Fact-check: A WHO egy totális megfigyelésen alapuló, diktatórikus világkormányt épít ki egy új egyezménnyel?

2023. szeptember 19. – 05:00

Fact-check: A WHO egy totális megfigyelésen alapuló, diktatórikus világkormányt épít ki egy új egyezménnyel?
A Mi Hazánk WHO elleni petíciója – Fotó: Mi Hazánk

Másolás

Vágólapra másolva

(Frissítés – 10:42: A cikket kiegészítettük a Mi Hazánk válaszaival)

Bill Gates a WHO-t irányítva akar oltóanyagot eladni, és az Egészségügyi Világszervezet 2024 májusától kötelező erejű döntéseket hozhat, amivel átnyúlhat az egyes országok kormányai felett – legalábbis Dúró Dóra és a Mi Hazánk Mozgalom szerint. Még petíciót is indítottak a szervezet és egy lehetséges egyezménytervezet ellen.

A Mi Hazánk nagy igyekezettel, egyenesen az Országgyűlésből nyomatja az összeesküvés-elméleteket és a dezinformációt. Így volt ez például a gyerekek oltása elleni kampányukban, amikor félrevezető számokkal dobálóztak, vagy egyenesen azt állították, hogy hétszer annyi gyerek hal meg az oltások óta, mint korábban. Egyébként nem. Ez nem új, a járvány kezdete óta kampányolnak az oltások, lezárások, óvintézkedések ellen, már tüntetéseket is szerveztek a „Covid-diktatúra” és a kötelező oltások ellen.

Az új vesszőparipájuk egy WHO-s tervezet, ami a párt petíciója szerint „egy olyan egyezmény, amelynek beláthatatlan következményei lesznek a magyar emberek életére nézve. Ha erre sor kerül, a kormány egy olyan szervezetnek szolgáltatja ki a magyar állampolgárokat, amelyik kénye-kedve szerint és a finanszírozóinak érdekei alapján bármit megtehet az itt élőkkel. (…) a globális szervezet jogosultságot szerez arra, hogy bármilyen diktatórikus döntést meghozzon, amit a magyar hatóságoknak kötelezően végre kell hajtaniuk, legyen járványra való hivatkozással egy kényszeroltási program vagy bármilyen más olyan lezárás, ami az emberek szabadságjogait is durva mértékben korlátozza.”

A WHO egy kicsit más árnyalatban látja a dolgot. 2021 decemberében a szervezet döntéshozó közgyűlése (amiben mind a 194 tag képviselteti magát, így Magyarország is) egyhangúlag úgy döntött, hogy felállítanak egy új, kormányközi tárgyalótestületet, hogy az kidolgozzon egy járványkezelési hatékonyságot javító egyezményt – ezt WHO-tagként Magyarország is jóváhagyta. Ennek a lényege az, hogy a koronavírus-járványból tanulva a következő, lehetséges globális járványt az országok egyenlőbben kezeljék, és például ne tudják a gazdagabb nemzetek felvásárolni az oltások nagy részét a szegényebbek elől. Emellett a járvány okainak feltárását is egyszerűbbé akarják tenni.

A nemzetállam védelme

Nagyjából egyévnyi egyeztetés és szervezés után 2023 februárjában kiadták a nulladik vázlatot, erre épül a 2024 májusában bemutatandó tervezet. A vázlat a megjelenése óta termékeny táptalaj az összeesküvés-elméletek kedvelőinek. Az EP-képviselőként a brexit mellett kampányoló, ma már inkább médiaszemélyiségnek mondható Nigel Farage is megszólalt a témában, ő is a nemzeti függetlenséget félti.

Farage és Dúróék elsősorban attól tartanak, hogy ha a tagállamok aláírják az egyezményt, akkor a WHO dönthet majd minden egészségügyi kérdésben, és a kormányoknak nem lesz semmi beleszólásuk abba, mi történik a határaikon belül.

A tervezet kidolgozói (azaz a tagállamok delegáltjai) többször is kihangsúlyozzák, hogy fontos az államok szuverenitásának védelme. Sőt, egy alapvetésben, konkrétan a legelső pontban megerősítik az államok szuverenitását, beleértve a járványok megelőzését, az azokra való felkészülést és a leküzdésére irányuló lépéseket. Kimondják, hogy a WHO-nak nincs kényszerítő ereje: segíthet a tagállamok közötti információáramlásban, kiadhat ajánlásokat, sőt, akár kritizálhatja is a tagállamokat, de ennyiben ki is merülnek a jogkörei. Ezt a kormányok egyébként sokszor hagyják teljesen figyelmen kívül, például akkor, amikor a WHO azt kérte, hogy várjanak a harmadik oltással, amíg a szegényebb országok meg nem kapják az elsőt.

Globális összeesküvés

Na, de kinek állna érdekében, hogy a WHO világkormányként leuralja az emberiséget? A Mi Hazánk szerint a WHO vezetőjének, Dr. Tedrosz Gebrejeszusznak, Bill Gatesnek és Kínának.

„A WHO egy szakmai álcába bújtatott szervezet, amely egészségügyi
kérdésekben ragadta magához a kezdeményezést, vezetője, Tedrosz Gebrejeszusz még orvosi végzettséggel sem rendelkezik”

– írják a petícióban.

Gebrejeszusz valóban nem orvos, ahogy egyébként az egészségügyi témákban szintén lelkesen felszólaló Dúró Dóra, Novák Előd és Toroczkai László sem azok. Azonban velük ellentétben nem politológus vagy kommunikációs diplomája van – vagy éppen semmilyen nincs –, hanem biológia BSc-je és immunológia mesterdiplomája, ráadásul a fertőző betegségek kutatásával szerezte meg a doktoriját. Emellett 2005 és 2012 között Etiópia egészségügyi minisztere volt.

De csak azért, mert ő vezeti a szervezetet, persze még nem ő hoz meg minden döntést. Az egészségügyi vészhelyzetek ellen létrehozott csoportot például Michael J. Ryan járványkutató vezeti, aki korábban sebész, tehát orvos volt. Mondjuk a Covid-19-re fókuszáló vezető, Maria Van Kerkhove szintén nem orvos, cserébe járványkutató.

Bill Gates viszont mindenki számára ismerős lehet. Összeesküvés-elméletek szerint ő csippelt meg mindenkit az oltással (nem), 5G-tornyok segítségével fertőzte meg az embereket koronavírussal (nem), de még a két évvel ezelőtti, nagy texasi havazás mögött is ő állt (nem).

Gates alapítványain keresztül évek óta támogatja a WHO-t, a Bill & Melinda Gates Foundation 2021 végéig már 592,3 millió dollárral támogatta a szervezetet, méghozzá leginkább a fertőző betegségeket célzó programjait. 300 millió például a gyermekbénulás elleni programokba ment. Csak hogy tudjuk hova tenni ezt a számot: Kína például közel sem adott ennyi pénzt a szervezetnek, 2021 végén 177,6 millió dollárnál jártak.

A Mi Hazánk szerint Bill Gates befolyása ott jelenik meg, hogy amióta a milliárdos beszállt a vakcinabizniszbe, a WHO azóta nyomatja az oltási programokat. Ez azonban így nem igaz, a 20. század második felében több nagy oltási programot is indítottak például a himlő, a HPV és a gyermekbénulás ellen, és ezek egész sikeresek voltak.

A Mi Hazánk attól is fél, hogy a WHO kötelező oltási programokat ír majd elő a tagállamokban. Ez sem egy új elmélet, de a párt a járvány kezdete óta hangosan ellenzi az ilyesmit.

