Ilyen az, amikor a QAnon felfal, megemészt és kiköp

Legfontosabb

2021. január 13. – 19:14

Ilyen az, amikor a QAnon felfal, megemészt és kiköp
Jake Angeli a Capitoliumban az ostrom alatt – Fotó: Win McNamee / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Bárki lesz 2021 végén az Év Embere, biztos, hogy nagyon nagyot kell villantania, ha le akarja győzni Jake Angelit, a QAnon sámánt. Nem mintha ő olyan emberfelettit produkált volna: egyszerűen ott volt a tömegben, amikor Trump fanatikus hívei betörtek a washingtoni Capitoliumba, és a sámánjelmezében elég bizarrul nézett ki ahhoz, hogy a világsajtót bejáró összes, azonnal ikonikussá váló fotón szerepeljen.

Elképesztően erős szimbólum: az ember, aki megtagadta a valóságot egy zavaros, sötét és teljesen értelmetlen teória kedvéért, ott pózol a demokrácia szívcsakrájában, szarvas sisakban, talpig mosómedveprémben, mint a megtestesült kőkorszak. A világ meg borzongva nézi élő streamben a Twitteren, hogy ha csak egy-két órára is, de ő győzött, ő lett a valóság, és vele együtt minden, amit képvisel.

A médiában Angeli egyre inkább a QAnon mozgalom központi alakjaként, sőt vezetőjeként tűnik fel – de ez elég távol áll a valóságtól. Persze, szürreálisan néz ki, kitűnik a tömegből, valószínűleg már csak ezért is fontos szerepe lehetett annak, hogy ott volt a Capitoliumnál az első sorokban. A puszta jelenléte erősíthette a tömegpszichózist, hogy itt valami rendkívüli történik, eljött a Vihar, a QAnon-mitológia végső ígérete, amikor kiderül az igazság, és Trump megdönti a velejéig gonosz, sátánista-kannibál-pedofil háttérhatalom uralmát.

De Angeli valójában nem valamiféle agytröszt vagy vezénylő tábornok, sokkal inkább a QAnon terméke, sőt tragikus áldozata.

A múltjáról és a motivációiról elég keveset tudni, és ahonnan meg lehetne ismerni – a közösségi médiás megjelenései –, az odaveszett a washingtoni zavargás utáni nagy techcéges purgatóriumban: minden csatornáját törölték. Szerencsére Jules Evans filozófus-történész a Mediumon vezetett blogján archiválta Angeli facebookos-twitteres-youtubeos ténykedésének jó részét. Ezekből a töredékekből egy egészen tragikus történet áll össze, ahol a spiritualitás és az összeesküvés-elméletek ütközéséből spontán fekete lyuk képződik, ami beszippantja és összezúzza az elmét.

A leginkább híressé vált felvétel Angeliről a Capitoliumban – Fotó: Win McNamee / Getty Images / AFP
A leginkább híressé vált felvétel Angeliről a Capitoliumban – Fotó: Win McNamee / Getty Images / AFP

Angyalból sámán

Jake Angeli eredeti neve Jacob Anthony Chansley, az Angeli nevet valószínűleg azért vette fel, hogy az angyalokra utaljon vele. 32 éves, arizonai, és mielőtt elmerült volna a sámánizmusban, szabadúszó (szinkron)színész-énekesként határozta meg magát. A Backstage.com közvetítőoldalon azt írta, 30 különböző hangon tud megszólalni, a Fiverr-profiloldalán 15 féle akcentust ígért – de olyan szereplést, aminek a nyomát megőrizte volna az internet, egyik sem hozott neki, ő maga is csak helyi színházi előadásokban való önkéntes közreműködéseket, illetve önszorgalomból felvett hangoskönyveket említ referenciaként.

Megjárta a katonaságot – a haditengerészetnél szolgált –, innen leszerelve talált rá a pszichedelikus drogokra (a varázsgombára, illetve a meszkalint tartalmazó peyote kaktuszra), és az ezeket a szereket aktívan használó sámánisztikus, őslakos amerikai indián kultúrára és hitvilágra. Egy ezoterikus-spirituális podcast (itt meghallgatható, 64 perc) vendégeként 2019 őszén azt mondta, már húsz éve járja a sámánok útját, eközben találkozott UFO-kkal, harcolt démonokkal, és kigyógyította az apját a végstádiumú rákból.

A sámánizmus egyébként elég bizarr módon keveredik Angeli hitvilágában a kereszténységgel és a republikánus patriotizmussal. A Facebook-oldalán a borítókép például egy sámánt ábrázol, totemállatokkal, alatta a profilképen talpig csillagos-sávos amerikai büszkeségben pózol, és ez alatt a posztokban sűrűn feltűnik Jézus, jellemzően „írd be, hogy ÁMEN, és add tovább” típusú béna spamposztokban. Egészen zavarba ejtő, hogy rendszeresen megosztott olyan bejegyzéseket is, amik jó szerencsét, isteni áldást vagy pénznyereményt ígértek a lájkolásért cserébe.

