A WHO-t, a NATO-t és a briteket is sejtik a Fico elleni merénylet mögött az interneten terjedő elméletek

2024. május 16. – 14:13

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán délután Juraj Cintula öt lövést adott le Robert Ficóra, Szlovákia miniszterelnökére Nyitrabányán (Handlová). A 71 éves férfi merényletének indítékáról azonnal megindultak a találgatások, és tettét propagandisztikus célra is felhasználták. A merénylet után a közösségi és hagyományos médiában egy sor narratíva jelent meg, amelyeknek nem sok valóságalapjuk lehet.

Az egyik első felkapott poszt az X-en azt sugallta, hogy Ficót a WHO-ellenessége miatt lőhették le. A szlovák miniszterelnök egy nappal korábban utasította el az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének globális világjárvány egyezményét, és ezt kötötték össze a merénylettel. A WHO 2021 decemberében döntött úgy a koronavírus-járványból tanulva, hogy kidolgoznak egy járványkezelési hatékonyságot javító egyezményt, aminek segítségével az országok egyenlőbben tudnak kezelni egy lehetséges globális járványt. Itthon a Mi Hazánk kampányol azzal, hogy ha Magyarország csatlakozik ehhez, akkor az WHO átnyúlhat a kormányok felett, és minden egészségügyi kérdésben dönthet. Részletesen erről a dezinformációs kísérletről itt írtunk.

Egy másik népszerű bejegyzés szerint pedig az adott okot a támadásra, hogy Fico elutasította az Európai Unió migrációs paktumát.

Az a teória is nagy táborra talált, ami szerint Ficót oroszbarátsága és nyugatellenessége miatt lőtték meg. Fico korábban valóban tett olyan kijelentéseket, amelyekben elítélte az ukránokat, szerinte ők kényszerítették ki azt, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát, és ezt most az orosz propaganda jól ki is használja. A Russia Today (RT) vezetője, Margarita Szimonjan vagy az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova is Oroszország barátjának nevezte Ficót, míg Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy bátor és erős lelkű embernek ismerte meg a szlovák miniszterelnököt.

Orosz propagandisták Szlovákiát és Ukrajnát célzó dezinformációs kampányt is építettek a merényletre, Ukrajnát és szövetségeseit vádolták meg azzal, hogy közük lehet a támadáshoz.

Az orosz közösségi médiában a brit Michael Clarke elemző Sky Newsnak adott nyilatkozata alapján az kezdett el terjedni, hogy a britek jogosnak tartották a merényletet. A moszkvai önkormányzat által kiadott Argumenti i fakti nevű, másfél millió példányszámban megjelenő hetilap pedig még ennél is továbbment, azt állította, hogy az Egyesült Királyság szervezte meg a merényletet. A Szputnyik nevű lap Scott Bennettet, az amerikai hadsereg egykori pszichológiai műveleti tisztjét idézte, aki azt sugallta, hogy a NATO célpontja is lehetett Fico, mert a szlovák miniszterelnök proxyháborúnak láttatja az orosz–ukrán konfliktust.

Olyan teóriákat is felkaptak, miszerint a Ficóval kritikus média ágyazott meg a merényletnek. Andrej Danko, a szlovák nacionalista párt, az SNS képviselője a Denník N-t vádolta meg ezzel. Persze magyar megmondóemberek rögtön találtak párhuzamot, a megafonos Apáti Bence szerint a Telex és a 444 uszítása miatt kívánják kommentelők Orbán Viktor halálát is.

A brit–amerikai influenszernek, a nőgyűlölő kommentjei miatt hírhedtté vált, szexuális erőszak és emberkereskedelem miatt Romániában letartóztatott Andrew Tate-nek aztán sikerült egy posztba sűrítenie nagyjából minden narratívát. Tate szerint a koronavírus-járvány idején Szlovákia rendőrállam lett, szerinte a lezárások a nácikat idézték, és amikor Fico lett a miniszterelnök, akkor tértek vissza a józan észhez. Tate is felhozta, hogy Fico elutasította a WHO járványügyi megállapodását, és hogy a politikus az ukrajnai békére szólított fel. A több millió ember által olvasott posztjában azt is írta: „Az igazság ellenségei többé nem titkolják szándékaikat.”

Juraj Cintula, a merénylet elkövetője pár mondatban adott csak magyarázatot az indítékára. A TA3 szlovák hírtelevízió felvételén azt hallani, ahogy arról beszél, hogy nem értett egyet a kormány politikájával. A rendőrség előre kitervelt, bosszúból elkövetett gyilkossági kísérlettel gyanúsította meg a férfit. A merénylőről több magyar és külföldi lapban is úgy írtak, mint baloldali költő, író, de ezt a jelzőt egy félrefordítás miatt kapta: szlovákul a lévai és a baloldali szó írásmódja nagyon hasonló.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!