Beindultak a konteók a texasi havazásról, naná, hogy Bill Gates neve is előkerült

2021. február 24. – 05:03

Beindultak a konteók a texasi havazásról, naná, hogy Bill Gates neve is előkerült
Egy férfi Ivóvíz-szolgáltatás hiányában havat gyűjt a texasi Austinban 2021. február 19-én – Fotó: John Weast / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A szokatlan, még nem látott dolgok sokak számára ijesztőek lehetnek, esetleg megmagyarázhatatlannak tűnhetnek. Ilyen volt sok texasi számára a múlt heti fagy és hóesés, aminek következtében több tucat ember vesztette életét – köztük egy 11 éves gyerek –, és rengeteg ember otthona vált lakhatatlanná. A déli államban sokan soha, vagy csak nagyon ritkán találkoztak hóval, pláne ilyen mennyiségben, és nem is voltak felkészülve a helyzetre (ebben a cikkünkben mutattuk be, milyen súlyosan érintette az államot a hideg).

Persze nem kellett sokat várni arra sem, hogy megjelenjenek az összeesküvés-elméletek. Az egyik ilyen napokban elterjedt konteó szerint a kamuhó mögött két gonosz állhat: Joe Biden és kormánya, vagy Bill Gates. Egyébként a korábbiak alapján úgy tűnik, ha bármi minimálisan is tudományos történik, akkor Bill Gates áll mögötte – mint például az AIDS vagy a jelenleg is tomboló koronavírus.

Több videó is felbukkant az interneten a témában (és sorra kerülnek is le, volt olyan, amit tegnap könnyen megtaláltunk, mára viszont már leszedték), amikben texasiak különböző tudományosnak tűnő vizsgálatoknak vetik alá az ajtajuk előtt talált fehér valamit, ami legtöbb esetben hógolyónak tűnik. Vagy úgy elemzik, hogy öngyújtóval megpróbálják megolvasztani, vagy úgy, hogy mikróba rakják.

Az elmélet egyik fontos eleme a felismerés, hogy valójában nem hó hullott Texasra, hanem egy laborban készült anyag, nyilván azért, hogy egy titkos hatalom megtörje a texasiakat. A videókat készítők szerint erre az egyik bizonyíték az, hogy a teljesen fagyott „jégtömbök” nem olvadnak csöpögve, sőt, megfeketednek (a videó egyik készítője meg is jegyzi, hogy „Snow don't burn!”, tehát a hó nem ég). Egy másik érv, amit többen is felhoztak az, hogy a hó szikrázott a mikróban. A Facebook egyébként több ilyen videót is megjelölt, mint félrevezető tartalom.

Egyesek szerint az áll a háttérben, hogy Bill Gates el akarja takarni a napot, mégpedig azért, hogy több állami támogatást kapjon a klímakutatásaira. Vannak akik nem állnak meg Bill Gatesnél: szerintük Joe Biden alig egy hónappal a beiktatása után megváltoztatta a futóáramlatokirányát, így küldte a felhőket az állam fölé. A terv következő eleme volt az, hogy emberek millióitól vette így el az áram- és ivóvízellátást. Úgy vélik, az elnök ezt még be is jelentette, amikor novemberben egy sötét télről beszélt. Biden valójában a koronavírus-járványról beszélt, novemberben a vakcinák még engedélyezésre vártak, és már akkor tudni lehetett, hogy ha át is mennek a vizsgálatokon, még sokáig hiánycikknek számítanak majd. Biden beszédében azért használta a sötét tél kifejezést, mert akkor már 10 millióan kapták el a vírust az országban, nap mind nap emelkedett az új esetek, a kórházba került betegek és az elhunytak száma.

Minek mentem természettudományt tanítani?

A hideget valójában egy poláris örvény indította meg Texas felé, mert télen ezek az örvények megerősödnek és délre küldik a hideget. A légtömegeket a futóáramlatok szállítják, amik olyan szelek, amik a Föld forgása miatt alakulnak ki (tehát Biden nem nagyon tudja befolyásolni).

Tehát nem igaz, hogy mesterségesen alakult volna ki a gyilkos fagy Texasban.

Van, aki nehezen viseli, hogy ilyen elméletek terjednek, és olyanok is, akik megkérdőjelezik a pályaválasztásukat. („Minek mentem természettudományt tanítani? Már egyáltalán nem számít”.)

A műhó nem egy új elmélet, már a 2014-es atlantai havazás után is felmerült. A richmondi meteorológusok akkor készítettek egy videót, amiben elmagyarázták, hogy miért is nem olvad a hó (és nem, nem azért, mert valójában Bill Gates gyúrta egy laborban).

A kulcsfogalom a szublimáció. Ez azt jelenti, hogy az öngyújtó által hevített hó ahelyett, hogy elkezdene csöpögni, szilárdból rögtön légneművé alakul. Az így olvadó (bár az olvadás szó arra utal, amikor szilárdból valami cseppfolyóssá válik) havat a még meglévő jég beszívja, ezért nem csöpög.

„Érezni egy kis vegyszerszagot”

– mondja Alix Bryan, az egyik videóban szereplő újságíró. El is magyarázza rögtön, hogy miért: az öngyújtóban található bután gáz nem ég el teljesen, és az büdös. Ugyanez magyarázza, hogy a hó megfeketedik, mintha megégne – valójában csak kormos lesz.

Tehát egyszerű hóról van szó, bár azt nem lehet mondani, hogy nem emberi beavatkozás hatására csapott le a hideg Texasra: az ember okozta klímaváltozás miatt egyre gyakrabban láthatunk majd hasonló, szélsőséges időjárási jelenségeket.

Persze nem újdonság, hogy hasonlóan meredek összeesküvés-elméletek terjednek az Egyesült Államokban. Elég Marjorie Taylor Greene georgiai republikánus képviselőre gondolni: hangosan támogatta a QAnon összeesküvés-elméletet (ami szerint Donald Trumpot és az USA-t egy demokrata politikusokból álló sátánista, pedofil, kannibál szekta akarja tönkre tenni), hazugnak nevezte és az utcán zaklatta a parklandi iskolai lövöldözést túlélő fiatalokat, (szerinte az egészet megrendezték), tagadta a 2001 szeptember 11-ei terrortámadást, valamint azt gondolta, hogy a 2017-es Las Vegas-i lövöldözést a fegyvertartás-ellenesek rendezték. Miután kirakták mindkét bizottságból, amibe bekerült, ezeket visszavonta. 2018-ban azt írta, hogy a kaliforniai bozóttüzeket nem a klímaváltozás és az extrém szárazság okozta, hanem

Zsidó Űrlézerek.

Ezek után a műhó és a laposföld-elméletek egészen ártalmatlannak tűnnek, de hasonló, a tudománnyal szembeni bizalmatlanságon alapszanak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!