Angeli Facebook-bejegyzései – Fotó: Facebook
Angeli Facebook-bejegyzései – Fotó: Facebook

Gyakori szereplők voltak a falán az olyan fotók is, amiken a felhőkből rajzolódik ki egy égből lenyúló kéz vagy egy fegyveres katona (!), természetesen az Úr megnyilvánulásaként. Sűrűn előfordul még a bejegyzéseiben az amerikai zászló, illetve a fegyvertartás mint istenadta, elidegeníthetetlen alapjog. A sámánisztikus vonal is sokszor előjön: a szenvedő Földanyával, a környezetet pusztító gonosz emberekkel. Egy klímatüntetésen is részt vett Phoenixben, teljes szarvassisakos-mosómedveprémes szerelésben.

Hogy Angeli miből élt, az kissé homályos, a színészetből vélhetőleg nem. MLM-rendszerben árult méregtelenítő, fiatalító, energiaáramlást segítő gyógytapaszokat; futtatott egy Star Seed Academy (Csillagmag Akadémia) nevű tanfolyamot, ahol a facebookos meghívók szövegei alapján asztrológiáról és gyógyító energiákról volt szó; illetve Arizona-szerte szervezett „red pill party” nevű eseményeket, ahol a tanait hirdette. A piros pirula itt a Mátrix híres jelenetére utal, amikor Morpheus megmutatja Neónak a valóságot. De nem ez az egyetlen sci-fi hatás Angeli hitvilágában, egy Youtube-videójában például arról beszél, hogy ő egy titkos kormányprogramban létrehozott, paranormális képességekkel bíró, emberfeletti erejű szuperkatona (ez nagyjából az Amerika kapitány-képregények háttérsztorija). Egy másikban pedig azt taglalja, hogy egy másik bolygóról érkezett, felsőbbrendű lény, akinek az a feladata, hogy az emberiség felemelkedését segítse.

Ez az ezoterikus-spirituális katyvasz aránylag ártalmatlannak tűnik (az persze kicsit ijesztő, hogy mennyire emlékeztet arra, ami egy átlag magyar naiv nyugdíjast vár, amikor felmerészkedik a Facebookra). Angeli akkor kezdett el tragikusan mélyre csúszni a nyúl üregében, amikor mindez találkozott a QAnonnal és a koronavírussal.

Jake Angeli egy Trump melletti tüntetésen, közvetlenül az elnökválasztás után – Fotó: OLIVIER TOURON / AFP
Jake Angeli egy Trump melletti tüntetésen, közvetlenül az elnökválasztás után – Fotó: OLIVIER TOURON / AFP

Enter the Q

Ezen a ponton tegyünk egy kis kitérőt, és ismerkedjünk meg a konspiritualitás fogalmával. A kifejezést Charlotte Ward amerikai pszichológus alkotta meg egy 2011-es tanulmányában a konspiráció és spiritualitás szavak összevonásával. A tanulmány azt taglalta, hogy a tipikusan női területnek számító, New Age-es, ezoterikus gondolatiság, illetve a jellemzően férfiak dominálta összeesküvés-elméletes világ, bár elsőre egymás antitéziseinek tűnnek, valójában nagyon is hasonlítanak egymásra, sőt elkezdtek összeolvadni. Az így létrejött konspirituális szintézisben egyszerre van meg a világ leigázására törő titkos szervezetek paranoiája, illetve az új tudatszintre lépő emberiség reménye.

A jelenség még jó ideig nem tört be a mainstreambe, Krekó Péter, az összeesküvés-elméletek szociálpszichológiájának kutatója 2013-ban egyfajta hungarikumként beszélt róla, amikor a speciálisan magyar konteókról kérdeztük:

„Nálunk különös módon a nacionalista és olykor antiszemita, globalizációellenes politikai konspirációs elméletek összekapcsolódnak a New Age-es, ezoterikus, az orvostudományt elutasító, az alternatív gyógyászatot előtérbe helyező gondolkodással, a self-made mozgalommal, a technológiára épülő nyugati kultúra elutasításával. Itt ér össze a szélsőjobb ideológiája a leginkább az újbaloldalhoz kapcsolódó antikapitalista gondolkodásmóddal.”

A konspiritualitás hódítását a minden összeesküvés-elméletet magába olvasztó és a nevetségességig fokozó QAnon megjelenése, illetve a koronavírus-járvány kapcsolta turbófokozatba. A maszkot, az oltást, az orvostudományt elutasítók, illetve a világon minden, így a vírus és a korlátozó intézkedések mögé is sötét összeesküvéseket vizionálók ideológiája szépen kiegészíti egymást, minden eddiginél nagyobb, erősebb, sokszínűbb, és károsabb konteós közösséget alakítva ki. Ez ütközik ki olyan fura szimbiózisokban, mint például a QAnon váratlan népszerűsége a jóga világában. Bármilyen hülyén is hangzik: a járvány összehozta a nácikat a hippikkel.