A vázlatban azonban semmi ilyesmi nem szerepel. A szerzők inkább arra fókuszálnak, hogy a védőoltások igazságosabban legyenek elosztva a gazdagabb és szegényebb országok között. Sőt, a WHO azt ajánlja a tagállamoknak, hogy először próbáljanak ki minden más lehetséges intézkedést, és csak ha azok nem működnek, akkor nyúljanak a kötelező oltásokhoz. Akkor meg főleg nem tudják kötelezővé tenni az oltást, ha az nem is elérhető minden országban.

Folyamatos veszélyhelyzet

A petíció szerint tehát a WHO, Gates és Kína kénye-kedve szerint utasítgathatná az egész világot. Na de hogy tartatnák ezt be? Erre a Mi Hazánk pontosan nem tér ki, de mások szerencsére igen: az ENSZ katonáival.

Ez alapján ha a triumvirátus úgy dönt, hogy beoltanak mindenkit, az egyezmény miatt minden kormány minden erőforrásához hozzáférhetnek (ez persze nem igaz). Először a helyi hatóságokkal erőszakolnák ki a rendeletüket, de ha nem engedelmeskednek, beküldik a kéksisakos ENSZ békefenntartókat. Ez az elmélet szerint a maszkviselésre és a tesztelésre is vonatkozik. Ezek után ellesnék a magyar kormánytól a folyamatos veszélyhelyzetet, kihirdetnék a világon, és úgy irányítanának minden országot.

A dezinformáció akkor igazán hatékony, ha a szerző elrejt egy kis igazságot az alapokban, amivel beránthatja az óvatlan olvasót. Az ENSZ híres arról, hogy küldhet katonákat bizonyos helyekre. Azonban a WHO csak az ENSZ alszervezete, a békefenntartók kivezénylése nem szerepel az egészségügyi szervezet eszköztárában.

Amúgy ha az ENSZ katonákat akar küldeni valahova, azt a békemisszió keretein belül teheti meg, és mindkét harcoló fél engedélyére szüksége van ehhez. Ezek után a Biztonsági Tanács legalább 9 tagjának rá kell bólintania, de ha az öt eredeti tagból (USA, Oroszország, Franciaország, Kína, Egyesült Királyság) akár csak egy is vétózik, borul az egész. De mindez lényegtelen, mert a WHO semmilyen módon nem tudja szankcionálni a tagjai döntéseit, és ezen a tervezet sem változtatna.

A Nagy Testvér figyel

Dúróék másik nagy félelme, hogy a WHO egy Black Mirrorba (vagy az Orville-ba) illő, teljes megfigyelésre épülő, globális rendőrállamot hoz létre, amiben megfigyelik minden ember életének minden mozzanatát, és pontrendszert kialakítva jutalmaznák és büntetnék az egyes állampolgárokat. Pontosabban:

„A közegészségügy álcája alatt egy totális megfigyelési rendszert építenek ki. A WHO szerződése szerint kötelező »a nyomon követési adatok, a genetikai adatok, a minták, a technológiák megosztása«. Vagyis a WHO elrendelheti, hogy Ön kötelező módon ellenőrző nyomkövetővel kell járjon, és minden egészségügyi adata egy olyan rendszerbe kerüljön, amelyet meg kell osztani a WHO-val.”

Valóban szó esik ilyen adatok megosztásáról. Azonban nem arról van szó, hogy az állampolgár osztja meg, hanem az országok egymás között. Ehhez a szerzők a rendkívül erős „Aláhúzva a fontosságát” szófordulatot használták. A tervezetben nincs szó digitális útlevelekről vagy WHO-s védettségi igazolványról.

Azt írják, hogy a WHO a finanszírozói érdekeit képviseli, és Kína is például azért támogatja, hogy a többi érdekeltségein keresztül még több profitot tudjon termelni. Emellett attól tartanak, hogy ez a megfigyeléses rendszer olyan lesz, mint a Kínában kialakított társadalmi kreditrendszer.

