Orbán Viktorig nem jutott el a félrefordítás híre, továbbra is baloldali merénylőt emleget

2024. május 16. – 15:46

Másolás

Vágólapra másolva

„A szlovák miniszterelnök ellen egy baloldali aktivista merényletet követett el.” – írta ki Orbán Viktor a Facebook-oldalára csütörtökön kora délután, a gondolatmenetét arra kifuttatva, hogy Fico békepárti, és az ellene elkövetett merénylet után csak még inkább a Fideszre kell szavaznia minden békepártinak.

Mindezt órákkal azután, hogy a hazai sajtó nagy része megírta, az egész baloldalizás egy félrefordítás eredménye a magyar, és az angolszász sajtóban egyaránt: az eredeti szlovák szövegekben szereplő „levický” (lévai, Léva városába való) jelzőt fordítja úgy a legtöbb automata fordítóprogram, hogy baloldali (szlovákul „ľavicový”).

Hogy a miniszterelnök oldalát kezelő stábhoz eljutott-e a félrefordítás híre, nem tudjuk, de miután a top kommentek közül jó néhány ezzel foglalkozik, illetve a Momentum még közleményt is adott ki a témában, elég valószínűtlennek tűnik, hogy ez mind elkerülte a figyelmüket órákon keresztül.

A Robert Ficót meglövő 71 éves szlovák Jurij Cintuláról egyébként a sajtó már tegnap este kiderítette, hogy korábban a Slovenskí Branci nevű neonáci, migránsellenes szervezet elkötelezett szimpatizánsa volt, több fotón is feltűnt az SB rendezvényein.

Orbán posztja alatt a kommentekben feltűnt Deák Dániel, a Megafon egyik vezető propagandistája is, aki a jelek szerint szintén nem értesült a félrefordításról, és egyben a Fidesz egy másik kedvelt mantráját is beleszőtte a történet keretezésébe:

„Pár hete még csak »Éljen Ukrajna!« felkiáltással tüntetett Robert Fico ellen, tegnap pedig már meg is lőtte a békepárti szlovák kormányfőt a baloldali elkövető.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!