Megállapodtak a harcok hosszú távú beszüntetéséről Etiópiában

2022. november 2. – 19:15

Másolás

Vágólapra másolva

Az Afrikai Unió (AU) közvetítésével kötöttek egyezséget az etiópiai konfliktus szereplői a dél-afrikai Pretoria városában, ezt egy ünnepélyes ceremónián már alá is írták – számolt be a Reuters.

Olesegun Obasanjo volt nigériai elnök szerint az etióp kormány és a tigréi lázadók képviselői megállapodtak egy „rendezett, zökkenőmentes és összehangolt lefegyverzésben”, valamint „a jogállamiság és a közszolgáltatások helyreállításában” is. Ezentúl segítik a humanitárius segélyszállítmányok akadálymentes eljuttatását a rászorulókhoz. Az egyezség betartását az AU egyik testülete fogja felügyelni.

„Ez a pillanat nem a békefolyamat végét jelenti. A ma aláírt megállapodás végrehajtása azonban kulcsfontosságú a jövőbeli sikerekhez”

– tette hozzá a volt nigériai elnök.

A súlyos fegyveres konfliktus a központi kormányzat és a lázadó Tigréi Népi Felszabadítási Front között tört ki még 2020 novemberében, ami humanitárius válsághoz vezetett. Az Egészségügyi Világszervezet szerint Tigré hétmilliós lakosságából mintegy 5,2 millióan szorulnak humanitárius segítségre. A konfliktus emberéletek ezreibe került, és millióknak kellett elhagyniuk otthonukat. Mivel a dél-afrikai béketárgyalásokon nem vett részt sem Eritrea, sem az etióp hadsereggel szövetséges más regionális erők, így egyelőre nem tudni, hogy ők elfogadják-e az egyezséget.

Az Etiópiában zajló konfliktussal korábban részletesen is foglalkoztunk: a konfliktusban hiába próbált meg az ENSZ és az Egyesült Államok is közvetíteni, sokáig egyik fél sem engedett, pedig a kontinens második legnépesebb országának szétesés beláthatatlan következményekkel járhatott volna. A Nobel-békedíjas miniszterelnökről, aki a saját állampolgárai ellen indított véres háborút itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!