Orosz hekkerbotrány: Menczer Tamás Gyurcsányig és az USA-ig terelt

2024. május 17. – 18:31

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre kitérő válaszokat ad a kormány arra, miért történhetett meg orosz hekkerek betörése a Külügyminisztérium rendszereibe, illetve miért állították két éve, hogy ez hazugság. Szijjártó Péter és tárcája következetesen arrafelé terel, hogy kérdéses, miként juthattak erről dokumentumok a kormánytól független sajtóhoz, míg a kormánypárti sajtó nem írja túl a témát, Szijjártó pénteki sajtótájékoztatójából is kihagyta az MTI.

Az RTL Menczer Tamás fideszes kommunikációs igazgatót is elcsípte egy nyilatkozat erejéig, de nem tudott meg többet a történtekről. Három állítása van – kezdte –, az első az, hogy a külügyminiszterhez hasonlóan nem tárgyal meg a sajtóval nemzetbiztonsági kérdéseket. Minden ország vonatkozásában vannak befolyásolási, információszerzési kísérletek, az illetékes szolgálatok dolga, hogy ezek ellen fellépjen. A 444 pedig arról írt 2015-ben, hogy az USA lehallgatta szövetségeseit.

„Miről beszélgetünk?” – tette fel a kérdést, majd megadta a választ: minden ország részéről vannak befolyásolási kísérletek. „Még olyan súlyos esetek is előfordulnak, amikor NATO-szövetségesek hallgatják le egymást” – mondta. A riporter újbóli kérdésére, hogy miért hallgatta el a kormány az orosz lehallgatást, ismét a nemzetbiztonságot, majd Gyurcsány Ferencet hozta fel, aki „bevitte az oroszokat a titkosszolgálatba, ha jól emlékszem, valakit le is ültettek ezért”.

Hozzátette, kíváncsi lenne, „amikor az unió két békepárti miniszterelnöke közül az egyiket lelövik, marad egy akcióképes: Orbán Viktor (...), akkor vajon a 444 melyik titkosszolgálattal működik együtt”, illetve ki finanszírozza, hogy veszélyeztetik a nemzetbiztonságot.

Harmadszori kérdésre azt mondta, „mi nem beengedjük az oroszokat”, mint Gyurcsány tette, hanem megvédik az országot a fenyegetésektől. Arra a kérdésre, jelezték-e az orosz félnek a hekkerbotrányt, nem adott választ Menczer, nem akart a konkrét esetről beszélni. Hogy Moszkva és Budapest viszonyát befolyásolhatja-e az ügy, arra is terelő választ adott, felhozva a németek elleni amerikai kémkedést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!