Felfalta, megemésztette, kiköpte

Jake Angeli tökéletes alanya volt ennek, a QAnon célt adott neki, identitást, közösséget és közönséget. Elhagyta a nevét (az eredetit, a felvett Angelit és a sámánként használt Yellowstone Wolfot is), és Q sámánként kezdett hivatkozni magára, a sámánjelmez mellett pedig megjelent a csillagos-sávos arcfestés. A Facebook-posztjai és Youtube-videói egyre sötétebbek lettek, Facebookon például élőben streamelte, ahogy teljes harci díszbe öltözve autózik Arizonában, és boltok kirakataiban, reklámtáblákon, óriásplakátokon „leplez le” titkos sátánista és pedofil szimbólumokat. (Bizarr részlet, hogy az egyik leglátványosabb tetoválása, a mellkasán viselt viking-pogány Valknut szimbólum mellesleg a QAnon/Pizzagate mitológiában a pedofilok kódja és ismertetőjele.)

Fotó: Youtube
Fotó: Youtube

Maszkellenes tüntetésekre járt „Q sent me”, azaz Q küldötte vagyok feliratú táblákkal, Youtube-videókban azt magyarázta, hogy a Covid-tesztlaborok valójában Anubisz egyiptomi halálisten templomai, a maszkviselés és a karantén pedig egy ravasz terv arra, hogy szén-dioxid-mérgezéssel és D-vitamin-hiánnyal tegye tönkre az emberek immunrendszerét. De feltűnt Black Lives Matter-demonstrációkon is ellentüntetőként. A Facebookján olyan posztokat osztott meg, amik arra biztattak, hogy a BLM-es tömegbe egyszerűen bele kell hajtani autóval.

A tavaly novemberi amerikai elnökválasztást a QAnon-hívők többségéhez hasonlóan sorsfordító pillanatként várta, természetesen Trump győzelmével. Trumpról egyre többször áradozott a posztjaiban mint nagyszerű patrióta és Isten harcosa, és a veresége totális sokként érte. Azonnal beállt a választási csalást kiáltó Stop the Steal-mozgalomba, és a Youtube-ról a Rumble nevű videómegosztóra átköltözve, elképesztő tempóban ontotta magából a fél-egy órás „leleplező” videókat. A központi témája a választási csalás volt, és az, hogy már csak ezt a támadást kell Trumpnak kivédenie, és eljön az emberiség nagy ébredése és felemelkedése. (Ha csak egy videót néz meg a kínálatból, ez legyen az.)

Angeli videói – Fotó: Facebook / Rumble
Angeli videói – Fotó: Facebook / Rumble

De emellett tett fel videókat spirituális fegyverkezésről, kommunizmusról, fekete mágiáról, pedofíliáról, háttérhatalomról, rabszolgaságról, a koronavírus-vakcináról, de még olyan témákat is volt ideje és energiája újra elővenni, mint a 2001. szeptember 11-i terrortámadás. A Rumble-oldala és ott a videói egyébként még elérhetőek, bár sikeresnek vagy népszerűnek nem mondhatók, pár száz, legfeljebb pár ezer megtekintés van rajtuk. Mindenesetre az már süt belőlük, hogy teljesen megszállottá és labilissé vált.

November 30-án részt vett Rudy Giuliani phoenixi kampányeseményén, ahol Trump ügyvédje a választási csalásról szóló bizonyítékokat gyűjtött az állampolgároktól. Angeli itt vigyorogva – és jelmez nélkül – szelfizett Giulianival, illetve az OAN nevű szélsőjobbos tévécsatorna egyik műsorvezetőjével, a Facebookra pedig azt írta, leleplezik a csalást, és Amerika győzni fog, mert Isten mindig győz.

Legközelebb a Capitoliumot megostromló tömegben tűnt fel, most előzetes letartóztatásban várja a tárgyalását és Joe Biden elnöki beiktatását. Szövetségi vagyon megrongálásáért akár tíz év börtönt is kaphat – ironikus módon éppen egy Trump által hozott szigorító elnöki rendelet miatt. És ez még a jobbik eset számára, ha nem minősítik jogilag terrorizmusnak, amit tett. A személyes tragédiája pedig ott lett teljes, amikor a capitoliumi zavargás után QAnon-körökben elterjedt, hogy valójában a BLM/Antifa/háttérhatalom beépített ügynöke, fizetett színész, provokátor, aki a békés tüntetőket vandál csőcselékké manipulálta.

Jake Angelit a QAnon és a konspiritualitás felfalta, megemésztette, és ezen a ponton kiköpte.

Angeli útja a sámánisztikus kultúrától a teljes őrületig természetesen nem azt üzeni, hogy mindenkire ez vár, aki nyitott a spiritualitásra. Ahogy Jules Evans írja, ez a történet a sikertelen, magányos, sebezhető emberről, az oktatás fájó hiányosságairól, a közösségi média buborékjainak pokláról, toxikus közösségekről, a végletesen szétszakadt társadalom alternatív valóságairól szól. És persze arról, hogy mi történik, ha valaki ezeket nem megoldandó problémának látja, hanem kulcsnak a hatalom megszerzéséhez és megtartásához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!