Kipenderítették a bizottságokból a QAnon-hívő amerikai képviselőt

2021. február 5. – 05:24

frissítve

Kipenderítették a bizottságokból a QAnon-hívő amerikai képviselőt
Erin Scott / Pool / Afp

Másolás

Vágólapra másolva

Erőszakra felbujtó nyilatkozatai miatt az amerikai törvényhozás alsóháza megfosztotta bizottsági helyeitől Marjorie Taylor Greene képviselőt, aki korábban támogatásáról biztosította az összeesküvés-elméleteket terjesztő QAnon mozgalmat.

A képviselőház 230:199 arányban szavazta meg Greene eltávolítását az oktatási és a költségvetési szakbizottságból. A demokrata párti többség mellett tizenegy republikánus törvényhozó is így voksolt.

Ez szokatlan lépésnek számít az amerikai politikában, a bizottsági helyekről ugyanis általában a frakciók döntenek, és a republikánusok képviselőházi vezetője, Kevin McCarthy ellenezte is a szavazást – írta az MTI. A republikánusok többsége szerint veszélyes precedenst teremtene a képviselők megbüntetése a mandátumuk felvételét megelőző nyilatkozataik miatt.

A képviselőházi demokrata többség vezetője, Steny Hoyer ugyanakkor leszögezte: ez nem pártpolitikáról, hanem a tisztességről és az igazságról szól.

Greene korábban egyebek mellett támogatásáról biztosította a demokrata párti politikusok elleni erőszakcselekményeket, és egy floridai iskolai mészárlást megrendezettnek minősített. A képviselő a szavazást megelőzően kijelentette, hogy megbánta egyes korábbi nyilatkozatait. „Ezek a múltban elhangzott szavak, amelyek nem képviselnek engem, nem képviselik a körzetemet és nem képviselik az értékeimet. Olyan dolgokban hittem, amelyek nem voltak igazak, már feltennék kérdéseket ezekkel kapcsolatban, beszélnék ezekről. Ez az, amit teljességgel megbántam” – fogalmazott.

A QAnon egy interneten szerveződött, összeesküvés-elméleteket népszerűsítő mozgalom. Egyik elmélete szerint pedofilokat dicsőítő, gyermekek globális szexkereskedelmét szervező, sátánista csoportok szövetkeztek Donald Trump előző amerikai elnök megbuktatására.

Ha mélyebben is érdekli a QAnon-jelenség, akkor feltétlenül olvassa el ezt a cikkünket!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől