Gulyás szerint a helyzet egyre bonyolultabb, az ukránok nem tudják tartani a korábbi állásaikat, ezért zajlik „kényszersorozás” az országban. A miniszter szerint a Kárpátalján élő magyarokat is fenyegeti a sorozás veszélye, hozzátette: Magyarországra menekült ukránokat az ország nem ad ki.

Gulyás aggasztónak nevezte Manfred Weber azon nyilatkozatát, ami a kötelező sorkatonaságról szól, illetve azokat a terveket, hogy katonákat küldjenek NATO-országok Ukrajnába. Amennyiben a NATO be akar vonulni Ukrajnába, a kormány csak olyan döntéseket támogat, amivel ebből mind fizikailag, mind pénzügyileg kimaradhat az ország.

Egy Jurij Cintula nevű 71 éves író többször rálőtt Robert Fico szlovák miniszterelnökre múlt szerdán egy kormányülés után. Cintuláról azt kell tudni, hogy eleinte egy félrefordítás miatt baloldali aktivistának nevezték, a magyar kormány, sőt, maga Orbán Viktor és a kormánysajtó pedig valamiért még azután is, hogy kiderültek a neonáci kötődései és a nyilvános cigányozásai.

A konteók beindultak, a kommentelők bevadultak, Fico pedig több műtéttel később már túl van az életveszélyen, kommunikál is. A legfrissebb tájékoztatás szerint az állapota ugyanakkor továbbra is súlyos, egyelőre az sem időszerű, hogy átszállítsák Pozsonyba.

A Direkt36 2022 tavaszán írt arról, hogy az orosz titkosszolgálatok éveken át ki-be járkáltak a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) informatikai rendszerébe. A kormányzat akkoriban csak annyit reagált erre, hogy ez egy „kampányhazugság”, ám nemrég a 444 olyan belső dokumentumot szerzett meg, amely egyértelműen bizonyítja: a kormányzat annak ellenére nevezte hazugságnak a Direkt36 cikkét, hogy a külügy valójában tudott az orosz kibertámadásokról.

A kormány részéről Menczer Tamás Gyurcsányig és az USA-ig terelt, a külügyminiszter pedig annyit reagált, hogy választási kampány idején mindig hekkertámadással jön az ellenzék.

A DK EP-listavezetője szerdán azt állította egy videóban: Sulyok Tamás köztársasági elnök „egy köztörvényes bűnöző”, aki a 2000-es évek elején ügyvédként közreműködött abban, hogy a csongrádi földmaffia külföldi kézbe játszott át magyar termőföldeket.

„Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök több mint 10 éve nem gyakorolja ügyvédi hivatását. Ügyvédi tevékenysége során mindenben a hatályos jogszabályoknak és ügyvédi esküjének megfelelően járt el. Dr. Sulyok Tamásnak nincsen takargatnivalója. Törvénybe ütköző szerződés megkötésében soha nem működött közre” – írta az elnöki hivatal Dobrev Klára vádjairól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!