„A renitensek számára a szankciók széles skálán mozognak, kezdve attól, hogy bizonyos szolgáltatásokat nem lehet igénybe venni, pl. valaki nem szállhat fel a buszra, nem vásárolhat –, és ez folytatódhat egészen az átnevelő táborok világáig”

– írják a petícióban.

Az oltóanyagok „bizonyítottan” káros, halálos hatásai

A Mi Hazánk rendszeresen állítja, hogy a Covid-oltásoknak „ma már bizonyítottan súlyos, nem egy esetben halálos mellékhatásuk van”. Ez tulajdonképpen igaz, ahogyan szintén igaz szinte a világ összes, nagyobb mennyiségben használt gyógyszerére. Egy februári tényellenőrzésünkben elemeztük már a Covid-oltások mellékhatásait, amiben arra is kitértünk, hogy a Janssen vakcinájáról 9 esetben bizonyították, hogy köze volt egy beteg halálához, míg vakcina által okozott szívizomgyulladásba egy 2021 végi tanulmány szerint addig nyolcan haltak bele. Ehhez azonban hozzá kell tenni, hogy az USA-ban január végéig 668 millió, az EU-ban 974 millió oltást adtak be.

Valójában a legtöbb esetben nem volt arra bizonyíték, hogy az oltások miatt történt volna komolyabb baj – bár előfordulhat ilyen, csak nagyon-nagyon ritkán. Ugyanez igaz arra az elméletre is, hogy az oltások miatt több a rákos beteg. Erre sincs kutatási eredmény vagy bármilyen adat, ami bizonyítaná, hogy tényleg így van.

Az ügyben küldtünk kérdéseket a Mi Hazánknak. Megkérdeztük, hogy a vázlatban hol olvasták, hogy a WHO elveszi az országok szuverenitását. Azt válaszolták, hogy a járványegyezmény valójában nem értelmezhető önállóan, csak a PPPR – (Pandemic prevention, preparedness and response) dokumentum, amit 2023. szeptember 22-23 között vizsgál meg az ENSZ közgyűlése – és a december 1-én életbe lépő IHR-rendelkezések (pontosabban módosítások) mellett lehet értelmezni.

Ez nem egy új elmélet, már tavaly is sokan tartottak attól, hogy a kiegészítések elveszik a tagállamok szuverenitást. Erről például itt, itt és itt olvashat angol nyelvű tényellenőrzéseket. A lényeg az, hogy a WHO vezetője valóban ki tud hirdetni globális veszélyhelyzetet, de továbbra sem tud semmit rákényszeríteni a tagállamokra, legfeljebb annyit, hogy gyorsabban kell megosztani a járvány terjedésével kapcsolatos adatokat.

Arra a kérdésre nem reagáltak, hogy ha ők nem orvosok, akkor miért baj, hogy Gebrejeszusz sem az, de felhozták, hogy korábban „terroristának minősített szervezetet vezetett”. (Az etióp külügyminisztérium szerint, amikor politikus volt Etiópiában, tagja volt a Tigréi Népi Felszabadítási Frontnak, amit 2020-ban a kormány terrorszervezetnek nyilvánított. Gebrejeszuszt 2017-ben választották meg a WHO vezetőjének, akkor még Etiópia támogatásával. Azóta kitört egy polgárháború az afrikai országban, erről bővebben itt írtunk. A harcok beszüntetéséről 2022. november 2-án állapodtak meg.)

A Mi hazánk nem tartják téves állításnak, hogy a WHO azóta propagálja az oltásokat, amióta Gates támogatja azokat, annak ellenére sem, hogy a szervezet több sikeres oltási kampányt indított már akkor is, amikor Bill Gates számára a Windows még csak a ház falába rakott üveglapokat jelentette. Szerintük a régi és új kampányok között nincs hasonlóság.

A Mi Hazánk szerint az, hogy az oltásoknak bizonyítottan kevés halálos áldozata van, nem igaz, mert „számos esetben a vakcinák hatékonysági adatait meghamisították”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!